Werk van Hanneke Vleugel: Klaasje en Letta. Foto: Hanneke Vleugel
Werk van Hanneke Vleugel: Klaasje en Letta. Foto: Hanneke Vleugel

Zomerexpositie ‘Tweede Leven’ 2020 – Lambertikerk Zelhem toch van start

ZELHEM - De werkgroep Kunst in de Kerk is blij dat de jaarlijkse Zomerexpositie ook in coronatijd wordt gehouden. Het is de 20ste keer dat de werkgroep hun vondsten in een expositie laten zien. Van 4 juli tot 30 augustus is er werk te zien van Hanneke Vleugel uit Laag Keppel en Job de Gelder uit Zelhem. Open van maandag tot en met zaterdag van 9.30 tot 17.30 uur. Op zondag rond de eredienst.

De levensgrote acrylschilderijen die in de Lambertikerk komen te hangen, zijn geïnspireerd op oude (familie)foto’s. Hanneke vertelt hierover: “Altijd al was ik gefascineerd door die oude foto’s: een vondst die iets bij me opriep. Hoe was het leven van de mensen op die foto’s? Die mensen, die nu ‘van voorbij’ zijn. Ik kende ze van horen zeggen, van de verhalen. Ik wilde ze schilderen.” Door deze schilderijen hebben de foto’s een Tweede Leven gekregen, kleurrijk, veranderd.

“In de loop van de jaren heb ik een ‘eigen’ manier van werken ontwikkeld. Stapsgewijs ging het bij deze schilderijen zo: de foto vergroot ik handmatig uit tot tekening op doek, dan volgt een onderschildering in wit. Waar nodig pas ik reliëf toe. Daarna komen steeds veel dunne lagen verf in grote plassen op het doek. Waar nodig dep ik het weg of breng ik meer verf aan. Gedurende dit lange proces werk ik laag voor laag door, tot ik tevreden ben. Tijdens dat proces, is het of ik heel dicht bij de mens die ik schilder ben. Ik zit ze op de huid.”
Van Hanneke zullen daarnaast 3D-werken te zien zijn. Huisjes gemaakt van zwerfhout en papier, bewerkt tot minilandschappen. Dit materiaal krijgt door het hergebruik een Tweede Leven en vertelt een nieuw verhaal.
Hanneke heeft onder andere de Lerarenopleiding gevolgd voor Tekenen en Textiel en lessen gevolgd bij kunstenaars. Zelf heeft ze les gegeven op diverse scholen en ook aan huis teken- en schilderlessen verzorgd, 24 jaar lang.

Daarnaast is 3D werk in steen, hout en metaal te zien van Job van Gelder, eveneens vondsten met een 'Tweede Leven'.

In de Lambertikerk wordt rekening gehouden met de RIVM maatregelen rondom Covid-19. De expositie is gesloten tijdens rouwdiensten of andere besloten bijeenkomsten.

Lees ook

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden