Het werk als bron- en contactonderzoeker bij de GGD geeft Raffaela Amato nieuwe energie en creatieve ideeën voor haar cateringbedrijf. Foto: Ceciel Bremer
Het werk als bron- en contactonderzoeker bij de GGD geeft Raffaela Amato nieuwe energie en creatieve ideeën voor haar cateringbedrijf. Foto: Ceciel Bremer

'Ik voel me nuttig omdat ik mag meewerken aan het indammen van het virus'

Van cateraar naar GGD-ambtenaar

Door Ceciel Bremer

LAAG-KEPPEL – Wat doe je als je een eigen bedrijf hebt en door de coronamaatregelen je opdrachten drastisch ziet teruglopen? “Ik kan wel thuiszitten maar ik ben gezond en kan en wil werken”, redeneerde cateraar Raffaela Amato uit Laag-Keppel. En dus gooide ze onlangs het roer tijdelijk om en meldde zich aan bij de GGD om te werken als onderzoeksambtenaar voor het uitvoeren van bron- en contactonderzoek.

Italiaanse kookworkshops geven bij haar thuis, koken op locatie en de catering verzorgen bij feesten en partijen. Dat was tot dit voorjaar het werk van Raffaela Amato uit Laag-Keppel die de liefde en passie voor de Italiaanse keuken van huis uit meekreeg. Maar toen dit voorjaar diverse grote opdrachten noodgedwongen werden afgezegd, dacht ze na over hoe ze wel inkomsten uit haar bedrijf kon halen. ”Het was een lastige periode; ik probeerde van alles te bedenken om inkomsten te generen zoals online workshops geven of koken op bestelling, zodat men het eten kon afhalen, maar het was niet iets waar ik echt blij van werd. Ik wilde tijdelijk wel ander werk doen, maar tegelijkertijd wilde ik mijn bedrijf niet opgeven en onder de aandacht blijven brengen bij mijn klanten.”

Willen werken
De tweestrijd waarin de Keppelse verkeerde, kostte veel energie. “Het voelde alsof ik eigenlijk geen reden meer had om mijn bed uit te komen.” Toen er in de zomer langzaamaan weer meer mogelijk werd en er ook weer wat kleine opdrachten binnendruppelden, kreeg Raffaela, net als vele anderen, hoop dat we het virus onder controle hadden. Maar de tweede golf maakte aan die hoop definitief een einde. “Ik ben niet een type dat hele dagen thuis kan zitten. Wachten totdat het virus voorbij is, is ook geen optie. Ik ben gelukkig gezond en kan en wil werken.” Met die instelling speurde ze op internet naar passende functies en stuitte ze op de vacature van bron- en contactonderzoeker bij de GGD. “In het voorjaar had ik die vacature ook al eens gezien en leek het me wel wat. Maar ik kon mijn ‘koken’ nog niet loslaten. Nu besloot ik toch te reageren.”

Intensief werk
Binnen een half uur werd ze door het uitzendbureau al gebeld en na een tweedaagse intensieve opleiding werkt de Keppelse nu sinds twee weken als bron- en contactonderzoeker, deels vanuit een kantoor in Zutphen en deels vanuit huis. Totaal ander werk maar heel leerzaam en interessant, concludeert Raffaela tot dusver. “Alle patiënten die positief zijn getest, worden gebeld. Ik informeer ze over de quarantaine, help hen bij vragen en zorg ervoor dat ze de juiste informatie ontvangen. Tot twee dagen voor de eerste ziektedag loop ik met de patiënt al zijn contacten na. Daarbij stel ik telkens de vraag: hoe was de situatie tijdens dat contact? Was dat op anderhalve meter afstand, met of zonder persoonlijke beschermingsmiddelen, binnen of buiten? Waar nodig informeer ik de contacten van de patiënt. Het is intensief werk maar ik voel me nuttig omdat ik mag meewerken aan het indammen van het virus.”

Nieuwe energie
Het bron- en contactonderzoek is voor Raffaela niet alleen inhoudelijk interessant maar ze waardeert ook haar nieuwe werkomgeving. “Opeens heb ik collega’s“, lacht de kersverse ambtenaar. “We vormen een ongelooflijk gemêleerd gezelschap met al onze verschillende achtergronden maar de saamhorigheid is erg groot en dat spreekt me aan. Ik zie mezelf dit werk de komende maanden wel doen.” De nieuwe daginvulling zorgt bovendien voor energie en creatieve ideeën voor haar cateringbedrijf. “Voor de feestdagen werk ik aan een un sacco particulare, een bijzondere zak vol lekkere ambachtelijke producten en een recept om thuis te bereiden. Zo breng ik mijn bedrijf weer onder de aandacht. Want ooit hebben we dit virus onder controle en ga ik weer door waar ik in het voorjaar gebleven was”, zegt ze hoopvol.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden