Linda Huisman is praktijkondersteuner bij Huisartsenpraktijk Hummelo en Keppel en begeleidt patiënten die willen stoppen met roken. 'Het is heel normaal dat je 3 tot 4 pogingen nodig hebt voordat het definitief lukt om van het roken af te blijven.' Foto: Paul Huisman
Linda Huisman is praktijkondersteuner bij Huisartsenpraktijk Hummelo en Keppel en begeleidt patiënten die willen stoppen met roken. 'Het is heel normaal dat je 3 tot 4 pogingen nodig hebt voordat het definitief lukt om van het roken af te blijven.' Foto: Paul Huisman

‘Als je onder begeleiding stopt met roken, verdubbelt dat je kans om blijvend te stoppen’

Algemeen

Huisartsen-praktijk Hummelo en Keppel houdt webinar over Stoppen met roken

Door Ceciel Bremer

HOOG-KEPPEL – Komende maand worden rokers in het hele land massaal aangemoedigd deel te nemen aan Stoptober; het initiatief van een aantal samenwerkende gezondheidsorganisaties en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om 28 dagen niet te roken. Huisartsenpraktijk Hummelo en Keppel houdt voorafgaand aan Stoptober op donderdag 24 september een webinar voor rokers om zich optimaal voor te bereiden en als extra ondersteuning om een maand lang niet roken vol te houden.

Veel rokers willen wel stoppen maar het lukt niet, merkt Linda Huisman, praktijkondersteuner bij Huisartsenpraktijk Hummelo en Keppel. “Dat is ook niet zo vreemd want het is heel normaal dat je 3 tot 4 pogingen nodig hebt voordat het definitief lukt om van het roken af te blijven. En het werkt natuurlijk heel demotiverend als je al een paar pogingen hebt gedaan en het lukt alsmaar niet. Dan duurt het soms heel lang voordat je de moed hebt verzameld om weer een nieuwe poging te ondernemen.”

Samen stoppen
Daarom is een aantal jaren geleden de landelijke campagne Stoptober bedacht: 28 dagen van de maand oktober stoppen met roken. Linda Huisman: “Het geheim van Stoptober zit hem in de positieve aanpak, de ondersteuning via de app én van andere stoppers. Dat maakt het verschil. Je staat er nooit alleen voor. Bovendien zijn 28 dagen heel behapbaar. Als je jezelf voorneemt om iets nooit meer te doen, dan is dat heel moeilijk. Maar als je je doel kleiner maakt - deze maand ga ik niet roken, maar vanaf november zou ik het weer kunnen doen - dan lukt dat vaak wel. En als je een maand gestopt bent met roken, dan ben je al van de ontwenningsverschijnselen afgekickt en ga je bij jezelf nadenken: ik ben al zover, het is toch jammer om nu weer te gaan roken. Dat is voor veel mensen de stimulans om van het roken af te blijven.” Linda voegt eraan toe dat 70 procent van de Stoptober-deelnemers Stoptober heeft volgehouden en niet gerookt. Daarnaast is 52 procent van de deelnemers zelfs na drie maanden nog gestopt met roken.

Informatief webinar
Als extra voorbereiding op een maand lang niet roken of misschien wel nooit meer roken, biedt Huisartsenpraktijk Hummelo en Keppel een gratis webinar aan op donderdag 24 september om 20.00 uur. “In ongeveer een half uur geef ik via de computer informatie over waarom roken zo verslavend is, wat de risico’s zijn, roken en corona, en wat levert stoppen met roken je op, welke hulpmiddelen kun je gebruiken om te stoppen en hoe kun je je het beste voorbereiden op Stoptober. Tussentijds kun je als deelnemer van het webinar via de chat vragen stellen die ik, als het mogelijk is, direct beantwoord en anders na afloop. Aan het eind van het webinar bieden we ook de mogelijkheid om een vervolgafspraak te maken op ons spreekuur voor extra ondersteuning”, licht Linda Huisman toe.

Advies en begeleiding
Als praktijkondersteuner geeft Linda sinds 2011 begeleiding aan patiënten die willen stoppen met roken. Inmiddels heeft ze ruim 200 patiënten in de huisartsenpraktijk in Hoog-Keppel begeleid. Linda: “Daarvan is ongeveer 30 procent blijvend gestopt. Voortdurend geef ik adviezen om te stoppen met roken; soms omdat de huisarts dat adviseert aan de patiënt, maar gelukkig ook omdat mensen zelf gemotiveerd zijn te stoppen. Als mensen dat willen, geef ik naast advies ook begeleiding. Stoppen met roken lukt meestal 15 procent uit zichzelf. Mensen raken vaak een beetje gedemotiveerd als ik deze cijfers noem maar de kans dat het daadwerkelijk lukt om blijvend te stoppen, verdubbelt als je dat doet met begeleiding. Dat is zo mooi aan Stoptober; je wordt door de landelijke campagne aan alle kanten ondersteund om te stoppen. Maar uiteindelijk moet je het natuurlijk wel zelf willen en doen.”

Het webinar vindt plaats op donderdag 24 september om 20.00 uur. Belangstellenden kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar lhuisman@ezorg.nl. Na aanmelding wordt een link verstuurd die toegang geeft tot het webinar. Deelname is gratis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant