Papa zei: ‘Dan regelen we toch iets zodat het wel kan'
De drive-in musical van groep 8 van De Klimtoren in Drempt: een podium op twee trailers in een weiland zodat ouders, broertjes en zusjes vanuit hun auto veilig naar het podium kunnen kijken. Het geluid was via een digitale frequentie te beluisteren. Foto: Ceciel Bremer
De drive-in musical van groep 8 van De Klimtoren in Drempt: een podium op twee trailers in een weiland zodat ouders, broertjes en zusjes vanuit hun auto veilig naar het podium kunnen kijken. Het geluid was via een digitale frequentie te beluisteren. Foto: Ceciel Bremer

Papa zei: ‘Dan regelen we toch iets zodat het wel kan'

Drive-in musical groep 8 De Klimtoren Drempt

Door Ceciel Bremer

DREMPT – Voor alle leerlingen van groep 8 verliep het einde van het schooljaar iets anders dan verwacht. In plaats van toeleven naar de eindmusical als feestelijke afsluiting van de basisschoolperiode ging dat op veel scholen niet door. In Drempt werd daar op een creatieve manier een oplossing voor bedacht.

In huize Larink in Voor-Drempt was de eindmusical van groep 8 van basisschool De Klimtoren waar ook zoon Jimmy deel van uitmaakt, dit voorjaar al vroeg onderwerp van gesprek. Moeder Linda zit in de ouderraad van school en had in april vernomen dat de musical werd geannuleerd. De reden daarvoor leek logisch: het plaatselijke dorpshuis waar de musical ieder jaar wordt gegeven, bood niet voldoende ruimte om alle ouders van de leerlingen uit groep 8 op anderhalve meter afstand van elkaar te laten plaatsnemen. Zoon Jimmy kreeg echter nauwelijks de kans om teleurgesteld te zijn over de geannuleerde feestelijke afsluiting van zijn basisschoolperiode. “Ik hoorde papa zeggen: dan regelen we toch iets zodat het wel kan.”

Veiligheid voorop
Vader Bertram Larink heeft vaker creatieve ideeën waarbij hij samen met anderen in het dorp iets op poten zet. Dat lag ook nu in zijn planning. “Er kan al zoveel niet dit jaar. Zo’n eindmusical hoort erbij als je in groep 8 zit. Het deed me wel iets dat dat ook niet door kon gaan. Ik dacht: ik heb de apparatuur en middelen voor een toneel. Dan regelen we dat toch gewoon.”

De Dremptenaar bedacht al snel het plan om met twee trailers in een wei een podium op te bouwen zodat ouders, broertjes en zusjes vanuit hun auto veilig naar het podium kunnen kijken. Het geluid zou via een digitale frequentie te beluisteren zijn. Hij legde zijn plan voor aan de schooldirecteur die direct enthousiast was en stapte vervolgens naar de gemeente om te overleggen. Bertram: “Ik wilde de kinderen een leuk afscheid geven maar veiligheid staat voorop dus ik wilde alles in goed overleg doen. Gelukkig is er veel mogelijk en kregen we toestemming.”

Belangeloze medewerking
Het enthousiasme van Bertram om de eindmusical toch mogelijk te maken, werkte aanstekelijk. Agrariër René Luimes stelde zijn weiland beschikbaar en maakte daarmee niet alleen Bertram maar ook zijn zoon Eijse, die eveneens in groep 8 zit, heel erg blij. Transportbedrijf Jansen uit Drempt leende een week lang twee opleggers uit waarop het podium kon worden opgebouwd en wegenbouwer Stemerding uit Toldijk leende zijn rijplaten uit. De lokale brandweer stelde de juiste brandblusmiddelen beschikbaar, dorpsgenoten Mark Besselink en Jinte Versteeg hielpen mee met opbouwen en de beheerder van het Dorpshuis Drempt zorgde voor warme maaltijden voor de bouwers.
“Zo mooi dat iedereen belangeloos hieraan meewerkt om de kinderen een mooi afscheid te bieden”, aldus Bertram.

Kamperen
Op zondag en maandag startten de heren met hulp van de leerlingen uit groep 8 om het ‘festivalterrein’ zoals ze het stuk weiland inmiddels zelf noemen klaar te maken voor de musical op dinsdagavond. De vrienden Eijse Luimes en Jimmy Larink zijn er bijna onafgebroken bij. “Ik vind dit mooi: op loopafstand van ons huis kan ik naar de musical”, glimlacht Eijse. Sinds begin mei de scholen weer open gingen, heeft hij met zijn klasgenoten de tekst voor de musical geoefend. Het was krap qua tijd maar het is gelukt. “Meestal lees ik elke avond een paar Donald Duckjes; nu las ik er maar één en daarna oefende ik mijn tekst.”

Jimmy genoot zichtbaar van alle voorbereidingen en keek uit naar de musical. “Ik heb er zin in: eerst de musical en daarna blijven we met een groot deel van de klas hier kamperen in het weiland”, vertelde hij voorafgaand aan de musical. Dat laatste was misschien nog wel een mooier vooruitzicht. Dit was gegarandeerd voor deze leerlingen van groep 8 een onvergetelijke afsluiting van hun basisschoolperiode.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden