Besparen op vaste lasten en duurzaam handelen: tegenstrijdig of mogelijk?

Algemeen

Duurzaamheid is het magische woord van de eeuw. Dat kunnen we nu al met een gerust hart stellen. Als je duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan, heb je vaak al meteen een streepje voor. Maar aan het woord duurzaam kleeft ook het imago van duur. En dat is niet alleen omdat het woord duur onderdeel is van het woord duurzaam. Veel mensen associëren duurzaamheid met een meerprijs die moet worden betaald. Ze hebben het gevoel dat producten, die het milieu ontzien, per definitie duurder zijn. Met andere woorden, ze menen dat je vaste lasten stijgen, wanneer je duurzaam handelt. Maar is dat ook echt zo?

Er zijn diverse situaties denkbaar, waarin deze stelling ogenschijnlijk correct is. Twee voorbeelden:

  • Al jaren hebben we bij het tankstation de keus tussen reguliere brandstof of een iets duurdere variant, waarmee we zuiniger rijden en de motor sparen. Prachtig, maar voor veel mensen toch geen doorslaggevend argument. Ze overzien er namelijk direct de gevolgen op de lange termijn van en krijgen dus de indruk dat duurzaamheid hier vooral geld kost. Het is lastig om snel door te rekenen of je er uiteindelijk voordeliger mee uit bent en tijdens het tanken betaal je zomaar een tientje per keer extra.

  • Biologische, duurzaam geteelde producten in de schappen van de supermarkt hebben over het algemeen een hoger prijskaartje dan de producten die dat predicaat niet hebben. Door deze dagelijkse confrontatie met de verschillen in prijs, krijgt duurzaamheid ten onrechte het karakter van iets voor mensen met een ruimer inkomen.

Maar duurzaamheid zit hem niet alleen in de keuze voor bepaalde producten. Het is vooral een andere manier van leven. Bewuster stilstaan bij wat we doen en welke gevolgen dit heeft voor onze planeet. Als je het zo bekijkt, wordt besparen door duurzaamheid een heel ander thema. Door minder energie te verbruiken bijvoorbeeld, bespaar je en ben je duurzaam bezig. Maar dat ben je ook door bijvoorbeeld wegwerpproducten, zoals bekertjes, bordjes, bestek enzovoort, te vermijden.

Je eigen uitgavenpatroon kun je daarnaast ook positief beïnvloeden door op zoek te gaan naar goedkopere alternatieven die tegelijk duurzaam zijn. Een dagje met de auto op pad? Waarom niet met de fiets? Shoppen in je favoriete winkelcentrum? Of een mooie wandeling in de natuur? De keuze is aan jou! Opties genoeg, dus klik hier voor nog meer nuttige, duurzame bespaartips.

Dit artikel wordt u aangeboden door Lequal.  Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant