Lockdown in Zelhem: de vrijwel lege Stationsstraat. Foto: Mirjam Rensink

Lockdown in Zelhem: de vrijwel lege Stationsstraat. Foto: Mirjam Rensink

Winkelstraten bijna verlaten, ondernemers bieden creatieve oplossingen

Algemeen

Zelhem tijdens de lockdown

Door Mirjam Rensink

ZELHEM - Maandagmiddag 14 december was het opvallend druk in de winkelstraten van Zelhem. Bij boekhandel The Read Shop bijvoorbeeld stond de winkel zo vol dat het leek alsof de Meilandjes weer waren gekomen om hun boek te signeren. Parkeerplaatsen waren moeilijk te vinden en op de stoepen stonden mensen te wachten tot ze een winkel in mochten. Iedereen wilde nog snel naar de winkels voordat ze voor vijf weken dicht zouden gaan.

Een week later is de rust teruggekeerd in het dorp. En gelukkig blijken de Zelhemse ondernemers creatief te zijn en is het bij heel veel zaken toch nog mogelijk om bestellingen te doen. Bij alle horeca-ondernemers zijn ze druk met het voorbereiden van heerlijke gerechten voor de feestdagen. Op hun sites zijn alle mogelijkheden te vinden en alle zaken bezorgen ook.

Adrie Koch, voorzitter van Bedrijvig en Ondernemend Zelhem (BOZ) ziet dat er veel sympathie is voor de ondernemers in deze tijd. “Zelhem is een levendig dorp, daar zijn mensen blij mee en trots op en dat merken de ondernemer ook.” De ondernemersvereniging is de drijvende kracht achter veel activiteiten in het dorp van de Smoks Hanne rit tot de Palmpasenoptocht en van Smoksoween tot de jaarlijkse intocht van Sinterklaas. Ook sponsort een groot aantal ondernemers clubs en verenigingen in het dorp. De BOZ kan op dit moment weinig doen voor haar leden. “We proberen samenhorigheid te houden en zijn een luisterend oor maar verder kunnen we op dit moment niks doen voor de ondernemers helaas. We hopen dat mensen gewoon naar hun vertrouwde winkels en horeca gelegenheden blijven gaan, zij het op een iets andere manier op dit moment.”

Kledingwinkels
De kledingwinkels in het dorp zijn allemaal gesloten. Maar dat wil niet zeggen dat er niks meer gebeurt in winkels. Alle winkels hebben een webshop opgezet en allemaal bezorgen ze kleding in Zelhem en directe omgeving. Het voordeel is dat de medewerkers hun klanten en hun smaak vaak al kennen en dus kunnen meedenken als dat nodig is. Daarnaast rijdt het personeel zelf met de kleding naar hun klanten toe waardoor ze het ook direct in huis hebben. Door de enorme drukte bij de grote webwinkels en bezorgdiensten is snelle bezorging daar op dit moment niet mogelijk. New Inch, Puur Fashion en Just Men/By Seven zijn ook al begonnen met de uitverkoop waardoor er flinke kortingen worden gegeven op de kleding. Ook bij Infa Mode kunnen mensen na een belletje terecht voor reparaties of kleding. Puur Fashion begint meteen na de feestdagen ook nog met ‘Window Shoppen’. De etalage wordt vanaf 4 januari vol gezet met kleding en schoenen. Mensen die voorbij lopen kunnen dan een foto maken van iets wat ze leuk vinden en dat naar Puur Fashion appen, zij komen het dan thuis bezorgen zodat mensen het kunnen passen.

Ook bij boekhandel Read Shop is er personeel aanwezig om klanten gewoon te helpen. Op een bord voor de deur staat de tekst: ‘Klop even op het raam voor bestellen/bezorgen’. De etalage is zo aangepast dat mensen makkelijker een keuze kunnen maken. En dus staat er een mevrouw driftig te gebaren naar de rekken met kerstkaarten. Samen met de verkoopster vindt ze op deze manier toch de mooie kaarten waar ze naar op zoek was. Andere mensen kloppen aan voor een tijdschrift of een boek. Eigenaar Remco Reebeen pakt de auto, ‘of de fiets’ voegt hij er lachend aan toe om alles bij de mensen thuis te bezorgen. ‘’We zijn niet alleen via een klop op het raam te bereiken, mensen mogen ook altijd bellen, whatsappen, mailen of via de website bestellen. En komt het allemaal in orde.”

Bloemen en planten
Helleborus, Hassink en Bloemsensatie hebben naast en voor hun winkel sfeervolle verkooppunten ingericht waar mensen zelf boeketten of bloemstukken kunnen uitzoeken en afrekenen. Ook deze zaken hebben een online webshop waar bestellingen kunnen worden gedaan. Groenrijk Steentjes laat via Facebook weten open te zijn voor bestellingen van planten, bloemen, decoraties, kerstverlichting en alles wat mensen nodig hebben om het de komende tijd gezellig te maken. “Helaas moeten wij tijdelijk onze winkel sluiten. Maar voor vragen kunt u ons altijd bellen. Samen komen we er wel. Let op elkaar en blijf gezond!”

Winkels die open blijven
Naast de drie supermarkten en de apotheek blijven ook de drogisten in Zelhem open. Drogisterij Oosterink heeft wel de schoonheidssalon gesloten tot en met 19 januari. Klanten die dingen nodig hebben maar zelf niet naar de winkel durven of kunnen komen kunnen bellen, dan worden de boodschappen bezorgd.
De Welkoop en dierenspeciaalzaak Discus Molenkamp zijn wel open voor de verkoop van dierenvoeding en dierbenodigheden. Beide winkels hebben veiligheidsmaatregelen getroffen waardoor veilig winkelen mogelijk blijft.

Expert Zelhem is ook gesloten maar is telefonisch wel bereikbaar voor bestellingen, reparaties en hulp en advies. Dit geldt ook voor De Blokker in Zelhem. Al 75 jaar is de familie Beumer een vaste waarde in het dorp en voor de familie is het voor het eerst dat ze gedwongen dicht moeten. Vanaf deze week gaan ze bij de klanten hun bestellingen thuis bezorgen. Na een belletje naar de winkel komt Henk Beumer of een van de medewerksters uitgedost als kerstman of kerstdame de spullen thuis bezorgen. ‘’We bezorgen alles vanaf 35 euro gratis en binnen een dag bij de mensen thuis’’, vertelt Alice Beumer. ‘’En dat zijn niet alleen spullen van de Blokker maar ook speelgoed van Top1 Toys. Dus er hoeft geen stress meer te zijn of de kadootjes op tijd zijn met de kerst of omdat er nog iets noodzakelijks ontbreekt. Als wij het op voorraad hebben dan komt het dezelfde dag nog in orde. Mensen die iets nodig hebben kunnen het beste even de winkel bellen. Maar het allerbelangrijkste voor ons is dat we hopen dat de klanten gezond blijven en genieten van de kleine dingen en de mensen die hen lief zijn.’’

Bij de Readshop kunnen mensen even aankloppen en hun bestelling doorgeven. Kruidvat is open. Foto: Mirjam Rensink
Kapsalon Purdey is gesloten. Foto: Mirjam Rensink
Bloemisten, zoals Hassink verkopen buiten hun waren. Foto: Mirjam Rensink
Henk Beumer bezorgt aankopen van de klanten van de Blokker thuis. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant