Leefstijlcoach Inge Lettink: ‘Wat staat er in je koelkast? En kun je daar iets in veranderen?’ Foto: Luuk Stam
Leefstijlcoach Inge Lettink: ‘Wat staat er in je koelkast? En kun je daar iets in veranderen?’ Foto: Luuk Stam

‘Kleine veranderingen kunnen je leefstijl al verbeteren’

Algemeen

De Hengelose Inge Lettink is leefstijlcoach in de gemeente Bronckhorst

Door Luuk Stam

HENGELO – Een gezonde leefstijl wordt dezer dagen alom genoemd als één van de belangrijkste wapens in de strijd tegen het coronavirus. Niet vreemd, vindt de Hengelose leefstijlcoach Inge Lettink. “Want mensen met overgewicht lopen meer risico op ziekten”, verklaart ze. “Juist nu zou die bewustwording moeten komen van: je kunt hier wat aan doen.”

Cijfers van de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) laten zien dat één op de drie corona-patiënten op de IC een BMI van 30 of hoger heeft. Met haar programma Cool – coaching op leefstijl – begeleidt Lettink in de gemeente Bronckhorst mensen die kampen met deze mate van overgewicht. Ze komen veelal bij haar op doorverwijzing van de huisarts.

Ondanks de cijfers adviseren deskundigen om vooral niet te grijpen naar rigoureuze methodes om snel heel veel gewicht te verliezen. ‘Kies niet voor een crash-dieet’, luidt ook het advies van de Hartstichting. ‘Zorg ervoor dat je geleidelijk afvalt. Dat is gezonder voor je lijf en maakt de kans groter dat de kilo’s er op de lange termijn ook vanaf blijven.’

Het is precies waar Lettink op inzet. “Ik ben geen diëtiste”, benadrukt ze. “Mijn programma is echt een bewustwording van het veranderen van je leefstijl. We kijken naar voeding en bewegen, maar ook naar factoren als slaap en stress. We gaan in een groep aan het werk. Iedereen met een ander doel, maar allemaal met hetzelfde probleem: overgewicht.”

De Hengelose leefstijlcoach merkt dat mensen vaak niet weten dat de leefstijlbegeleiding in veel gevallen vergoed wordt door de basisverzekering. Ook is er een nauwe samenwerking met de gemeente Bronckhorst. Zo komt er bij alle groepen een beweegmakelaar langs om te kijken welke sporten er bij mensen passen en waar ze hiervoor terecht kunnen.

Naast het Cool-programma draait in Zelhem het programma Slimmer, verzorgd door een fysiotherapeute en een diëtiste. Hier gaat het met name om beweging en voeding. “Ik heb ook mensen die al naar de sportschool gaan, maar toch niet van hun overgewicht af komen”, vertelt Lettink. “Dan ga je kijken van: waar zit het verder in?”

In het opstellen van de persoonlijke doelen speelt ook de thuisomgeving een belangrijke rol. “Wat heb je in huis? Wat heb je in kastjes? Wat staat er in je koelkast? En kun je daar iets in veranderen? Bijvoorbeeld niet meer uit pakjes en zakjes koken, maar alles vers op tafel brengen. Of de patat het huis uit. Kleine veranderingen kunnen je leefstijl al verbeteren.”

Waarom vinden mensen dat dan toch zo moeilijk? “Je hebt gewoontes en daar houd je jezelf heel erg aan vast. Het is best heel lastig om die te doorbreken. Daarbij komt een stuk doorzettingsvermogen. Wat zeker ook meespeelt, is het aanbod in de winkels. Gezonde voeding zou hier veel meer naar de voorgrond moeten komen.”

De 49-jarige Lettink kan leunen op een jarenlange ervaring in de medische wereld. Ze werkte als analist, was doktersassistente, werkte op huisartsenposten en was praktijkondersteuner in de ouderenzorg. Daar ontstond haar drive om als leefstijlcoach aan de slag te gaan. “Ik dacht; wat zou het mooi zijn als mensen wat eerder het besef krijgen van: als ik nu op m’n leefstijl ga letten, dan heb ik daar op latere leeftijd profijt van.”

De Hengelose volgde de benodigde studie. “Alles wat ik doe, is wetenschappelijk onderbouwd”, vertelt ze. “Ik vind het heel belangrijk dat ik kan uitleggen waar het vandaan komt.” Inmiddels is ze met vier groepen gestart. De voorbije weken ging alles online. “Twee groepen heb ik nog niet fysiek kunnen ontmoeten. Ik hoop dat dit in juni gaat gebeuren.”

Hoewel het onderwerp momenteel actueler lijkt dan ooit, is het niet zo dat de leefstijlcoach het extra druk heeft. “Het is een beetje krom, maar het tegendeel is waar”, vertelt ze. “Het lijkt erop dat mensen minder snel naar de huisarts gaan. Daardoor staan de doorverwijzingen ook op een laag pitje. Dat is jammer, want juist nu zou er een opleving moeten komen.”

In Bronckhorst is Lettink eveneens actief binnen het project Lekker Bezig!, waarvoor ze onder meer wekelijks een recept in Contact verzorgt (en die in de papieren krant staat). Lekker Bezig! zet zich in voor een gezonde leefstijl van inwoners van Bronckhorst. Zo zou er dit jaar voor het eerst een Hengelse wandelchallenge plaatsvinden, maar dit is vanwege corona uitgesteld.

Voor haar persoonlijk is de coronacrisis nog maar eens een motivatie om veel aan haar eigen gezondheid te werken. Lettink fietst, loopt hard en eet bewust. “Ik probeer het belang daarvan thuis ook uit te dragen, soms tot vervelens toe. Veel fruit en groente, heel beperkt in vlees en veel vis. En ik houd af en toe ook van een frietje, hoor. Soms mag je jezelf zeker belonen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant