Voorzitter van Radio Ideaal Lammert Blikman. Foto: Liesbeth Spaansen

Voorzitter van Radio Ideaal Lammert Blikman. Foto: Liesbeth Spaansen

15% van de bevolking luistert regelmatig naar Radio Ideaal

Algemeen

Lokale radio-zender wordt gewaardeerd

Door Liesbeth Spaansen

ZELHEM/ACHTERHOEK – “We overleven het wel”, zegt Radio Ideaal voorzitter Lammert Blikman beslist. “Maar door corona is de radiozender wel inkomsten misgelopen.” Lionsclub Bronckhorst koos Radio Ideaal als goed doel voor hun mosselparty. “Het is een eer om uitgekozen te worden, er spreekt waardering uit. Het maatschappelijk belang van de radiozender wordt gezien.”

‘Wie niet waagt, die niet wint’ dacht secretaris van Radio Ideaal Joke Berendsen toen ze de oproep voor goede doelen zag van de Lionsclub Bronckhorst. “Leden van de Lionsclub kwamen al bij ons in de studio langs en waren geïnteresseerd in wat we doen”, vertelt Lammert. “Het is fijn dat je als vrijwilligersorganisatie de positie hebt om als goed doel aangemerkt te worden.”
Ook de radiozender heeft door corona te kampen met minder inkomsten. “Veel evenementen die bij ons via de radio aangekondigd worden, zijn niet doorgegaan. Daardoor hebben we teruglopende inkomsten. Aan de andere kant zijn de adverteerders erg trouw en zijn we gecompenseerd door een rijksregeling. Dat is een gift als we kunnen aantonen dat we dit jaar de inkomsten ten opzichte van 2019 zijn misgelopen. We hebben investeringen gedaan om een aantal vrijwilligers thuis te kunnen laten werken. Dus een bijdrage van de Lions is zeer welkom.”

Over Radio Ideaal
Een groep van zo’n zeventig vrijwilligers houdt de radiozender in de lucht. Het bestuur bestaat uit voorzitter Lammert Blikman, vicevoorzitter Rene Regelink, secretaresse Joke Berendsen en bestuurslid Rita Lubbers en er zijn negen toezichthouders vanuit de gemeenschap in het Programma Bepalend Orgaan (PBO). “Zij komen onder andere vanuit werkgevers, werknemers, kerk, onderwijs, sport, cultuur, recreatie.” Daarnaast zijn er technici en programmamakers. “De één draait een uur in de week, anderen wonen hier bijna”, lacht Lammert. “Wim Eelderink bijvoorbeeld, is technicus en komt als je roept meteen. Die kruipt de mast in bij sporthal De Pol, repareert het en binnen tien minuten is het gefikst.”

Een lokale omroep moet aan landelijke normen voldoen. “Je hebt de opdracht om naast muziek zo’n 50% van de tijd aan doelgroepen en nieuws te besteden. Ideaal heeft verschillende muziekuren zoals country en de ’60-er jaren, maar ook elke dag een nieuwsprogramma met een mix van muziek met nieuws en actuele zaken en zonder corona vaak studiogasten. Daarnaast zijn overdag ingesproken nieuws- en agendaberichten te horen. Elke week is er een wethouder of raadslid of de burgemeester in de studio. Nu, tijdens corona, wordt de burgemeester elke drie weken op de zaterdagochtend in de uitzending gehaald via internet. De gemeente Bronckhorst was dan ook helder: raadsbreed werd de vergunning voor vijf jaar verlengd. Het functioneert goed en dat moet zo blijven.”

Over Achterhoek FM
Een aantal jaren geleden moest van de centrale overheid het aantal zenders teruggebracht worden. “Lokale radio’s in de Achterhoek moesten gaan samenwerken en wij namen afgelopen jaar radiozender Achterhoek FM uit Lochem en omstreken over. De zender zorgde vrijwel alleen voor muziek. Bij de start werd wel een vergunning afgegeven, maar voor verlenging moet het PBO representatief zijn. We zijn in gesprek over hoe dat beter kan en het zou mooi zijn de gemeente Lochem mee te laten draaien in de nieuwsvoorziening. Helaas is de zender uit de lucht, er is geen verlenging verleend van de zendvergunning. We hebben er bezwaar op aangetekend bij het Commissariaat voor de Media.”

Over Lammert Blikman
Tien jaar geleden is Lammert Blikman in Zelhem komen wonen. Hij is geboren en getogen in Almen en volgde de Agrarische Hogeschool in Dronten. Hij woonde met zijn vrouw, dochter en twee zoons dertig jaar op Schouwen-Duiveland en deed zes jaar uienonderzoek, zette toen zijn eigen handelsbedrijf in uien op en daar kwamen aardbei- en aspergeplanten bij en later uienzaadproductie. Nu hebben de beide zoons de zaken overgenomen. “Ik verricht wel hand-en-spandiensten, maar mijn vrouw en ik genieten er ook van door de Achterhoek te fietsen en op kleinkinderen te passen.”
Daarnaast is hij als vrijwilliger verbonden aan Radio Ideaal. “Mijn vrouw ontmoette iemand van de lokale radio en zij vertelde dat ik in Zeeland voor de radio werkte. Ik had met anderen een zender opgericht en was vijf jaar voorzitter. Vijftien jaar verzorgden we een programma met informatie, nieuws, interviews met ondernemers, instellingen of organisaties van evenementen en het weerbericht. We deden de politieke verslaggeving vanuit een studio in het gemeentehuis en organiseerden verkiezingsbijeenkomsten in cafés. Elke raadsvergadering zonden we uit. Streaming zoals nu hadden we niet.”

Lammert bezocht een open dag bij Radio Ideaal en had een gesprek met Rene Regelink. “Ik werd bestuurslid om even mee te kijken, maar dan ben je er eenmaal en ga je niet meer weg. Ik werd tijdelijk vicevoorzitter en later voorzitter.”

Lammert Blikman is blij dat hij goede mensen naast zich heeft. “We hebben maar één geluidje nodig om elkaar te begrijpen. Ik heb gewoon geluk om voorzitter te zijn van zo’n bestuur. Alle neuzen staan dezelfde kant op. Helemaal fantastisch.”

Uit luisteronderzoek blijkt dat Radio Ideaal een vast luisterpubliek heeft, niet alleen uit de regio maar ook daarbuiten. “In wachtkamers, bedrijfshallen en op de bouw wordt geluisterd naar Radio Ideaal. Wij kunnen een heel groot deel van de Achterhoek bereiken via 99.5 FM. 15% van de bevolking luistert regelmatig en dat is voor een lokale zender niet slecht.”


www.radioideaal.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant