<p>Smoks Hanne staat centraal in de fietstocht rondom Zelhem. Foto: Mirjam Rensink</p>

Smoks Hanne staat centraal in de fietstocht rondom Zelhem. Foto: Mirjam Rensink

Heksenfietstocht rond Zelhem voor kinderen

ZELHEM - De Smoks Hanne fietstocht voor kinderen is gedigitaliseerd. Deze herfstvakantie kunnen ouders en of grootouders de route van 10 km rond Zelhem weer samen met hun kinderen fietsen. De route is gratis te downloaden op ROUTELABEL, via de link Zelhem Smoks Hanne.

Door Mirjam Rensink

Joke Buunk van het Toeristisch Informatie Punt (TIP) Zelhem heeft de route nieuw leven ingeblazen. "De paaltjes staan er al jaren maar de route was verouderd. Ik heb de tocht helemaal nagelopen en nagefietst. De route is nu weer helemaal up-to-date en we hebben er voor gezorgd dat hij gratis te downloaden is in een app. Voor iedereen die deze herfstvakantie graag iets leuks wil doen is het een aanrader om lekker met de kinderen op de fiets te stappen .'' Bij het TIP op de Markt 2 in Zelhem is voor tweeënhalve euro een tasje te koop met attributen een aanwijzingen om de route nog leuker te maken. Maar ook zonder dit tasje is de route natuurlijk gewoon te fietsen.

Opdrachten
''Vroeger hadden we een routeboekje met daarin ook opdrachten die onderweg gedaan konden worden, dat boekje kan ook nog steeds worden opgehaald bij het TIP'', vertelt Joke. De tocht voert onder meer langs De Langenberg waar een heksenwaag staat. Vroeger moesten heksen soms op een weegschaal staan want, zo dacht men toen: als je op een bezem kunt vliegen ben je vast heel licht. En dat werd dus gecontroleerd op een weegschaal. Kinderen kunnen zich nu onderaan De Langenberg laten wegen en zo ontdekken of ze misschien ook een heks zijn. Boven op De Langenberg kan er vervolgens Jeu de Klomp worden gespeeld, een soort Zelhemse variant van Jeu de Boules.
De fietsroute is gebaseerd op de legende van Smoks Hanne, een heks die volgens de verhalen honderdvijftig jaar geleden in Zelhem opdook. Ze vloog altijd achterstevoren op haar bezem. Tijdens een van haar tochtjes botste tegen de Zelhemse kerktoren en verloor daarbij haar linkerklomp. Sindsdien sleepte ze met haar voet over de grond, in het Achterhoeks heet dat smoksen. Zo is ze aan haar bijnaam gekomen. Tijdens de fietsroute komen kinderen nog veel meer te weten over Smoks Hanne en zien ze de prachtige omgeving waarin ze leefde.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden