Vier burgemeesters met begeleiding op weg naar de burgemeestersduik. Foto: Josée Gruwel
Vier burgemeesters met begeleiding op weg naar de burgemeestersduik. Foto: Josée Gruwel

Burgemeestersduik voor Swim to Fight Cancer

BRAAMT – Burgemeesters Mark Boumans van Doetinchem, Joost van Oostrum van Berkelland, Loes van der Meijs van Doesburg en Peter de Baat van Montferland namen zaterdagmorgen een duik in recreatieplas Stroombroek in Braamt. Hiermee deden ze voor de Achterhoek mee aan de landelijke actie burgemeestersduiken van Swim to Fight Cancer.

Door Josée Gruwel

Dit jaar is er geen derde editie van Swim to Fight Cancer Achterhoek. Het evenement dat op zondag 13 september gepland stond, is wegens COVID-19 afgelast en verzet naar zondag 12 september 2021. De burgemeestersduik was nu het moment om aandacht te vragen voor de ziekte en om de mensen die ermee te maken hebben alsnog een hart onder de riem te steken. Het was een gemoedelijke happening zaterdagmorgen, zonder publiek, met koffie en gebak na afloop. De aandacht puur gericht op het goede doel. Vier burgemeesters die hun opwachting maakten, die een strandtas kregen met badjas, Achterhoekse sjaal en badhanddoek, zich omkleedden en het water indoken precies op het moment dat de zon begon te schijnen. “Qua temperatuur super”, “Het valt me reuze mee”, “Heerlijk temperatuurtje”, klonk het uit het blauwe nat.

Doel dat aanspreekt
“Het is een mooie manier om mijn hobby, triatlon, en een goed doel te combineren”, aldus actief sporter Van Oostrum. Meestal doet hij op lokaal gebied als burgemeester graag mee aan een sportactiviteit om een goed doel te dienen. “Dit is niet echt lokaal, maar het doel spreekt me aan, veel mensen hebben met de ziekte te maken.”

Projectleider Margot Verhagen: “De aandacht voor de ziekte was door het coronavirus wat op de achtergrond geraakt, maar door de burgemeestersduik willen we zeggen: wij zijn er voor je, we laten je niet in de steek. Dit jaar gaan mensen uit onze Achterhoekse gemeenten niet massaal het water in, dat deden de burgemeesters nu voor je. Dat geeft ook een enorm saamhorigheidsgevoel. Jaarlijks zijn er 118.000 mensen in Nederland die te horen krijgen dat ze kanker hebben. Geld voor onderzoek, dat we bij elkaar brengen door onze zwemacties, blijft daarom ontzettend belangrijk. Het geld dat inmiddels voor de 'Swim Achterhoek 2020' is gedoneerd, ruim 25.000 euro, blijft staan voor het volgende jaar.”


www.fightcancer.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden