<p>Geen ONK Enduro’s dit jaar. Foto: Henk Teerink</p>

Geen ONK Enduro’s dit jaar. Foto: Henk Teerink

Alle resterende wedstrijden ONK Enduro 2020 afgelast

REGIO - In navolging op de afgelasting van het Open Nederlands Kampioenschap Enduro in Hellendoorn (54ste Heuvelrit) van afgelopen zaterdag hebben de drie overgebleven enduro-organisatoren in Vorden, Harfsen en Zelhem gezamenlijk besloten om hun geplande wedstrijden niet door te laten gaan.

Vorden (waar op 17 oktober de 57ste Oost Gelderland Rit was gepland), Harfsen (24 oktober, de 42ste HAMAC-rit) en Zelhem (de tweedaagse op 30 en 31 oktober, de 42ste Jan van Beek Rit) zijn clubs met een groot enduro-hart. Maar vanwege het huidige pakket coronamaatregelen (en de onzekerheid over wat er na 20 oktober gebeurt) is het voor de clubs van groot belang een signaal af te geven naar de lokale samenleving. Ze nemen hun verantwoordelijkheid om ook in de toekomst sterk te staan bij het verkrijgen van vergunningen voor evenementen. De animo om enduro te rijden is groot; rijders en hun begeleiders komen uit heel Nederland naar de wedstrijden toe. Die toeloop is niet ‘corona-proof’ te managen. Ook is het haast onmogelijk publiek weg te houden bij de veelal spectaculaire cross- en enduro proeven. Daarnaast is een organisator afhankelijk van de vele clubvrijwilligers, die al het werk voor, tijdens en na de enduro verzetten. Ook zij moeten de garantie hebben géén coronabesmetting op te lopen.
Hiermee eindigt het korte KNMV - ONK Enduro seizoen 2020 (waar men slechts in het Overijsselse Enter in het voorjaar is gestart). Eén tellende wedstrijd is geen kampioenschap, daarom zijn er dit jaar geen kampioenschapswinnaars. Twee weken geleden waren de leden van de Vordense en Zelhemse motorclub VAMC en ZAMC nog vol goede moed bezig met de voorbereidingen. Maar de feiten liggen inmiddels compleet anders. De forse stijging van de besmettingen hebben de overheid ertoe gezet om opnieuw weer forse beperkingen af te kondigen, aan alle burgers, aan bedrijven en helaas ook aan organisatoren van evenementen. Tijdens de persconferentie van maandag 27 september kondigde premier Rutte strenge maatregelen af voor de gehele samenleving om het virus weer onder controle te krijgen.
Als gevolg van de nieuwe richtlijnen heeft er direct 'top-enduro-overleg' plaatsgevonden binnen de clubs en uiteraard met de KNMV. Vanzelfsprekend was er ruim voor dit moment ook al intensief overleg met de gemeentes over verantwoorde richtlijnen voor de organisatie. Die gesprekken verliepen zeer voorspoedig. Zo voorspoedig zelfs dat er al een toezegging voor de vergunning per mail ontvangen was. Natuurlijk waren alle festiviteiten buiten de enduro zelf, al geschrapt uit het omvangrijke programma. Daarom waren er geen recepties voor grondeigenaren, sponsors en andere genodigden gepland. Deelnemers die al hebben betaald krijgen hun inschrijfgeld van de desbetreffende clubs retour gestort.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden