Verpleeghuisvlog

Aan de muur hing een schilderij met daarop een stel koeien in een weids landschap. In het kleine kamertje zaten drie vrouwen op leeftijd rondom een tafel. Ze hadden het over de koeien op het schilderij. Het deed ze denken aan vroeger, toen ze op de boerderij woonden en zagen hoe de koeien na de winter voor het eerst weer naar buiten gingen. Dan dansten ze van geluk.

Nu voelden de dames zichzelf een beetje zoals die koeien. Wekenlang hadden ze op hun eigen kamers moeten blijven omdat er op hun woongang een bewoner positief was getest op corona. Nu mochten ze weer naar ‘buiten’. Nog niet de echte buitenlucht in, maar even voorbij hun eigen voordeur. Naar dit gemeenschappelijke kamertje. Andere mensen zien.

Hoewel ze allemaal al weken in huis moeten blijven, zijn de bewoners van De Bleijke dezer dagen een beetje beroemd aan het worden. De ouderen in het Hengelose woonzorgcentrum spelen namelijk de hoofdrol in een wekelijkse vlog, opgenomen door één van de verpleegkundigen. De vlog is online te zien via Omroep Gelderland. Iedere vrijdag verschijnt er een nieuwe.

Het is een kijkje binnen de muren van een zorgcentrum in coronatijd. Bezoek mogen ze hier al een tijd niet meer ontvangen. Nu er zo weinig te beleven valt, vormen de verpleegkundige en zijn camera voor de ouderen een welkome afleiding. Rob heet hij en hij maakt de vlogs vol enthousiasme, met humor en met de benodigde empathie. Uit alles spreekt hart voor de bewoners.

Hij laat ook het grand café zien. Normaal gesproken het epicentrum van gezelligheid, nu helemaal leeg. Geen familie op bezoek. Geen spelmiddagen. Geen bingo. De situatie stemt niet vrolijk en daar zijn de bewoners ook heel helder over. De één noemt het ‘een klotezooi’. De ander vindt dit erger dan oorlog. Nu zit ze continu vast. Dat was toen niet.

Rob vertelt dat veel bewoners desondanks veerkracht hebben en er alles aan doen om deze periode goed door te komen. Dat vind ik mooi om te horen. Mooi om te zien is het ook dat een mevrouw in deze tijd veel piano is gaan spelen. Dat de bewoners op Koningsdag het Wilhelmus meezingen. En dat één van de bewoonsters kan vertellen dat ze corona heeft doorstaan en dat het weer goed met haar gaat.

De vlogs duren maar zo’n vier minuten, maar de boodschap is duidelijk. De mensen hier kunnen niet wachten op de dag dat de deuren weer opengaan. De dag waarop bezoek weer naar binnen mag en zijzelf weer naar buiten kunnen. Dan pas zullen de bewoners zich hier écht voelen zoals de koeien op het schilderij. Deze mensen mogen dan op leeftijd zijn, ze zullen dansen van geluk.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden