Kinderen in de afgesplitste klas 5 van school 7 in de Arnhemse wijk ten zuiden van de Rijn. Foto: Hans ter Heege
Kinderen in de afgesplitste klas 5 van school 7 in de Arnhemse wijk ten zuiden van de Rijn. Foto: Hans ter Heege

Meester Klotz onderwijzer in Arnhem na de Tweede Wereldoorlog

Algemeen

ARNHEM/KEPPEL – Ik, Hans ter Heege uit Arnhem zoek meester Klotz. Hij woonde in Keppel, vertelde hij ons. Ik zou graag willen weten wie meester Klotz kent, wellicht van een school buiten Arnhem. Familie van meester Klotz misschien? Of oud-leerlingen?

In sneltreinvaart werd na de oorlog de Arnhemse wijk ten zuiden van de Rijn uit de grond gestampt. Er was grote woningnood in de stad als gevolg van de gevechten bij de brug in de oorlog. Inwoners uit de oude stad verloren daarbij hun woning en kregen een nieuwbouwwoning in Arnhem Zuid toegewezen.
Maar ook mensen uit het zwaar getroffen Rotterdam vonden in de wijk huisvesting, evenals mensen met Indische afkomst. Hun kinderen gingen uiteraard in de wijk naar school. Op de foto zien we die kinderen met geheel verschillende achtergronden. Het is de afgesplitste klas 5 van school 7. Een school die veel later omgedoopt werd tot De Monchyschool.

Inmiddels is deze school, destijds gelegen aan de Graslaan, afgebroken. De school die we op de foto zien was een noodschool, gelegen in de Ereprijslaan, in wat tegenwoordig Malburgen West heet. Deze noodschool bestond uit twee klaslokalen en werd gebouwd om aan de schreeuwende behoeft aan schoolgebouwen in de wijk te voorzien. Ze lag op een flinke afstand van de 'moederschool'. Een half uurtje lopen. Fietsen was destijds geen optie. Iedereen ging lopend naar school. Ik had niet eens een fiets.

Er was in Arnhem een groot tekort aan onderwijzers. Als er al een onderwijzer was die al die boefjes - waar ik er een van was - onderwijs wilde geven, kwam het regelmatig voor dat deze na enige weken al weer vertok. Onderwijs geven in Arnhem Zuid werd als een zware klus beschouwd. Daarom konden we ons gelukkig prijzen dat we een meester hadden die een heel jaar lang bleef. Onberispelijk in het pak kwam hij elke dag vanuit de Achterhoek met de gele bus van de Gelderse Tramwegen naar Arnhem Zuid om ons onderwijs te geven: Meester Klotz. Hij woonde in Keppel, vertelde hij ons.

Maar ik verloor hem geheel uit het oog, mede omdat hij na een jaar vertrok. Ik volgde het onderwijs in de zesde klas bij een nieuw benoemde onderwijzer in de 'moederschool'.

Ik zou graag willen weten wie meester Klotz kent, wellicht van een school buiten Arnhem. Familie van meester Klotz misschien? Of oud-leerlingen? Wie weet. Reacties zijn welkom bij Hans ter Heege, via heege027@upcmail.nl of telefonisch via 0418 661586.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant