Chateau Meiland

Het was een feest der herkenning, de afgelopen weken. In de afleveringen van de SBS-serie Chateau Meiland kwamen aan de lopende band bekende plekken in Hengelo en omgeving langs. Voor de trouwe fans – daar is ondergetekende er inmiddels één van – zal het de komende weken even afkicken worden. Donderdag staat namelijk de allerlaatste aflevering van dit seizoen op het programma.

Daarmee komt er een einde aan de reeks van maandag- en donderdagavonden waarop Martien, Erica, Maxime en Claire te volgen waren. Deze zomer verhuisde de familie naar Hengelo en als de serie één ding duidelijk maakte, dan was het wel dat ze het hier enorm naar hun zin hebben. Het was één en al promotie voor Hengelo en de Achterhoek. De ene ontdekking viel in nog betere aarde dan de andere.

De rust, de natuur, de vriendelijkheid van de mensen; de Meilandjes benadrukten meer dan eens hoe fijn ze het hier wel niet hadden. Mooi om te zien was ook dat ze voor van alles en nog wat een oplossing in het dorp vonden. De aannemer, de stukadoor, de loodgieter, de schilder, allemaal kwamen ze uit de buurt. Ook voor een nieuwe keuken slaagde de familie in Hengelo.

Eén van de mooiste scènes was – naast het bestellen bij de Chinees: ‘Met sambal? Nee, we komen met de auto!’ – die van het bezoek aan de snackbar. Martien ging voor een patatje flip. De eigenaresse van de snackbar had er nog nooit van gehoord. Ik ook niet. Het bleek in Zuid-Holland – waar de familie van oorsprong vandaan komt – patat met mayonaise en pindasaus te zijn. Een patatje oorlog zonder ui dus.

Martien maakte zich er verder niet druk om. Hij genoot volop van zijn patatje flip en zijn drie frikandellen speciaal. Menig kijker vroeg zich af: waarom drie!? De Hengelose kijker had heel wat meer vragen. Waarom rijden ze voor een pannenkoek naar Doesburg en niet naar Ruurlo of Vorden? Hoe hebben ze die vuilstort gevonden? En waarom parkeren bij de DRU in Ulft als je in Hengelo naar de kapper gaat?

Dat laatste was ongetwijfeld een stukje improviseren in de montage. Het zal buiten de Achterhoek niemand zijn opgevallen. Zo zullen ook alleen de lokale kijkers hebben opgemerkt dat de familie de eerste nacht na de verhuizing vanuit Frankrijk in een hotel in Vorden sliep. Niet veel later klonk de champagne op een terras in Doetinchem.

De remigratieborrel speelde zich wel af in Hengelo, bij Jansen & Jansen. Die naam is inmiddels zo vaak genoemd dat ze hier wel een Meiland-menu kunnen gaan samenstellen voor de fans die straks langs zullen komen. Op televisie volgt binnenkort een kerstspecial, maar uitkijken is het vooral naar een volgend seizoen. Ik ga zeker kijken. Al is het maar om te zien of er nog een bekende langs komt fietsen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden