De voormalige boerderij Jena (1851) in Hummelo, genoemd naar de plaats waar baron H.J.C.J. van Heeckeren van Enghuizen slag heeft geleverd. Foto: H.B.A. Meijerink I, collectie Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers

De voormalige boerderij Jena (1851) in Hummelo, genoemd naar de plaats waar baron H.J.C.J. van Heeckeren van Enghuizen slag heeft geleverd. Foto: H.B.A. Meijerink I, collectie Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers

Streektaal maakt vierde Um Zellem extra dik

Algemeen

ZELHEM - Extra dik deze keer: 'Um Zellem', het tijdschrift van Oudheidkundige Vereniging Salehem dat afgelopen week alweer voor de vierde keer verscheen. Dat komt door de speciale aandacht voor de streektaal in het blad, dat verder gevuld is met onder meer spannende historische verhalen en verenigingsnieuws van Salehem en Museum Smedekinck.

In 1812 trok baron Henry van Heeckeren van Enghuizen, in het kielzog van Napoleon en zijn leger, naar Moskou. Marian Oosterink brengt aan de hand van niet eerder geraadpleegde bronnen de wederwaardigheden van Henry tijdens deze veldtocht tegen Rusland nauwgezet in kaart. Uiteindelijk maakt de baron deel uit van de Keizerlijke Garde en is hij een van de weinige gelukkigen die de expeditie overleven. Terug in Nederland vernoemt hij de ontginningsboerderijen die hij sticht op zijn landgoederen in Hummelo en Arnhem naar de plaatsen waar hij slag heeft geleverd.
In deze vierde uitgave staat ook het tweede artikel van Anja Jansen-Reijmes over de Bijzondere Vrijwillige Landstorm, met dit keer vooral aandacht voor de afdeling Zelhem. Heel wat bekende en minder bekende Zelhemmers passeren de revue.

Mysterieus
Het artikel in de serie 'Uit de kranten van 75 jaar geleden' heeft deze keer als titel 'Zelhem pakt de draad weer op'. Toneelverenigingen en zangkoren leven op en er wordt weer gevoetbald en gedamd. De naweeën van de oorlog zijn echter nooit ver weg. Het Achterhoeks Nieuwsblad van de Zelhemse drukker Hendrik Jan Remmelink beleeft een mysterieus einde.
In de rubriek 'Toen en nu' staat ditmaal de voormalige pastorie centraal. Het was een monumentaal en gezichtsbepalend pand op de hoek van de Doetinchemseweg en de Stationsstraat, dat in 1968 helaas werd afgebroken. Verder aandacht voor de tegelroute die Zelhem sinds enige tijd rijk is en die aan de hand van zeventien fototegels het Zelhem van een of twee generaties geleden toont. Het gedicht 'De vijver' is van de Duitse dichteres Annette von Droste-Hülshoff (1797-1848).

Dialect
Omdat de dialectavond van Salehem vanwege de coronaperikelen dit jaar niet doorging, kreeg een aantal Zelhemse schrijvers en vertellers - Gait de Strieker, Bennie Eenink, Gerrit Overbeek en Jan Saalmink - de gelegenheid om hun verhaal in Um Zellem te presenteren.
Leden van Salehem vinden Um Zellem in de brievenbus. Voor niet-leden is het boekje voor 5 euro verkrijgbaar in de Read Shop.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant