Wethouders Boone en Van Veldhuizen (Doesburg) overhandigden elk een Beeldende Box aan Joke van Lith en Jolande Feenstra (Attent). Foto: PR
Wethouders Boone en Van Veldhuizen (Doesburg) overhandigden elk een Beeldende Box aan Joke van Lith en Jolande Feenstra (Attent). Foto: PR

Wethouders Van Veldhuizen en Boone overhandigen Beeldende Box aan Hessegracht

DOESBURG – Woensdag 22 juli overhandigden de wethouders Birgit van Veldhuizen en Arthur Boone van de gemeente Doesburg namens het Achterhoekse Cultuur- en Erfgoedpact Beeldende Boxen aan De Hessegracht in Doesburg. Het Pact deelt in alle Achterhoekse gemeenten Beeldende Boxen uit aan woonzorgcentra, 70 boxen totaal!

Het is niemand ontgaan dat juist de ouderen extra hard getroffen zijn door de coronacrisis. Veel van wat kleur geeft aan hun dagelijks leven is weggevallen. Met name de ouderen met dementie dreigen in de vergeethoek te geraken. De Gruitpoort in Doetinchem begreep van activiteitenbegeleiders in de woonzorgcentra dat ze dringend behoefte hadden aan nieuwe, kunstzinnige ideeën voor deze specifieke groep. Achterhoekse kunstenaars hebben daarom tal van kleine opdrachten ontwikkeld om deze zomer creatief mee aan de slag te gaan. Zo is de Beeldende Box ontstaan, een doos boordevol beeldende opdrachten en materialen om samen met begeleiders te maken. Bijvoorbeeld kleurrijke papieren vogels, zonnige ansichtkaarten, insecten of geschilderde ijsjes.

De Achterhoekse kunstenares Berna Bonekamp is het brein van de Beeldende Box. De wethouders overhandigde de boxen aan Jolande Feenstra (activiteitenbegeleider) en Joke van Lith (locatiemanager) van Attent zorg en behandeling. De wethouders spraken hun waardering uit voor de grote inzet van de zorg in de afgelopen periode. Ze hopen dat het Cultuur- en Erfgoedpact in samenspraak met de zorgorganisaties blijven samenwerken in het versterken van het welbevinden van ouderen.

De Gruitpoort voert namens het Cultuur- en Erfgoedpact de themalijn participatie uit. Kunstactiviteiten worden ingezet om welzijn van ouderen te bevorderen waarbij vele vrijwilligers betrokken zijn. Het mes snijdt zo aan twee kanten: actieve kunstparticipatie draagt bij aan het welbevinden en de gezondheid van ouderen en de inzet van vele vrijwilligers draagt bij aan de leefbaarheid van de Achterhoek: het naoberschap! En dat is één van de doelstellingen van het Cultuur-& Erfgoedpact Achterhoek waar 9 Achterhoekse gemeenten partners in zijn.

Het project de Beeldende Box is mogelijk dankzij het Fonds Sluyterman van Loo, RCOAK en het Oranjefonds.

Het programma Lang Leve Kunst en Naoberschap organiseert kunstactiviteiten voor ouderen. Het doel is ouderen samen met anderen mooie momenten te laten beleven. Partners van het programma zijn Markenheem, Sensire, Attent, Herbergier, Liemerije, het Slingelandziekenhuis, Kruiswerk Achterhoek, het Cultuur- & Erfgoedpact Achterhoek en de Gruitpoort. Het programma is mogelijk dankzij het RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo. De Gruitpoort is initiatiefnemer en voert het programma uit.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden