Willy Toonk, Wilfried Berendsen, Paul Hofman, Dick en Martin Bosch en medewerkers kijken naar het resultaat van de ingezaaide perceelrand. Foto: Liesbeth Spaansen
Willy Toonk, Wilfried Berendsen, Paul Hofman, Dick en Martin Bosch en medewerkers kijken naar het resultaat van de ingezaaide perceelrand. Foto: Liesbeth Spaansen

Wethouder Hofman zaait zonnebloemen

Algemeen

BRONCKHORST/HENGELO – Na eerst de kunst te hebben afgekeken nam wethouder Paul Hofman dinsdagmiddag 12 mei zelf plaats in de cabine om zonnebloemen te zaaien. Met de zaaimachine werd op een strook grond van zo’n 600 meter lengte rond het maisperceel van Dick Bosch aan de Scharfdijk in Hengelo mechanisch een bloemenmengsel met zonnebloemzaden ingezaaid.

Door Liesbeth Spaansen

Martin Bosch, deelnemende boer, loonwerker, vrijwilliger bij ‘t Onderholt en lid van de projectgroep Zonnebloemlint was deze middag gastheer. Namens de gemeente Bronckhorst waren wethouder Paul Hofman, met onder andere de portefeuille Natuur en Landschap en Accountmanager Landbouw en Landschap Willy Toonk aanwezig, naast Wilfried Berendsen van Natuurvereniging ’t Onderholt, Dick Bosch, vader van Martin en enkele medewerkers van Bosch Hengelo B.V.

Wethouder Paul Hofman is tevreden over dit project, dat voor het eerst in Bronckhorst wordt uitgerold. “Biodiversiteit is heel belangrijk. Boeren konden zich aanmelden om een bijdrage hieraan te leveren door rond een maisperceel zonnebloemen of een overblijvend bloemenmengsel te zaaien. Dit jaar is subsidie voor de zonnebloemlinten gegeven en er hebben zich 34 boeren aangemeld die samen 16,5 kilometer bloemenranden inzaaien, dat is mooi”, laat hij weten. Nadat medewerker Dylan Norde een begin maakte met het zaaien van het bloemenmengsel rondom het perceel, mocht Paul Hofman de klus met de zaaimachine verder klaren. Na een korte instructie reed hij met de trekker langs het perceel met net ingezaaid mais. “Een mooie ervaring en bijdrage”, gaf hij na afloop aan.

Martin Bosch legde uit dat het zaadmengsel door de wielenrij wordt verdeeld. “Deze wielen maken een sleufje en leggen om de zes centimeter een zaadje neer. Wie alleen zonnebloemen zaait, kan deze planten bij de oogst mee laten hakselen. Zonnebloemen en mais zitten als gewas relatief dicht bij elkaar. Mais heeft ook voldoende voedingswaarde.” Het perceel mais van Dick Bosch, waaromheen 600 meter bloemenmengsel werd ingezaaid, is bedoeld voor veevoer. “Hier is gekozen voor het insectenmengsel en daarom zal deze rand niet worden meegehakseld, maar de winter overblijven.”

Project zonnebloemlint
Natuurvereniging ’t Onderholt is een van de zes agrarische natuurverenigingen in de Achterhoek, samen de Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek (VALA). Voormalig wethouder van de gemeente Bronckhorst Paul Seesing was betrokken bij de oprichting ervan en was tot 2010 adviseur van het bestuur. Na zijn pensionering werd hij lid van het managementteam en kwam deze middag om de benodigde formulieren te ondertekenen.

Het project zonnebloemlint startte in 2018 in en met subsidie van de gemeente Lochem, met vijf kilometer zonnebloemen ingezaaid door tien boeren. In 2019 organiseerde ’t Onderholt dit project in Lochem. Met 45 agrariërs werd in totaal 25 kilometer zonnebloemen gerealiseerd.

Adviesbureau Eelerwoude werkte samen met de betrokken imkers, boeren en burgers aan een biodiversiteitsonderzoek, verwerkt in het 'Onderzoek zonnebloemranden'. Gebleken is dat vele soorten insecten, maar ook andere dieren, in de bloeiende zonnebloemenrand voedsel vinden wat niet op de mais te vinden is.

In 2020 sluit de gemeente Bronckhorst zich aan om gezamenlijk de biodiversiteit te vergroten en het landschap te kleuren. “Bureau Eelerwoude gaat ook hier onderzoek doen naar biodiversiteit”, laat Wilfried Berendsen weten. “Het gaat om de vraag: ‘Welke soorten insecten worden door deze bloemen aangetrokken?’.”


www.zonnebloemlint.nl

Meer foto's staan op Achterhoekfoto.nl

Wilfried Berendsen en Paul Hofman kijken hoe Dylan Norde het bloemenmengsel zaait langs de perceelrand. Foto: Liesbeth Spaansen
Wethouder Paul Hofman. Foto: Liesbeth Spaansen
Het bord zal langs het zonnebloemenlint worden geplaatst. Foto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant