Een artist impression van het te bouwen crematorium in Etten. Afbeelding: PR
Een artist impression van het te bouwen crematorium in Etten. Afbeelding: PR

GUV start sloop voor 'groen' crematorium in Etten

ETTEN/AALTEN - GUV Uitvaartzorg is gestart met de sanering en de sloop op de locatie waar het crematorium Etten gerealiseerd zal worden. Het crematorium wordt een 'groen' crematorium dat ingebed wordt in het landschap door een bouwstijl die bij de omgeving past.

Elektrische crematieoven
Bert van Asselt, directeur van GUV, vertelt hierover: “Crematorium Etten zal het laagst mogelijke energieverbruik krijgen. Er wordt gebruik gemaakt van een elektrische oven. Dat is redelijk uniek; pas sinds 2019 is zo'n soort oven in Nederland in gebruik. Deze oven is voorzien van elektrische elementen en gebruikt dus geen gas. Daarnaast is de oven voorzien van de nieuwste technieken voor een optimaal energiebeheer en isolatie. De resultaten zijn heel erg goed, zelfs veel beter dan verwacht. De oven heeft veel minder uitstoot dan een gasgestookte oven en is zeer zuinig met energie. Wij zullen daar dan ook nog de restwarmte van gaan benutten om dit nog verder te optimaliseren. De investering ligt op een hoger niveau, maar dat hebben we er graag voor over.”

Waarom?
“Er is in de voorbereiding veel aandacht geweest voor het ontwerp, maar ook voor de wijze van bouwen. GUV heeft daarbij als stelregel dat we verder willen gaan dan volgens het bouwbesluit moet. Daarom is besloten om voor de EPC=0-standaard te kiezen (EPC= EenergiePrestatieCoëfficient; bij 0 is een gebouw vrijwel geheel energieneutraal; red.). Wij vinden dat we dat als organisatie zonder winstoogmerk met een maatschappelijke achtergrond verplicht zijn. De energievoorziening is milieuvriendelijk en onder andere via bronwarmte, restwarmtebenutting en een flink aantal zonnepanelen. Hierdoor zal er geen fossiele brandstof gestookt worden en dat scheelt heel veel. Wij zijn er tenslotte voor de maatschappij. Dan moeten wij hierin niet achter lopen, maar voorop. Dan moeten we gebruik maken van zo veel mogelijk natuurvriendelijke zaken als bronwarmte en zonne-energie en ook zorgen voor het werken met hout met een keurmerk”, aldus de enthousiaste Bert van Asselt.

Kleinschalig en zonder winstoogmerk
De kleinschaligheid houdt in dat er maar één crematieplechtigheid tegelijk plaatsvindt. “Men komt bij een leeg parkeerterrein en niet hoeft te zoeken naar een lege plek. Zo zullen nabestaanden en belangstellenden van verschillende uitvaarten niet door elkaar lopen. Kortom, er is ruimte, tijd en rust is om een goed afscheid te garanderen. Het gaat tenslotte om het afscheid van een dierbare. Het cremeren is slechts een onderdeel daarvan.Daarbij werkt GUV zonder winstoogmerk wat betekent dat men aanzienlijk goedkoper uit is. Ook is het mogelijkheid om op te baren bij het crematorium in mooie 24-uurs kamers. Dan is het op de dag van de crematie ook niet meer nodig de overledene nog te vervoeren. Ook dat scheelt in kosten”, zo besluit Bert van Asselt.

Het is nog niet helemaal bekend wanneer het crematorium geopend wordt. “We zijn nu bezig met de sanering, want we willen graag met een schone lei beginnen. Daarna volgt de sloop. De planning van de bouw is nog niet helemaal met zekerheid vast te leggen, maar we zullen direct na de bouwvak starten. Hopelijk zullen we met niet teveel dagen vorstverlet in juni 2021 de deuren kunnen openen. Als het 1 juli wordt, dan is het exact veertien jaar na de opening van het crematorium in Aalten. Daar waren en zijn veel nabestaanden erg tevreden over. En daar doen we het tenslotte voor. Ook in Etten en omgeving willen wij een goed afscheid met tijd en aandacht voor de nabestaanden aanbieden.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden