In de tuin van de familie Lenselink in Vorden lopen meerdere soorten dwerghoenders. Foto: Gerrit Lenselink
In de tuin van de familie Lenselink in Vorden lopen meerdere soorten dwerghoenders. Foto: Gerrit Lenselink

Open tuindagen: naast tuinen ook dierenverblijven open voor bezoek

VORDEN/EEFDE - De Vordense familie Vlogman en de Eefdese familie Wagenvoort nodigen een ieder deze zomer uit voor een bezoek aan hun tuinen. Tijdens deze open tuindagen stellen ook de families Lenselink en Pardijs uit Vorden van Pluimvee en Konijnenvereniging Vorden e.o. hun tuinen en dierenverblijven open. Te bezichtigen op de zaterdagen 4 juli en 1 augustus 2020 van 11.00 tot 16.00 uur.

Tuinen Vlogman en Wagenvoort
De RIVM regels worden in acht genomen en er is een éénrichting looproute uitgezet. Op beide adressen ligt een routekaart om van de ene tuin naar de andere via een mooie route te kunnen fietsen. Ook ligt er een autokaart klaar met een rechtstreekse route. De entree is vrij. Bezoekers kunnen wenskaarten kopen of een vrije gift doen ten gunste van het Hospice Zutphen, waar Henny en Gerrit vrijwilligerswerk doen.

P.K.V. e.o.
De Pluimvee en Konijnenvereniging Vorden e.o. is opgericht op 10 december 1920 en bestaat dus in 2020 100 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileumjaar bieden Gerrit en Frieda Lenselink en Jan Pardijs belangstellenden de gelegenheid om kennis te maken met hun hobby. Er zullen fokkers aanwezig zijn voor het geven van informatie en tevens zal er een informatiestand worden ingericht. Ook zullen meerdere dieren ter bezichtiging aanwezig zijn.
Doel van de vereniging is het fokken en in stand houden van rassen van de in Nederland bekende diersoorten. Daarnaast zijn zij actief bezig om liefhebbers te voorzien van informatie voor het houden van en informatie te geven over dieren; zij betrekken de jeugd hierbij. Onder P.K.V. e.o. vallen grote hoenders en dwerghoenders, serama’s (het kleinste hoen ter wereld), konijnen, cavia’s, sierduiven, siervogels (zoals fazanten, lachduiven, kwartels) en watervogels.

Het Eelmerink 2a, Vorden
Gerrit en Henny Vlogman willen ook nu tuinliefhebbers uitnodigen een kijkje te komen nemen op hun erf, waar rondom de woning 24 jaar geleden als eerste een siertuin aangelegd. Het ontwerp is grotendeels hetzelfde gebleven; de plantenkeuze en manier van aanplanten verandert wel regelmatig. Zo is vorig jaar begonnen met ‘slingers’ aan te brengen in de beplanting.
Grindpaden scheiden de vakken met planten en de tuin is omsloten door een beukenheg. Binnen de tuin staan een dubbeltjesboom en een sneeuwklokjesboom. Buiten de tuin zijn drie krentenbomen. Aansluitend aan de parkeerplaats is een strook met onder ander twee kastanjebomen. Ook zijn er een aantal eigengemaakte beelden op mooie zichtplaatsen geplaatst.
Van een bijna ondoordringbare strook met opslag van bramen, kornoelje, kardinaalshoed enzovoort, tussen de wei en de rondweg is een (bos)tuin gemaakt door onder de bomen die zijn blijven staan heesters aan te planten. Boomgaardje, moestuin en het eerste stuk bostuin, achter de schuur, zijn dit voorjaar gerenoveerd en tot één geheel gemaakt. Tussen het huis en het kleine poeltje staat een, volgens een fruitbomenkenner, meer dan 100 jaar oude juttepeer. Een walnotenboom zorgt voor schaduw op het grasveld. Info: 0575-552542/06-20572180.

Molendijk 8, Eefde
De tuin van Diny en Ben Wagenvoort is 3000 m2 en ligt in het buitengebied van Eefde tussen de Eefdese Sluis en het landgoed De Voorst rondom een voormalig landarbeidersboerderijtje. De tuin wordt omsloten door bos en weide en is in de loop van de afgelopen 35 jaren bedacht en aangelegd door de eigenaren. Vanaf juli tot en met september bloeien veel soorten vaste planten, rozen en dahlia’s in de zomerborders. Opvallende bomen in de tuin zijn de Zomereik en de Gevederde Esdoorn. In één van de tuinkamers is een groentetuin aangelegd. Info: 0575-512121/06-44115406.

Mosselseweg 4a, Vorden
Op deze unieke locatie in de prachtige natuur van Vorden ontmoet men fokker Jan Pardijs. Jan is een fanatieke fokker van Welsumer Hoen, Amrock Dwerghoen, Vinkduiven en Lachduiven en heeft meerdere sierfazanten in een ren. Hij kan en zal veel vertellen over dieren en de natuur in zijn woonomgeving. Naast dierenliefhebber is de familie Pardijs ook zeer begaan met de natuur. Op deze locatie bevindt zich tevens camping ’t Meulenbrugge, beheerd door Joke en Hans Pardijs.

Zutphenseweg 68a, Vorden
Gerrit Lenselink is voorzitter van de P.K.V. e.o. en fokker van het konijnenras Rode Nieuw Zeelander sinds 1976. Gerrit en Frieda Lenselink stellen naast het dierenverblijf ook de tuin open ter bezichtiging. Deze tuin is in 1990 aangelegd met meerdere zithoeken, borders en gazon. In het dierenverblijf bevinden zich konijnen, meerdere soorten dwerghoenders met een weide, volière met kanaries en zebravinken en in de tuin een vijverpartij.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden