Lintjesregen in kleine buitjes

HENGELO - Op het gemeentehuis van Bronckhorst was het vrijdag eindelijk tijd voor de lintjesregen, maar die viel wel in kleine buitjes. De gedecoreerden en hun naasten werden met niet meer dan twee tegelijk ontvangen, en de groepen werden verdeeld over verschillende momenten, zodat het de hele dag lintjes bleef regenen. Een verrassing was het deze keer niet meer, want de burgemeester had de gedecoreerden eerder al van het heuglijke nieuws op de hoogte gebracht.

Door Annabel van den Berg

Op vrijdag stroomt de zaal vol met mooi aangeklede mensen die blij zijn dat de feestelijke uitreiking toch nog op het gemeentehuis kan worden gehouden. Vooraan worden de gedecoreerden neergezet naast een familielid. De burgemeester staat anderhalve meter voor hen en vertelt aan iedereen in de zaal waarom ze de onderscheiding verdienen. In de zaal wordt geknikt en gelachen als de burgemeester dingen over hen vertelt die de aanwezigen herkennen.
De eerste twee van de dag zijn Ria van Vleuten-Mocking en Rinus Ilbrinck. Mevrouw Van Vleuten-Mocking wordt geprezen voor onder meer haar inzet voor de parochie Twaalf Apostelen in Kranenburg en Rinus Ilbrink vanwege zijn inspanningen voor de Vereniging Oud Vorden.
Na de toespraak van de burgemeester wordt het lintje opgespeld door een familielid. Normaal gesproken wordt dit gedaan door de burgemeester zelf, maar vanwege de anderhalve-meter-regel is dit niet mogelijk. Het is toch een ontroerend moment waarna in de zaal een groot applaus klinkt. Na het overhandigen van een bloemetje wordt iedereen de zaal weer uitgeleid zodat de volgende twee ontvangers binnen kunnen komen.

Ceremonie
Vanwege de corona-maatregelen kon de ceremonie in eerste instantie niet doorgaan. De gedecoreerden werden toen gebeld met het nieuws dat hen een koninklijke onderscheiding was toegekend. Toen de maatregelen versoepeld werden besloot de gemeente om als nog een feestelijke bijeenkomst te houden. “Het is anders dan normaal”, zegt Marianne Besselink, burgemeester van Bronckhorst. “De gedecoreerden weten al dat ze een lintje hebben, het verrassingseffect is eraf. Maar dat het minder spontaan is betekent niet dat het minder gemeend is.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden