Francis van Aken (l.) en Esmée Capel in de winkel van KemperKip in Zelhem. Foto: Liesbeth Spaansen
Francis van Aken (l.) en Esmée Capel in de winkel van KemperKip in Zelhem. Foto: Liesbeth Spaansen

KemperKip opent eerste winkel in Zelhem

Algemeen

ZELHEM – Aan de Smidsstraat 1b in Zelhem opent dinsdag 9 juni een nieuwe winkel: KemperKip. Het is de eerste winkel van het bedrijf dat in de jaren ’90 zijn oorsprong heeft. “We zijn bezig met de hele aankleding en zijn de grill aan het testen”, laat eigenaar Herman Kemper een aantal dagen voor de opening zien. De winkel heeft de sfeer van vroeger, op de muur prijkt een afbeelding van een boertje tussen zijn kippen. “De kip smaakt zoals vroeger de ‘zondagskip’. Dat is ook ons motto: ‘Beleef de smaak van vroeger’.”

Door Liesbeth Spaansen

Herman Kemper bestierde van oudsher een veevoederbedrijf. “Ik nam het familiebedrijf in IJzevoorde destijds over, maar stapte begin ’90 over op de biologische kiphandel: KemperKip. Het is een integratie van vier onderdelen. Ik lever de eendagskuikens en het voer aan pluimveehouders met vrije uitloopbedrijven door heel Nederland. Daar worden de kippen biologisch grootgebracht volgens de EU regelgeving en gecontroleerd door de Skal, al met al een langdurig proces.”

Met 4800 kippen in een schuur spreekt men van kleinschalige biologische bedrijven. “Daar heeft elke kip binnen voldoende ruimte, maar zeker ook buiten. De grote reguliere pluimveevleesbedrijven hebben al snel tussen de 100.000 en 200.000 kippen in één schuur”, vergelijkt Herman. “Onze kippen scharrelen ongeveer twee keer langer rond dan hun reguliere soortgenoten, voordat ze worden geslacht. Ze worden door één centrale dierenarts gecontroleerd en geënt.”

De slachterij in het Brabantse Uden hoort eveneens bij het bedrijf KemperKip. “Daar worden de kippen versneden en voorverpakt. Daarnaast ben ik ook verantwoordelijk voor de verkoop aan retail, slagers, poeliers, supermarkten en horeca.”

KemperKip groeit gestaag en daarom staat de bouw van eigen stallen op de planning. “De vraag wordt groter en ik wil niet nog meer kip uit het buitenland gaan importeren. Daarom heb ik in Wehl dertig hectare grond gekocht voor 13 stallen van 4800 kippen waarvan steeds elf zullen zijn gevuld. Een aantal mensen uit de buurt zijn bang voor fijnstof, stank en vogelgriep en hebben bezwaarschriften ingediend. Daar is het wachten op. De vergunningen zijn al verleend.”

Ondanks dat en corona is er nu de eerste winkel. “Veel mensen vroegen mij waar ze onze kip konden kopen, maar ja ik had geen winkel. Nu ken ik Zelhem goed, ik voetbalde er en ken er veel mensen. We hadden het winkelpand in de Smidsstraat gezien en zijn gaan informeren over de huur”, vertelt hij aan tafel, die alleen voor wachtende mensen is bedoeld. “We worden geen lunchroom, hier kan alleen kip worden gekocht of telefonische bestellingen afgehaald. We hebben verse (voorverpakte) kip en diepvrieskip én gegrilde hele kippen, bouten, drumsticks en vleugeltjes. Je krijgt de kip mee in een warmhoud- tevens ovenzak en kan thuis weer opgewarmd worden.”

Dinsdagochtend 9 juni om 9.00 uur gaat de winkel open. “Een feestje zit er vanwege corona niet in, want voor hetzelfde geld wordt het met een officiële opening te druk.”

De winkel is van dinsdag tot en met vrijdag open van 9.00 tot 18.00 uur, zaterdags van 9.00 tot 16.00 uur. “Twee enthousiaste dames zullen de klanten gaan helpen: Francis van Aken heeft zelf een boerderijwinkel gehad en Esmée Capel met ervaring vanuit de horeca. Zij gaan hier met plezier aan het werk,” besluit Herman Kemper.


www.kemperkip.com

0314-755048

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant