Overpeinzingen van een oude molen, deel 8

In mei 2020 is het zover, dan wordt de Coops molen aan de Wiekenweg in Zelhem heropend. Kijk eens op www.coopsmolen.nl en facebook. Derk Coops bouwde deze molen in 1818. Na succesvolle jaren stond de molen jarenlang stil en kwam het verval. De molen vertelt hier zijn levensverhaal.

Goeijendaag, mevrouw en meneer,

Ik introduceerde vorige keer Arno en Hélène aan u. Ik vertel u dit keer hoe deze twee Achterhoekers mijn redders werden.

Hélène is een echte regeltante. Ze riep wel: "Oh help, ik heb een molen!", maar deed keurig wat ik van haar verwachtte. Ze regelde alles wat ik nodig had: een architect, een molenbouwer en subsidies, want ik kost wel wat hoor. Ze gaf mij een facebookpagina, een website en mijn eigen stichting.

Maar dan Arno, wat is die man handig zeg, hij kan alles. Hij werkt mee met alle experts die mij restaureren. Ik vertel u daar, als dat mij dat gegund is, een andere keer meer over. Dan te bedenken dat Arno, voor ik hem uitkoos nog nauwelijks een molen van dichtbij gezien had. Ik stuurde hem ook naar de molenaarsvakschool, want anders heb ik straks, na de verbouwing, niets meer aan hem. Het leek mij ook verstandig een maatje voor hem te regelen, ene Hans, een vent uit Zelhem. Die gaat gezellig met hem mee naar de molenaarsopleiding. Dan heb ik straks twee eigen molenaars. Je moet het een beetje leuk maken voor je mensen. U ziet, ik heb de boel dus lekker aan de gang. En mijn renovatie die in 2018 aanving, schiet al lekker op.

Maar had ik geen kinderen gezien, op die stormachtige dag bij mijn eerste kennismaking met mijn mensen? Waar waren die kinderen? Ik had ze gezien en gehoord, maar waar waren ze gebleven? Ach die kinderen…

Ik weet nog goed wat er door mij heen ging die dag. De wind voerde hun stemmen mee mijn vensters binnen. Het waren maar flarden. Ik schonk er niet veel aandacht aan, tot het tot mij doordrong. Ik dacht, nee hoe kan dat. Dat is Frans. Nee niet buurman Frans, Fráns. Die stemmen ze spraken Frans.

Laat ik dat verhaal bewaren voor de volgende keer.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden