John Post maakt videoproducties. De drone gebruikt hij daarbij als 'tool'. Foto: Roy Huetink

John Post maakt videoproducties. De drone gebruikt hij daarbij als 'tool'. Foto: Roy Huetink

VIDEO

John Post legt schoonheid Achterhoek vast voor thuisblijvers tijdens coronacrisis

Algemeen

ACHTERHOEK - Trouwe lezers van deze krant weten inmiddels dat de afkorting AHVUDL staat voor Achterhoek vanuut de lucht. De man achter dit mooie initiatief in coronatijd is John Post uit Zutphen. Wekelijks stelt John op zijn Facebookpagina een stad, dorp, kern, gehucht of buurtschap in de Achterhoek centraal waarbij zijn drone zorgt voor fraaie beelden. John verrijkt deze in tekst met (historische) wetenswaardigheden.

Door Rudi Hofman

In zijn vaste rubriek vermeldt John telkens welke Achterhoekse kern in de schijnwerpers staat – ditmaal is dat Laren. Door de bijgevoegde QR-code te scannen, beland je automatisch op zijn FB-pagina. Voor de Zutphenaar, die eigenaar is van PMP-Post Media Producties, is het nieuwe jaar op dronegebied goed begonnen. Dit is te danken aan Europese regelgeving rond het vliegen met drones, die per 31 december van kracht is geworden.

120 meter
Professionals als John mogen net als consumenten voortaan ook 120 meter hoog - was 50 meter - en op visual line of sight - je moet altijd zicht houden op je drone - vliegen. Tot voor kort moest de drone binnen een afstand van 100 meter blijven. John moest alleen nog een online theorie-examen bij een vliegschool doen en is daarin geslaagd. “Maar ik mag nog steeds niet boven bebouwing vliegen en ik moet 50 meter afstand houden van aaneengesloten bebouwing”, legt hij uit.

John behaalde in 2017 zijn ROC-Light licentie aan de Dutch Drone Academy. Hiermee mag hij met drones tot vier kilo vliegen voor commerciële doeleinden. Iedere dronebezitter moet zich voortaan inschrijven bij de RDW en daar een vliegbewijs en exploitantnummer aanvragen. John zou per 1 juli zijn brevet kunnen laten omzetten in een Europees vliegvaardigheidsbewijs, maar hij koos ervoor online examen te doen zodat hij nu al meer vliegruimte heeft.

Lockdown
Zijn brood verdient John met het maken van films, (mini-)documentaires en animaties. “Ik gebruik de drone hierbij als tool.” Tijdens de eerste lockdown in 2020 kwam hij op het idee de Achterhoek vanuit de lucht in beeld te brengen ‘zodat iedereen die binnen moest blijven, toch iets van de mooie Achterhoek kon zien’, schrijft hij op zijn FB-pagina.

Onlangs ging de Zutphenaar voor het eerst in lange tijd weer met zijn drone met zes rotoren (’als één rotor kapotgaat, kan hij toch blijven vliegen’) op pad. Zijn bestemming was Laren, Oolde, Klein Dochteren en Exel.
Van de bijna veertig Achterhoekse kernen die John tot op heden heeft ‘gedroned’ hebben Azewijn, ’s-Heerenberg en Vragender om uiteenlopende redenen op hem de meeste indruk gemaakt. Hij schat dat de Achterhoek in totaal meer dan honderd verschillende plaatsen telt en hij is wat dat betreft nog lang niet klaar met zijn project.

Over het algemeen krijgt John heel positieve reacties op zijn dronefilms, maar af en toe klinkt er ook kritiek. “Met mijn aantal volgers gaat het best hard, ik ontvang constant berichtjes en duimpjes omhoog. Ik kreeg wel als commentaar dat mijn beelden niet scherp zouden zijn. Bij het filmen zorg ik er bewust voor dat alleen het beeld in het midden scherp is en daaromheen wat vager. Dan krijg je een beetje het maquette-idee.”

Privacy
Bij zijn bezoek aan Oolde (bij Laren) maakte John twee totaal verschillende reacties mee. Enerzijds ontving een vrouw hem hartelijk nadat hij had gevraagd of hij vanuit haar tuin zijn drone mocht laten opstijgen. Anderzijds kreeg hij te maken met een buurman die not amused was over zijn filmactiviteiten. De man liet zijn onvrede zeer duidelijk blijken. “Hij voelde zich aangetast in zijn privacy. Ik bood hem aan de gemaakte beelden te bekijken, maar dat wilde hij niet.”

ADVUDL - Laren from John Post on Vimeo.

Rekening houden met de privacy van mensen staat bij John heel hoog in het vaandel. “Ook als ik straks tot 120 meter hoog mag vliegen, geldt dat ik me altijd goed zal voorbereiden. Daarbij kijk ik onder meer nauwkeurig naar waar ik mag vliegen en landen en welke gebieden ik moet vermijden.”

Voor een dronesessie trekt John gemiddeld een halve dag uit. Daar komt een halve dag monteren bij. Het resultaat is een lust voor het oog.

Nieuwsgierig geworden naar Achterhoek vanuut de lucht? Neem dan een kijkje op: www.facebook.com/AHVUDL

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant