Wethouder Buunk ‘overhandigde’ de Monumentenprijs aan eigenaar van de Coops Molen, Hélène Pellegrini. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen
Wethouder Buunk ‘overhandigde’ de Monumentenprijs aan eigenaar van de Coops Molen, Hélène Pellegrini. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

Hélène Pellegrini ontvangt Monumentenprijs voor gerestaureerde Coops Molen

Algemeen

Open Monumentendag Bronckhorst officieel geopend

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST/VORDEN - In de Dorpskerk Vorden beleefde een select gezelschap woensdag 9 september een exclusieve avond na aanmelding bij de organisatie, een van de regels die vanwege de corona is ingevoerd. Een zestigtal bewoners en/of liefhebbers van monumenten waren aanwezig bij de officiële opening van de BankGiro Loterij Open Monumentendag Bronckhorst 2020.

Nieuwe voorzitter van Stichting Open Monumentendag Bronckhorst Han van der Lans opende met een welkom aan de op anderhalve meter uiteen zittende gasten. “Welkom ook aan de monumentenvertegenwoordiger van de gemeente Bernard Pasman en aan gastheer van de Dorpskerk Vorden Ab Boers. Fijn dat we hier de opening mogen verzorgen. Wij zijn allemaal betrokken bij monumenten en bezig om ze in stand te houden. Dit weekend kunnen belangstellenden door de gemeente Bronckhorst fietsen en wandelen en kijken naar de monumenten. Maar door de informatie op de nieuw gebouwde website, kunnen het hele jaar door activiteiten rondom de monumenten worden gedaan.”

Met een aantal nieuwe bestuursleden en enthousiaste vrijwilligers heeft de stichting nieuw elan aan de Open Monumentendagen gegeven. De voorzitter, die het stokje over nam van Harry Somsen, was op pad gegaan met foto- en filmapparatuur om de monumenten in (bewegend) beeld te zetten. De film die hieruit voortkwam, beleefde deze avond de première. Hierin stonden alle deelnemende monumenten in het voetlicht. Met de slotklanken van de film was het evenement officieel geopend.

Het is belangrijk om mensen te belonen die zich inzetten om monumenten te behouden. Daarom kreeg wethouder Willem Buunk het woord om de Monumentenprijs uit te reiken. “Het genomineerde Boeyink-complex in Zelhem is een voorbeeld van vergaande herontwikkeling. Het gaat om een functiewijziging tot wonen, waarbij kern en contouren behouden zijn gebleven”, benoemt de wethouder. Tweede genomineerde, Kasteel Hackfort is nu voorzien van appartementen, waar veel mensen van kunnen genieten. Gebiedsmanager Udo Hassefras ontving een fles wijn en een boeket bloemen. “De restauratie is eigentijds gedaan, maar met respect voor het huis. Gedurfd is de ronde glazen lift in de toren.”

Tot slot het derde genomineerde monument, de Coops Molen in Zelhem van eigenaar Hélène Pellegrini. “U kocht een pand waar ook een molen bij stond. Na de eerste schrik is toch overgegaan tot restauratie. Er is geen functiewijziging, want u laat ook de molen draaien en bezoekers ervan genieten.” Hélène is heel blij met de pentekening van Van der Meij. “De prijs is een stuk waardering voor al het werk, het is de kers op de taart.”

De voorzitter van de stichting introduceerde de nieuw gebouwde website. Met hulp van vrijwilligers is de site gevuld. “We stapten op de fiets en gingen op pad met camera”, lacht Han. “Op de oprijlaan van Kasteel Hackfort is een foto-expositie met de resultaten te zien.”

Op de site staan alle monumenten in foto’s en sommigen ook in filmbeelden. Gezocht kan worden op plaats, op monument of via de (fiets)routekaart. Daarnaast liet hij de mogelijkheden van de fietsroutes zien en speelde eerst een gemakkelijke ronde van het nieuw ontwikkelde monumentenspel. “Wat weet u van de Bronckhorster monumenten?”, vraagt Han zijn toehoorders. Er kwamen tien vragen over monumenten van Bronckhorst, waarna de uitslag meteen bekend is. Het spel wordt enthousiast ontvangen.

De eerste spreker was Rolf Grijpma, die over zijn woning vertelde, monumentale spieker Spaensweert in Steenderen. Via foto’s kwam de symboliek door gebruikmaking van speciaal metselwerk, de zogenaamde clisoren aan bod, de bouw als verdedigingswerk bij de boerderij ernaast, de ligging achter de winterdijk op een terp, de overstromingen die het gebied teisterde en de verbouwingen door de jaren heen.

Na een tweede spelronde stond Wim Eenink achter de microfoon voor een lezing over Badhuis Pikgat in Zelhem. Hij vertelde eveneens met foto’s toegelicht over de ligging en geschiedenis van de bijzondere private zwemgelegenheid, waar het toch toegestaan werd dat schoolklassen kwamen zwemmen en buurtbewoners mochten komen schaatsen. Ook kwamen een extreem droge tijd en de overstroming aan bod.

Na een derde speelronde deed Han van der Lans nog een oproepje voor meer vrijwilligers, bedankte iedereen voor de komst en wenste hen nog een fijne avond. “Graag wel blijven zitten op uw plek, dan komen vrijwilligers langs voor een drankje.”


Foto's van de avond staan op Achterhoekfoto.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant