Zara Temmink in actie bij het verspringen tijdens het Open NK Para-Atletiek in Tilburg. Foto: Huub Keulers Media Services

Zara Temmink in actie bij het verspringen tijdens het Open NK Para-Atletiek in Tilburg. Foto: Huub Keulers Media Services

Zelhemse Zara (15) gaat als een speer en droomt van atletiekmedaille op Paralympics in 2024

Algemeen

ZELHEM - Wat goed is komt snel. Dit gezegde is Zara Temmink op het gespierde lijf geschreven. De 15-jarige Zelhemse doet pas sinds een jaar aan atletiek en behoort nu al tot de vaderlandse top. Zara komt uit in de categorie IPC-13 (atleten met een visuele beperking). Met een tijd van 14.02 seconden op de 100 meter sprint en een afstand van 4.46 meter bij het verspringen heeft zij sinds het Open NK Para-Atletiek twee nationale records in handen. Haar droom is in 2024 mee te doen aan de Paralympische Zomerspelen in Parijs en daar een medaille te winnen.

Door Rudi Hofman

Zara kijkt liever niet te ver vooruit. Haar focus ligt op het steeds opnieuw aanscherpen van haar persoonlijke records. Ze weet dat zij zich op beide onderdelen nog fors moet verbeteren om haar droom uit te laten komen. Hiervoor traint zij vier à vijf keer in de week. Op donderdag en zaterdag reist ze af naar trainingscentrum Papendal; Zara is opgenomen in het Nederlands Talententeam. Op maandag, woensdag en zondag traint ze bij haar eigen club, Atletiekvereniging Argos in Doetinchem.

Vorig jaar oktober bezocht de mavo 4-leerlinge van het Rietveld Lyceum in Doetinchem een testdag op Papendal. ‘’Je moest vooraf opgeven wat voor type sporter je bent. Ik ben snel en explosief. Daarom kon ik kennismaken met baanwielrennen, triatlon, judo en atletiek. Ik heb voor atletiek gekozen, omdat je lekker buiten bezig bent en je echt stappen kunt maken. Ik vind het gewoon leuk.’’ Van haar vierde tot en met haar dertiende heeft Zara geturnd en daarna een jaar gejudood. Nu is ze verslingerd aan atletiek.

Bij Argo zit Zara in de selectie en volgt zij trainingen onder leiding van Rick Mombarg. Op Papendal neemt talentcoach Fynn van Buuren haar onder zijn hoede. ‘’Op Papendal wordt echt op techniek getraind’’, geeft Zara als belangrijkste verschil aan. Het Rietveld Lyceum werkt en denkt heel goed mee. Zo hoeft Zara op donderdag niet naar school. ‘’In de pauzes tussen de trainingen kan ik op de iPad voor school bezig.’’ Nu ze door coronabeperkingen tijdelijk niet terechtkan op Papendal compenseert zij dit met extra trainingsuren bij haar eigen club.

Hekel aan verliezen
De 100 meter sprint is het favoriete onderdeel van de talentvolle Zelhemse. Dit wil niet zeggen dat zij daarnaast met tegenzin traint voor het verspringen. Wereldtopper op de sprint Dafne Schippers sprong vroeger ook zeer verdienstelijk ver. Zara beseft dat zij dit met Schippers gemeen heeft, maar het is niet zo dat zij huizenhoog tegen Schippers opkijkt en haar adoreert. Liever zoekt ze inspiratie bij zichzelf. Net als haar zus Britt, oud-speelster van het Nederlands rugbyteam, heeft Zara een hekel aan verliezen. ‘’Vooral als ik vooraf denk dat het gaat lukken en ik verlies toch, dan word ik boos.’’ Dan komen er nauwelijks hoorbaar voor anderen scheldwoorden over haar lippen, geeft Zara lachend toe.

Voor de komende periode richt Zara het vizier op plaatsing voor het NK Indooratletiek. Dit kampioenschap heeft in februari plaats in Omnisport Apeldoorn. Zara hoopt hier zowel op de sprint als bij het verspringen in actie te komen. Daarna heeft zij drie jaar de tijd om ‘Parijs’ te halen. Op de 100 meter moet ze naar een tijd onder de 13 seconden toe en bij het verspringen zal ze ruim vijf meter moeten zien te halen. ‘’Misschien kan ik me ook nog wel op de 200 meter gaan richten.’’

Ernstige oogziekte
Het is duidelijk: aan ambitie heeft Zara Temmink geen gebrek en hier praat zij honderduit over. Uitgebreid ingaan op haar oogaandoening doet de Zelhemse liever niet. Zij heeft retinitis pigmentosa, een erfelijke en ernstige oogziekte. ‘’Tot mijn twaalfde heb ik echt wel goed kunnen zien, daarna is mijn zicht flink achteruitgegaan. Nu is het al een tijd stabiel, maar er bestaat een kans dat het slechter wordt.’’ Volgens Zara lopen er onderzoeken naar gen- en stamceltherapie. Op termijn kunnen die er mogelijk voor zorgen dat haar gezichtsvermogen niet verder wordt aangetast of dat dit zelfs verbetert. Hier heeft Zara zelf geen invloed op dus richt zij zich op doelen die zij zelf in de hand heeft: steeds sneller lopen, verder springen en haar mavodiploma halen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant