<p>Martijn Bos en Quirine Dekker wonnen met hun nul-op-de-meter woning de titel &#39;Duurzaamste huis van Nederland&#39; in de categorie na 2000 met een inhoud &gt;175m2. Eigen foto</p>

Martijn Bos en Quirine Dekker wonnen met hun nul-op-de-meter woning de titel 'Duurzaamste huis van Nederland' in de categorie na 2000 met een inhoud >175m2. Eigen foto

VIDEO

Nul-op-de-meter ‘Duurzaamste Huis van Nederland’ staat in Hengelo

HENGELO - De winnaars van de verkiezing van het ‘Duurzaamste Huis van Nederland 2020’ zijn bekend. Deze koplopers in duurzaamheid laten stuk voor stuk zien wat er mogelijk is, of je nu een oude of nieuwe woning hebt. Eén van de winnende huizen staat in Hengelo Gld. Martijn Bos en Quirine Dekker wonnen met hun nul-op-de-meter woning in de categorie ‘Woningen na 2000, groter dan 175m²’. Martijn vertelt: “Het huis is niet alleen op papier nul-op-de-meter, maar daadwerkelijk energieneutraal. Dat resultaat werkt aanstekelijk en daagt uit om meer te doen.”

In zes woningcategorieën koos een deskundige jury elk een winnaar. Ook is er een landelijke publiekswinnaar. De verkiezing is een initiatief van de Nationale Duurzame Huizen Route om duurzame voorbeelden een podium te geven.

Bij het zien van de bijna honderd aanmeldingen voor de verkiezing, was de jury blij verrast. Een geweldig aantal sprekende en enthousiasmerende verhalen. De jury bestaat uit Ad Straub (TU Delft), Jos van Dalen (Ministerie van Binnenlandse Zaken), Linda van Dongen (de Volksbank), Harm Valk (Nieman Raadgevende Ingenieurs) en Gerrit Hiemstra (NOS en Weather Impact).

In feestelijke video’s geven de trotse jurywinnaars een rondleiding door hun huis. De juryleden lichten toe hoe zij tot hun oordeel zijn gekomen en overhandigen virtueel de prijs: een speciaal voor de gelegenheid ontworpen kunstwerk en een waardecheque van 750 euro.

Bekijk hier het filmpje van de winnende woning van Martijn Bos en Quirine Dekker.

Andere jurywinnaars
Het huis van Beppy Schut en Jaap Strating uit Zutphen heeft de titel Duurzaamste Huis van Nederland gewonnen. Zij haalden met hun houtskeletbouw woning uit 2019 de winst in de nieuwbouwcategorie, kleiner dan 175m². Naast de isolatie en installaties, maakt de woning gebruik van de zon als passieve warmtebron.
In de categorie ‘woning vóór 1945’ zijn gekozen Paul Woudstra uit Koedijk (kleiner dan 150m²) voor zijn uniek gerenoveerde dijkhuisje uit 1905 en de familie Heinemann uit Haren (groter dan 150m²). Matthias Heinemann heeft niet één of een paar maatregelen genomen, maar letterlijk alles aangepakt.
Karla Mulder uit Nijmegen is winnaar van de woning tussen 1945 en 2000, kleiner dan 150m². Het isoleren en aardgasvrij maken van haar woning is een voorbeeld voor velen, want van haar herkenbare tussenwoning zijn er in Nederland duizenden gebouwd. Jan en Ann van den Bremer uit Zeist hebben de duurzaamste grote woning in deze bouwperiode. Jan wil het beeld dat een jaren ’50-woning van het gas afhalen risicovol, complex en kostbaar is, proberen te kantelen.

Publieksprijs in Drenthe
In de deelnemende provincies Drenthe, Friesland, Gelderland en Zeeland kon het publiek ook haar stem uitbrengen. Miriam van Dijk uit Paterswolde, provincie Drenthe, ging er met de landelijke publieksprijs van door.

Aandacht voor duurzaam wonen
Op vrijdagavond 27 november om 20.00 uur presenteert Hella van der Wijst het allereerste Nationaal Duurzaamheidscafé. Deze avond staat in het teken van duurzaam wonen: nu én in de toekomst. Tijdens deze feestelijke online-uitzending gaat Hella in gesprek met de winnende huiseigenaren. Juryleden Harm Valk en Gerrit Hiemstra praten vervolgens verder over hun visie op de toekomst van het verduurzamen van woningen in Nederland.


www.duurzamehuizenroute.nl/verkiezing

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden