Mevrouw Rietman met zoon Bert en kleindochter Titia. Eigen foto

Mevrouw Rietman met zoon Bert en kleindochter Titia. Eigen foto

Oudste inwoonster van Zelhem overleden

Algemeen

ZELHEM - Vorige maand overleed Riek Rietman-Beuger op de leeftijd van 103 jaar oud. Deze markante Zelhemse woonde tot november nog helemaal zelfstandig aan de Stephanotisweg in het dorp. Ik had een afspraak gemaakt met deze bijzondere dame die altijd erg actief is geweest in Zelhem. Tot corona kwam. En dat betekende helaas het einde van het leven van deze vrouw die een deel van de Eerste Wereldoorlog meemaakte, de Tweede Wereldoorlog bewust meemaakte en alles om haar heen zag veranderen in de afgelopen eeuw.

Door Mirjam Rensink

Met toestemming en medewerking van haar zoon Bert Rietman en kleindochter Titia van der Hoeven teken ik het verhaal van mevrouw Riek Rietman op.

Zou het geheim van haar hoge leeftijd haring zijn? Als dochter van een visboer kreeg Riek als klein meisje in Den Haag al elke dag zoute haring te eten. En de rest van haar leven is ze veel vis blijven eten. Door de scheiding van haar ouders kwam Riek op elfjarige leeftijd naar de Achterhoek, ze ging wonen bij de familie Obbink in Doetinchem. Op haar drieëntwintigste trouwde ze met Jan Rietman. Samen met hem kreeg ze zonen Jan en Bert.

Op haar 67-ste werd ze weduwe, dat was heel moeilijk voor haar. Maar na een tijdje besloot ze toch weer op stap te gaan en onder de mensen te blijven. Ze zong bij Kunstgenot, was actief bij de ouderenbond en in de protestantse kerk. Riek hield ervan om nieuwe dingen te ontdekken en nieuwe dingen te leren. Zo haalde ze op late leeftijd nog haar zwemdiploma en ging ze in 1987 op reis naar Australië. En omdat daar een andere taal werd gesproken besloot ze een cursus Engels te gaan volgen. Mede daardoor heeft ze aan de andere kant van de wereld een fantastische tijd gehad.

Bij muziekvereniging Union zorgde Riek altijd voor koffie, chocomel en broodjes tijdens de erwtensoepacties die twee keer per jaar werden gehouden. “Want,” zo zei ze altijd, “op een lege maag kun je geen erwtensoep verkopen.” Op de rommelmarkt kon Riek werkelijk alles slijten aan de mensen. “Ze zou de paus nog een tweepersoonsbed kunnen verkopen”, lacht kleindochter Titia.

Nieuwjaarsrolletjes bakken was ook zo’n traditie waar Riek zich heel lang aan hield. In sommige jaren bakte ze er meer dan duizend. Die werden dan uitgedeeld aan familie en vrienden maar ook aan bijvoorbeeld de huisarts en de tandarts. Lekker eten met haar kinderen, kleinkinderen en andere bekenden vond ze altijd heerlijk. En ondertussen woonden ze nog altijd tevreden in haar eigen huis. Door haar huishoudelijke hulp en de hulp van de zusters van Sensire heeft ze lang op zichzelf kunnen blijven wonen. Die mensen verdienen een lintje.

In augustus werd ze ziek en in het ziekenhuis bleek dat ze een pacemaker nodig zou hebben. “Een ingreep die ze normaal gesproken niet meer doen bij iemand van 103”, vertelt zoon Bert. “Maar de cardioloog zei dat hij het wel aandurfde bij iemand die nog in zo’n goede conditie was en nog zo volop in het leven stond.” Terwijl ze nog aan het herstellen was van deze ingreep kreeg ze corona.

Ze moest worden opgenomen in het Zorghotel in Gaanderen. Ze werd daar liefdevol verzorgd en wist ook van de corona te genezen. Maar haar lichaam was op en op 5 december overleed ze alsnog.
De familie is overstelpt met condoleances, mevrouw Riek Rietman was een geliefde vrouw in Zelhem.
En ook de verpleegsters van het Zorghotel waar ze maar een paar weken heeft gelegen waren erg op haar gesteld geraakt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant