Vogelliefhebbers kunnen aansluiten bij ‘Vogelvreugd’ Zelhem
<p>Mensen herontdekken het houden van kooi- en voli&egrave;revogels. Foto: PR</p>

Mensen herontdekken het houden van kooi- en volièrevogels. Foto: PR

Vogelliefhebbers kunnen aansluiten bij ‘Vogelvreugd’ Zelhem

ZELHEM - Nu mensen met elkaar gedwongen worden om meer tijd thuis door te brengen, herontdekken zij het waardevolle gezelschap van dieren. Honden, katten, cavia’s, kippen, konijnen maar ook het houden van kooi- en volièrevogels, met een mooi woord avicultuur geheten, staat in de belangstelling. In Zelhem kunnen belangstellenden terecht bij Vogelvereniging ‘Vogelvreugd’.

Met name de gezelschapsvolières winnen weer aan populariteit. In de tuin of als kamervolière binnen. Wellicht in een niet-gebruikte slaapkamer of op zolder. Met vogels zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo haalt men exotische natuur in huis, waarvan de verzorging structuur geeft aan de dag.

De Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers (NBvV), ook wel aangeduid als ‘de bond’, kan voor een beginnend of meer ervaren vogelliefhebber veel betekenen. Voor een bescheiden bedrag wordt men lid van een vogelvereniging in z’n woonplaats of in de regio. Zo’n vereniging heet bij de NBvV een afdeling. Wie lid is van zo’n afdeling wordt automatisch lid van de bond. Ook kan men zich aanmelden als verspreid lid, zonder tussenkomst van een afdeling. In beide gevallen ontvangt het lid maandelijks het rijk geïllustreerde magazine Onze Vogels. Met in begrijpelijke taal alles en meer wat men moet weten over het houden van kooi- en volièrevogels. De NBvV kent ook speciaalclubs. Gaat de belangstelling uit naar één vogelsoort of groep vogels, dan kan men daarover de kennis verdiepen.
Lid worden van een vogelvereniging heeft voordelen. Daar zitten de mensen die je als toekomstig eigenaar van een volière verder kunnen helpen. Want bij succesvol en mét oog voor dierenwelzijn vogels houden, komt wel het een en ander kijken. Het is meer dan een vogeltje in een kooi met een natje en een droogje.
Advies van een ervaren vogelhouder begint al bij het bouwen van een volière. Die moet optimaal op de zon staan, bij voorkeur een water- en winddicht gedeelte hebben (het binnenhok), maar ook een buitenvlucht. Dat is het gedeelte dat men kan beplanten, waar een vijvertje in kan worden aangelegd, kortom: wat men zo mooi kan maken als men maar wil. De Facebookgroep ‘Volière Vogelhouders’ staat vol met mooie voorbeelden.

Advies is ook belangrijk bij wélke vogels men wil gaan houden. In een gezelschapsvolière kan men niet alles zo maar bij elkaar zetten. Dat is een recept voor teleurstellingen. Beter is om door ervaren vogelhouders te laten voorlichten over hoe de ideale volière in een specifieke situatie eruit moet zien. Als lid van een vogelvereniging leert het nieuwe lid mensen kennen van wie hij of zij voor sportieve prijzen vogels kan kopen. Mensen waar men daarna altijd terecht kan voor raad en daad als het even niet lukt met de vogels.

Zij weten wat vogels eten, of ze het jaarrond buiten kunnen blijven, of in de wintermaanden beter beschut gehuisvest kunnen worden. Welke nestgelegenheid en nestmateriaal de vogels aan moet bieden voor een optimaal resultaat. Sommige vogelsoorten moeten van de overheid geringd worden, op jonge leeftijd een vaste pootring omgedaan krijgen, ook daar kunnen de mensen van de vereniging de nieuwkomer bij helpen. Ze bestellen zelfs de ringen voor het nieuwe lid op het bondsbureau van de NBvV in Bergen op Zoom.
Wie lid wordt van een vogelvereniging (en daarmee dus van de bond), dan kan leerzame en gezellige verenigingsavonden bezoeken, daar komen terzake kundige sprekers en wissel met andere liefhebbers ervaringen uit. Men kan de jaarlijkse tentoonstelling van z’n vereniging bezoeken en over een paar jaar met de zelfgekweekte vogels mee aan zo’n tentoonstelling meedoen.

‘Een volière met vogels kan gewoon leuk zijn, maar wie zich erin verdiept ontdekt dat vogels houden een wereld op zich is. Het mooie van vogels houden is dat je dat zo serieus kunt doen als bij jou past’, zo weten ze bij de vogelvereniging. In Zelhem is informatie te verkrijgen bij ‘Vogelvreugd’.


vogelvreugd-zelhem.nl
www.nbvv.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden