Flink in beweging met ezeltje rijden en wandelen met alpaca's. Foto: Liesbeth Spaansen
Flink in beweging met ezeltje rijden en wandelen met alpaca's. Foto: Liesbeth Spaansen

De Looschool kinderboerderij voor een dag

Algemeen

ZELHEM – Tokken, piepen, loeien, mekkeren, hinniken, balken en blaten. Die geluiden hoorden de leerlingen van de Looschool in Zelhem woensdagochtend 16 september vanaf het schoolplein de school binnenkomen. Eenmaal buiten was de verrassing groot: er stond een hele kinderboerderij!

Door Liesbeth Spaansen

Basisschool ’t Loo in Zelhem werkt in schoolbrede thema’s (IPC) om het onderwijs zinvol en vol betekenis aan kinderen aan te bieden. Na de eerste ‘Gouden Weken’, de weken aan de start van het schooljaar waarin volop wordt ingezet op groepsvorming, is gestart met het nieuwe thema beroepen. Dat de school bij projectopeningen graag flink uitpakt werd snel duidelijk. Dit keer was gekozen om op het schoolplein een kinderboerderij in te laten richten, waar loopezels, alpaca's, geiten, pony’s en nog veel meer dieren rondliepen. De groepen kwamen om beurten naar buiten om de dieren te bekijken.

Het was maar heel even wennen aan al die geluiden. Mijnheer Anton van Ezelstal De Edelingen uit Zelhem beantwoordde vele vragen van kinderen en hij hielp ze ook als ze even wat bang waren om dichtbij te komen. Al snel gingen de kinderen met hem mee de kraal in, waarna ze toch de dieren durfden aan te raken.

De pony’s, schapen, geiten en het kalf in de grote kraal lieten zich gemakkelijk aaien. Ook de alpaca’s kregen de nodige aandacht. In een kleinere kraal liepen konijnen en kippen en er waren cavia’s. Kinderen konden hier zelf inklimmen via het opstapje van stro. Het was fijn om even op een strobaal te gaan zitten met een konijntje op schoot, al moesten de kinderen soms wel even zoeken, de konijntjes verscholen zich graag.

De Looschool heeft sinds het vorige schooljaar het predicaat gezonde school en zet zich in op gezonde voeding en bewegen, dit om de week na schooltijd op de woensdag in samenwerking met Beweegwijs.

De kinderen kregen die ochtend beweging genoeg. Twee ezels waren gezadeld en liepen met hun jonge berijders ook heel graag een rondje over het plein. Een van de juffen én de sportdocent liepen graag even mee met de vele rondjes die ochtend. De kinderen genoten er volop van en het ‘mag ik nog een rondje’ was veelvuldig te horen. De kinderen mochten ook in groepjes aan de wandel met de alpaca’s.

Na deze belevenis buiten zullen ze in de klas nog leren hoe je dieren verzorgt en hoe je ze kunt houden. “De Looschool is een school waar we leren met ons hart, ons hoofd en onze handen”, vertelt leerkracht Natalie Klein Goldewijk. “Het is mooi te zien hoe de kinderen genieten van de dieren, dankzij de samenwerking met zorgboerderij Mettemaat.”

Kinderen aaien een kalf, dat het allemaal goed vindt. Foto: Liesbeth Spaansen
Voorzichtig wordt een kip aangeraakt. Foto: Liesbeth Spaansen
Fijn op ee strobaal zitten met een konijntje op schoot. Foto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant