Iris Jaspers voor haar optreden bij het tv-programma Holland's Got Talent waar ze doorging naar de volgende ronde. Foto: Karen Trotter
Iris Jaspers voor haar optreden bij het tv-programma Holland's Got Talent waar ze doorging naar de volgende ronde. Foto: Karen Trotter

Slangenmeisje Iris wil liefst bij Cirque du Soleil

Algemeen

Dremptse acrobate schittert in Holland’s Got Talent

DREMPT - Het was al lang de droom van Iris Jaspers (14) uit Voor-Drempt om mee te doen aan het tv-programma Holland’s Got Talent; de show waarin jong en oud hun talenten aan heel Nederland laten zien. Afgelopen januari schreef ze zich in om haar kunsten met de aerial hoop te tonen en afgelopen zaterdag mocht Iris schitteren in de zesde aflevering van seizoen 9 van de talentenjacht.

Haar act begon opvallend. Opgevouwen in een koffertje dat haar moeder op het podium plaatste begon Iris haar optreden. Ze stapte er superlenig op handen en voeten uit en danste naar de hoepel die al klaar hing boven het podium. Daar liet ze in amper twee minuten zien dat ze de sport aerial hoop uitermate goed beheerst. Als een slangenmens hing ze aan de hoepel en imponeerde ze de jury, bestaande uit Paul de Leeuw, Chantal Janzen, Angela Groothuizen en Ali B, die haar vervolgens unaniem doorstuurde naar de volgende ronde.

Intensieve voorbereiding
Het was een optreden van twee minuten waarmee ze aan heel Nederland liet zien dat ze talent heeft en in het tv-programma thuishoort, maar er ging een intensieve voorbereiding aan vooraf, vertelt haar moeder Karen Trotter: "Iris wilde al heel lang mee doen aan het tv-programma. Dit was echt haar grote droom. Maar ik heb het heel lang tegengehouden. Zo’n act vraagt zes maanden voorbereiding. Naast haar school, trainingen en wedstrijden is dat veel. Begin dit jaar dachten we dat ze die extra belasting dit jaar wel aan zou kunnen en schreven we haar in voor Holland’s Got Talent."
Met die inschrijving werden foto’s en filmpjes van Iris’ kunsten meegestuurd. Op basis daarvan werd haar talent beoordeeld door professionals die haar kunsten goed genoeg vonden voor de volgende ronde. Ook daar kwam ze moeiteloos doorheen wat leidde tot de tv-opnames die afgelopen zaterdag werden uitgezonden. Iris: "Het was echt supergaaf om mee te doen. Ik ben blij dat ik al zover ben gekomen. Maar het was wel een heel lange dag." Moeder Karen vult haar aan: "Voor Iris was dit fantastisch om mee te maken. Ze heeft echt iets heel moois laten zien. Wij zijn supertrots op haar, maar tegelijkertijd is de weg ernaartoe ook heel intensief en zenuwslopend geweest. Een wedstrijd duurt ongeveer 3,5 à 4 minuten. Hier moest ze in twee minuten laten zien wat ze kan en daarbij draait het bij zo’n tv-programma natuurlijk maximaal om de show dus je moet letten op je mimiek en hoe je uitkomt ten opzichte van de camera", legt moeder Karen uit.

Acrobatische sporten
Iris bleek als kind al superlenig en sportief te zijn. De peutergym was al snel niet meer uitdagend genoeg, vertelt ze zelf. "Een paar koprolletjes doen, vond ik niet zo leuk meer. Toen ben ik gaan turnen en daarnaast op acrogym gegaan. Dat is acrobatische gym en dat deed ik samen met een partner op hoog niveau. Toen zij ermee ophield, stopte het voor mij ook. Ondertussen verhuisden we van Berkel en Rodenrijs naar Drempt en vond ik een trainingslocatie in Arnhem. Daar ben ik gaan paalsporten en in dezelfde trainingsruimte zag ik ook een hoepel hangen. Dat leek mij ook wel wat.’
Inmiddels beoefent Iris diverse sporten: paalsport, aerial hoop, aerial silk (met doeken), acrodans, krachttraining en "nog een paar acrobatische dingen in de lucht." Trainen voor nieuwe oefeningen doet haar overigens altijd pijn. "Dat hoort erbij, anders word ik niet beter", zegt ze nuchter.

Rustdagen
Sporten maakt inmiddels bijna dagelijks onderdeel uit van Iris’ leven. Dat is ook de reden dat ze in Arnhem naar een topsportersschool gaat. Iris: "Op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag train ik in zowel Arnhem als Doetinchem. Op dinsdag en donderdag neem ik mijn rust. Dat heb ik ook echt nodig voor herstel van mijn lichaam en mijn huiswerk. Op zondag heb ik vaak wedstrijden, maar als ik dat niet heb, pak ik op zondag ook mijn rust."
Maar soms kriebelt het toch om te gaan sporten op een rustdag en traint Iris in de achtertuin waar een hoepel voor haar klaarhangt. "In de zomer heb ik hem meegenomen op vakantie", vertelt ze lachend. Tijd voor vriendinnen of een sociaal leven heeft ze niet veel. "Maar", zegt ze, "de meeste de vriendinnen die ik heb, zitten op dezelfde school en weten dus dat sporten vaak voorgaat. We houden daar rekening mee als we wat leuks plannen met elkaar."

Gewoon doorgaan
De jonge Dremptse acrobate eindigde op het NK in 2019 als tweede met aerial hoop en werd achtste met paalsport. Op de wereldranglijst staat Iris op de zesde plaats qua hoogte van haar score met de aerial hoop. "Dat is dus echt superknap", vertelt haar moeder trots. Wat zijn haar doelen en ambities als ze al zoveel heeft bereikt? Daar hoeft Iris niet lang over na te denken: "Het liefst wil ik later bij Cirque du Soleil werken maar in ieder geval wil ik gymdocent worden. Ik geef nu ook al sportles aan kinderen. Daar ben ik voor gevraagd. Het begint gewoon al mijn werk te worden", vertelt de veertienjarige Dremptse. Heeft ze dan nog een tip voor jonge talentvolle sporters? "Blijven sporten, ook al komen er tegenslagen. Van iedere tegenslag leer je wel weer iets dus gewoon doorgaan en dan komt het goed."

Meer weten over Iris Jaspers? Kijk op haar Instagram account @iris.aeriallistic of haar website.


www.iris-aeriallistic.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid