<p>Voorzitter Stichting De Ezelstal Willemijn Colenbrander laat de biografie van Gradus Verhaaf zien. Foto: Liesbeth Spaansen</p>

Voorzitter Stichting De Ezelstal Willemijn Colenbrander laat de biografie van Gradus Verhaaf zien. Foto: Liesbeth Spaansen

Gradus Verhaaf uitgelicht met prachtige biografie

Stichting De Ezelstal: kunst om niet te vergeten

Door Liesbeth Spaansen

VORDEN - Stichting De Ezelstal aan de Zomervreugdweg 2 in Vorden is er trots op de nieuw verschenen prachtige biografie over beeldend kunstenaar Gradus Verhaaf te kunnen presenteren. De stichting beheert een collectie kunstwerken uit de twintigste eeuw. De biografie over Verhaaf is geschreven door Leo Ewals en vormgegeven door Erik Besaris, eindredactie door Renée Leuftink, oprichtster van De Ezelstal. De solo-expositie van Verhaaf in de expositieruimte van De Ezelstal, is in verband met corona verlengd tot eind 2021. De biografie is onder andere verkrijgbaar bij De Ezelstal en bij Bruna Vorden.

Verhaaf
“Gradus Verhaaf kwam eind jaren ’60 van Amsterdam, waar hij is geboren en De Rietveldacademie doorliep, naar Arnhem omdat zijn vrouw bewegingsdocente werd op de toenmalige kunstacademie, nu ArtEZ”, vertelt Willemijn, die hierin een vergelijk ziet met de Homans. “Gradus is een begenadigd kunstenaar die ons meeneemt in een wereld om weg te dromen, om rommel te zien als schoonheid. Hij begon zijn artistieke leven met het maken van figuratief werk. Dat heeft hij steeds meer losgelaten omdat het realistische beeld de aandacht trok en te weinig ruimte gaf aan het verhaal.”

Gradus wilde graag zijn hele oeuvre, nalatenschap, bij elkaar houden. Daarom schonk hij al zijn werken reeds in 2009 aan Stichting De Ezelstal. “Hij bezocht voor het laatst De Ezelstal op de KunstZondagVorden in december 2016. Hij zou op 19 april 2017 85 jaar geworden zijn. Helaas overleed hij op 17 maart”, vertelt Renée verder. “Het werk van Gradus past niet in een stroming”, aldus Willemijn. “Het is niet met een andere stijl te vergelijken. Hij wilde zijn eigen werelden scheppen in beeldtaal. Bezoekers kunnen hier van zijn werken komen genieten.”

Stichting De Ezelstal
De stichting bestaat sinds 2004 en beheert op dit moment drie kunstcollecties, te weten Jan Homan en Jetty Homan en Gradus Verhaaf. “We willen dit bijzondere culturele erfgoed behouden voor volgende generaties”, vertelt Renée enthousiast. Doelstelling van de stichting is het beheren van aan de stichting toevertrouwde collecties van kunstenaars uit de 20ste eeuw. Zij houdt zich bezig met het conserveren en archiveren van de werken en het verzorgen van publicaties en tentoonstellingen om de aandacht voor dit prachtige cultuurgoed levend te houden. Renée zorgt hiervoor. Secretaris van de stichting is Mieke van Kordelaar, Willemijn Colenbrander is voorzitter.

Voor grote exposities wijkt de stichting uit naar musea in het hele land, zoals het Westfries Museum in Hoorn, het Stadsmuseum Doetinchem of de Raadskelder in Doesburg. “We koppelen de naamsbekendheid van de kunstenaars aan gerenommeerde musea, dat heeft een meerwaarde voor de bezoekers. Veel mensen uit het westen komen speciaal naar de KunstZondagVorden voor De Ezelstal”, weet Willemijn.

De Ezelstal is uitsluitend op afspraak te bezoeken en tijdens de KunstZondagVorden van 11.00 tot 17.00 uur.


www.ezelstal.net

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden