Marianne Besselink viert 21 oktober 2020 haar vijfjarig jubileum als burgemeester. Foto: Gemeente Bronckhorst

Marianne Besselink viert 21 oktober 2020 haar vijfjarig jubileum als burgemeester. Foto: Gemeente Bronckhorst

Burgemeester MarianneBesselink blikt terug op eerste lustrum

Algemeen

BRONCKHORST – Vijf jaar is Marianne Besselink burgemeester van Bronckhorst. Na zo’n eerste lustrum is het een mooi moment om terug te blikken. Op hoogtepunten en moeilijke momenten, gerealiseerde doelen en wensen. “Het mooiste van het ambt is voor mij het ontmoeten van alle Bronckhorsters. Ik mocht bij zoveel bijzondere momenten zijn in Bronckhorst en zoveel goede gesprekken voeren met inwoners die Bronckhorst, net als ik, een zeer warm hart toedragen. Interessant is het ook om portefeuillehouder Recreatie en Toerisme te zijn. Bronckhorst heeft zoveel moois te bieden voor bezoekers! In de afgelopen jaren heb ik dan ook met veel plezier samen met de toeristische platforms gewerkt aan een mooie, nieuwe recreatieve visie op Bronckhorst.”

Door Liesbeth Spaansen

Samen met haar gezin fietste zij 21 oktober 2015 letterlijk de gemeentegrens van Bronckhorst over. Die avond legde zij de eed af aan toenmalig commissaris van de koning Clemens Cornielje en kon burgemeester Marianne Besselink haar werk aanvangen. “Je vermoedt wel dat het een hele speciale, leuke rol is, maar ik vind het, nu ik het vijf jaar mag zijn, nog bijzonderder dan ik had gedacht. Ik geniet elke dag van het contact met onze inwoners en het enthousiasme van de mensen.”

Al vijf jaar voelt burgemeester Besselink zich thuis. “Vanaf het begin heb ik mij heel comfortabel en prettig gevoeld. Ik kwam op een plek terecht waar zonder mijn actieve kennis toch een heel stuk familiehistorie ligt, zoals de commissaris vertelde tijdens zijn speech en mij welkom thuis heette. Het bleek dat mijn verre voorouders al vanaf 1340 in de buurt van Keijenborg woonden, later ook in Hummelo, Zelhem en Drempt.”

Als burgemeester maak je ook verdrietige momenten van inwoners mee. “Er waren branden waarbij mensen bijna alles kwijt raakten. De grote asbestbrand in Vorden waarbij bedrijven tijdelijk gesloten waren; in coronaperspectief was het achteraf redelijk kort, maar toch. Een ongeluk in Zelhem waar het gezin uiteindelijk een kindje heeft verloren. Vorig jaar rond deze tijd het familiedrama in Hengelo, heel heftig.”

Als burgemeester kan zij een steun zijn voor mensen. Of ze altijd naar mensen toe gaat, hangt af van de situatie. “Uiteindelijk gaat iedereen er zelf over of ze dat prettig vinden ja of nee. Het is nooit een verplichting, maar in sommige gevallen vinden mensen het toch wel prettig dat er aandacht is voor hun verdriet. Als veel mensen in de gemeenschap pijn en verdriet voelen, dan ben je vooral de burgermoeder die namens de gemeenschap de gezinsleden spreekt en laat weten dat we met ze meeleven.”

Mooie en noemenswaardige momenten
Vele bruidsparen mocht zij feliciteren. “Dat zijn vaak bijzondere gesprekken. Mensen hebben in 60, 65 of 70 jaar huwelijk veel meegemaakt. Mooie en verdrietige momenten. En meestal kijken we daar tijdens mijn bezoek samen op terug. ”

“Ik ben begonnen met buurtmaken”, blikt ze vervolgens terug. “ik had toen bedacht om een oproep te doen om kennis te maken en dacht dat ik misschien wel 25 aanmeldingen zou krijgen. Het werden er meer dan 120. Ik heb al die initiatieven bezocht. Dat betekende dat ik daar niet een half jaar over heb gedaan maar bijna twee jaar. Ik leerde daar heel veel over Bronckhorst en wat er leeft.”

Er was in februari 2016 een bezetting op het gemeentehuis. “Het is goed dat mensen, in dit geval de medewerkers van de thuiszorg, voor hun rechten opkomen. We hebben onze medewerking verleend door ruimte te geven in het gemeentehuis voor het protest. De bezetting hebben we uiteindelijk na drie dagen beëindigd.” Het besluit van het college leidde uiteindelijk tot tevredenheid.

“In mijn tweede jaar als burgemeester hebben we de cursus Politiek Actief opgezet. Het doel was om mensen kennis te laten met de politiek. Waarbij de belangrijkste insteek was om deelnemers handvatten te geven om bestuurlijk actief te worden in de samenleving. Natuurlijk hadden we de hoop dat deelnemers ook geïnteresseerd zouden raken in de politiek. En dat is gelukt want het heeft ook nieuwe raadsleden en commissie raadsleden opgeleverd.” De doorlopende cursussen zijn dit jaar door corona niet door gegaan.

In mei 2017 werd het Keurmerk voor Veilig Ondernemen in het Buitengebied (KVO-B) bereikt. “We hebben daar de eerste ster gekregen, als eerste gemeente in Nederland. Dat was ontzettend mooi. Deze projecten leveren een belangrijke bijdrage aan het vergroten van de veiligheid.”

Er was een storm in januari 2018, met veel schade aan de natuur. ”Onder andere in Zelhem, waar langs de Hengeloseweg veel bomen omwaaiden waardoor de waterleiding sprong.”

“De Special Olympics in Bronckhorst, ook in 2018, waren hartstikke leuk. Daar hebben wij toch mooie onderdelen neergezet waar deelnemende sporters uitstekende prestaties leverden. En vorig jaar hebben we de WK trial in Zelhem mogen hosten, een geweldig evenement. Uniek hoe vrijwilligersorganisaties in onze gemeente dit op poten zetten.”

Verkiezingen
Na de gemeenteraadsverkiezingen trad een nieuwe raad aan en kwamen nieuwe wethouders. “Iedere groepssamenstelling heeft weer een andere dynamiek. Iedere coalitie zet zijn eigen focus. En iedere tijd vraagt ook weer om iets anders, dus niets is in beton gegoten. Ik ben de burgemeester van alle inwoners en het is voor mij van belang in mijn rol als voorzitter van de raad en van het college dat alle partijen goed aan bod komen om hun zegje te doen.”
Politici komen niet meer alleen zoals vroeger in zaaltjes om hun standpunt te vertellen. “Dit gaat nu ook via twitter, facebook en instagram. Daar ontstaan ook discussies. Een nieuwe manier om het gesprek te voeren over alle verschillende meningen die in de samenleving leven.”

Wandelgemeente van het jaar 2018-2019
“Het is natuurlijk altijd leuk als je een prijs wint, dat staat voorop”, laat burgemeester trots weten. Zij mocht het beeldje in ontvangst nemen. “Ik hoorde dat bij restaurants en sportverenigingen werd opgeroepen om te stemmen. Op enig moment was er een hele spannende nek aan nek race met de andere kandidaat gemeenten. Er ontstonden op allerlei plekken in de samenleving initiatieven om toch te zorgen dat we extra stemmen gingen binnenhalen. De bekroning was de titel die we met z’n allen gekregen hebben: Wandelgemeente van het Jaar.” Er kwamen routes, T-shirts en waterzakken met het logo. “Ik heb ook met veel inwoners gewandeld om ervaringen over Bronckhorst te delen. Door het wandelen maak je op andere manier contact met mensen en ontmoet je ook andere mensen dan tijdens een informatiebijeenkomst.”

Ook op cultureel gebied kwamen mooie dingen voorbij. De onthulling van het standbeeld van Normaal door het Anhangerschap, haar deelname aan Maestro in Vorden en redelijk kort daarna haar rol in de jury bij Maestro Hengelo.

“We hebben het project Leefsamen Achterhoek mogen uitrollen in Bronckhorst, na de eerste proef in Winterswijk, ik ben daar bestuurlijk trekker van. Slimme rookmelders, bewegingssensoren en paniekknoppen zorgen ervoor dat mensen wat langer thuis kunnen blijven wonen en toch veilig zijn. Mantelzorgers kunnen op afstand ook iemand beter tot dienst zijn, worden snel gealarmeerd en kunnen snel reageren. Het project is uitgerold in de hele Achterhoek en moet wat mij betreft verder uitgerold worden vanwege de bewezen diensten. Mooi vind ik ook onze mantelzorgverwendagen, speciale dagen dat mantelzorgers in het zonnetje worden gezet. Daar ik bij geweest, een belangrijk thema om aandacht aan te blijven besteden”, zegt Marianne Besselink.

Corona
Nieuw afgekondigde coronamaatregelen worden in de veiligheidsregio omgezet in nieuwe regels. “De maatregelen moeten we in de gemeente uitleggen en hebben direct consequenties voor onze inwoners. We zijn steeds stringenter in ontmoetingen”, bekent burgemeester Besselink als crisisleiding. “Ikzelf, maar dat geldt voor iedereen die in het gemeentehuis werkt, ontmoet nu minder inwoners. Die ontmoetingen mis ik erg. Bijna alle festiviteiten, activiteiten, kermissen en evenementen zijn afgezegd het afgelopen halfjaar. Bijzonder vervelend, maar het kan niet anders. Het aantal besmettingen stijgt op dit moment enorm dus we moeten echt met elkaar goed opletten. Veel kan ik digitaal vormgeven, toch beter dan niets, zeg ik dan maar. We hopen dat er snel een vaccin komt, zodat we elkaar weer fysiek kunnen ontmoeten.”

“Dit jaar was natuurlijk ook het jaar van 75 jaar vrijheid. Er waren vele activiteiten gepland. Het is echt heel sneu geweest voor alle mooie initiatieven die er in onze gemeenschap waren om daar uitgebreid aandacht aan te besteden, dat ze door corona niet door konden gaan. Hopelijk kunnen inwoners komend jaar nog van een aantal activiteiten genieten.”

Portefeuille recreatie en toerisme
De burgemeester is portefeuillehouder Recreatie en Toerisme. Met de toeristische platforms is gewerkt aan een mooie, nieuwe recreatieve visie op Bronckhorst over hoe Bronckhorst goed op de kaart kan worden gezet. “De visie is voor de zomer vastgesteld door de raad en die gaan we dus nu uitwerken. Hoofdthema is ‘landgoederen en kastelen’. Hoe mooi is het, dat we overal in Bronckhorst landgoederen en kastelen hebben dus dat is een passend thema, waarmee we bezoekers kunnen trekken. Maar we hebben natuurlijk veel meer, want je kunt heel mooi wandelen, fietsen en er is normaal gesproken altijd van alles te doen.”

Om het Bronckhorster aanbod nog herkenbaarder neer te zetten, werken de toeristische ondernemers in Bronckhorst samen. “Zij hebben door bijeenkomsten van de toeristische platforms steeds meer kennis gekregen van wat collega’s allemaal te bieden hebben. Daar kun je interessante arrangementen van maken om mensen nog meer te laten genieten van ons mooie Bronckhorst.”

Jeugd in positie
Ook de jeugd mocht op aandacht van de burgemeester rekenen. “Ik heb de afgelopen vijf jaar de jeugd wat meer in positie gebracht door het jeugdburgemeesterschap en de jeugdlintjes in het leven te roepen, al zijn die dit jaar niet uitgereikt vanwege corona, maar dat gaan we volgend jaar weer oppakken.”

Kjeld Kempers is dit jaar de jeugdburgmeester en hij blijft nog aan als locojeugdburgemeester om een aantal taken af te ronden. Vanaf 29 oktober is er een nieuwe jeugdburgemeester, gekozen uit dertien aanmeldingen. Haar naam is Anne Letink uit Vorden.

Termijn is zes jaar
Officieel gaat burgemeester Marianne Besselink het laatste jaar in van haar eerste ambtstermijn. “Je bent gehaald met een bepaalde opdracht en elk jaar zijn er gesprekken met de raad over wat de belangrijke items zijn om aandacht aan te besteden. Dat laat onverlet dat aankomend jaar met elkaar gesprekken over een herbenoeming zullen plaatsvinden.”

“Ik vind eigenlijk iedere dag een feest en ik zet mij iedere dag met veel liefde in voor Bronckhorst. Ik vind het een prachtige plattelandsgemeente en ik ben onder de indruk van alle creatieve ideeën en initiatieven die er genomen worden. Of dat nou een galerie is, een mooie sportwedstrijd, nieuwe fototegelroute of mooie wandelroute. Of de geweldige ontmoetingsplek De kei in Steenderen die inwoners hebben opgezet en waar ik onlangs een digitale rondleiding kreeg.”

2015; Burgemeester Besselink dankt na de installatie in haar speech alle gasten. Foto Liesbeth Spaansen
2016; Burgemeester Besselink gaat tijdens het buurt maken als vrijwilliger bij Het Steenders Landschap aan de slag in de boomgaard van Linzell. Foto: Liesbeth Spaansen
2017; Zij trekken de kar (v.l.n.r.) van het eerste Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied voor Hengelo/Vorden: Udo Hassefras, Jakob Bartelds, Berend Jan Bussink, Dennis Hermsen, Marianne Besselink, Laurens Hoedemaker, Viola Mistrate Haarhuis, Patrick van den Brink en Sandra Wiarda. Foto: Liesbeth Spaansen
2017; Een avond voor vrouwen uit de gemeente vanwege 100 jaar vrouwenkiesrecht. Marianne Besselink nodigde Annemarie Jorritsma uit. Foto: Liesbeth Spaansen
2018; Burgemeester Besselink toont het beeldje dat hoort bij de titel Wandelgemeente van het jaar 2018. Foto: Luuk Stam
2018; Burgemeester Besselink opent de Special Olympics in Bronckhorst in Het Hooge Wessel in Steenderen. Foto: Liesbeth Spaansen
2019; Burgemeester Besselink gaat tijdens een High Tea in gesprek met vrouwen uit Bronckhorst. Foto: Liesbeth Spaansen
2019; Gastvrouw Ineke Dezentjé, koningin Máxima en burgemeester Marianne Besselink lopen over het schoolplein van basisschool De Rank tussen de zingende kinderen door. Foto: Liesbeth Spaansen
2020; Burgemeester Besselink maakt, vanwege corona, een vlog over het herdenken van 75 jaar bevrijding op de begraafplaats in Steenderen, waar onder andere luitenant Kavanagh begraven ligt wiens naam pas sinds dit jaar op zijn grafsteen staat. Foto: Liesbeth Spaansen
2020; Burgemeester Marianne Besselink en locojeugdburgemeester Kjeld Kempers bij het gemeentehuis van Bronckhorst. Foto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant