Afbeelding: Pixaby
Afbeelding: Pixaby

Vragen en antwoorden rond het coronavirus | 1. Algemeen

Algemeen

Deze lijst met veelgestelde vragen is samengesteld met informatie, afkomstig van RIVM.nl en Rijksoverheid.nl.

U vindt hier de vragen onder het kopje: 1. Algemeen.

Verder zijn er op onze websites ook vragen te vinden onder de kopjes: 
2.    Informatie over Covid-19
3.    Voorkomen besmetting
4.    Maatregelen tegen besmetting
5.    Maatregelen voor ondernemers
6.    Vragen over quarantaine en testen
7.    Vragen over corona en basisonderwijs
8.    Vragen over corona en voortgezet onderwijs
9.    Vragen over corona en mbo
10.    Vragen over corona en hbo

1. ALGEMEEN

Ik denk dat ik het nieuwe coronavirus heb. Wat moet ik doen?
-
Voor iedereen geldt: Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid of hoesten, keelpijn of koorts. Dit zijn milde klachten. Mijd sociaal contact. Beperk bezoek aan kwetsbare personen. Bel alleen met de huisarts als de klachten verergeren (koorts > 38 graden Celsius en moeite met ademhalen) en je medische hulp nodig hebt.
- Als je je beter voelt en 24 uur lang geen gezondheidsklachten hebt gehad, ben je genezen. Dan kun je anderen niet meer besmetten.

Symptomen vergeleken. Bron: RIVM

Wie worden bedoeld met kwetsbare personen, of mensen met een zwakke gezondheid?
Kwetsbare personen of mensen met een zwakke gezondheid zijn mensen van 70 jaar en ouder en mensen die een van deze aandoeningen hebben:
- afwijkingen en functiestoornissen van de luchtwegen en longen;
- chronische hartaandoeningen;
- diabetes mellitus (suikerziekte);
- ernstige nieraandoeningen die leiden tot dialyse of niertransplantatie;
- verminderde weerstand tegen infecties:
-door medicatie voor auto-immuunziekten,
-na orgaantransplantatie,
-bij hematologische aandoeningen (bloedziekten),
-bij aangeboren of op latere leeftijd ontstane afweerstoornissen waarvoor behandeling nodig is,
-bij chemotherapie en/of bestraling bij kankerpatiënten;
- een hiv humaan immunodeficientievirus -infectie in overleg met de behandelaar.

Kan ik mezelf testen met sneltesten?
Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is op de hoogte van het feit dat er corona-zelftests worden aangeboden. Deze testen zijn geen zelftesten, maar sneltesten die niet bedoeld zijn voor thuisgebruik. Ze zijn bedoeld voor professioneel gebruik. Alleen geaccrediteerde laboratoria zoals die van het RIVM gebruiken testen die kunnen vaststellen of het coronavirus aanwezig is bij een patiënt. De aangeboden sneltesten laten, via een andere methode, zien of iemand recent (een week of meer geleden) in aanraking is geweest met het virus. Deze sneltesten kunnen echter niet bepalen of iemand op het moment van testen het virus bij zich draagt en of diegene op dat moment besmettelijk is. Gebruikers kunnen onnodig ongerust raken of ze worden juist ten onrechte gerustgesteld. Ook de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd heeft hier een bericht over naar buiten gebracht. Testen die thuis gebruikt kunnen worden om na te gaan of je het coronavirus bij je draagt zijn verboden als ze niet eerst beoordeeld zijn door een aangemelde instantie.

Ik ben huisgenoot van iemand die ziek is. Wat moet ik doen?
-
Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid of hoesten, keelpijn of koorts. Dit zijn milde klachten. Mijd sociaal contact. Beperk bezoek aan kwetsbare personen. Bel alleen met de huisarts als de klachten verergeren (koorts > 38 graden Celsius en moeite met ademhalen) en je medische hulp nodig heeft.

Wat zijn milde verkoudheidsklachten?
Milde verkoudheidsklachten zijn: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en lichte hoest en verhoging tot 38,0 graden Celsius.

Is het nieuwe coronavirus ernstiger dan een gebruikelijke griep?
Dat weten we nog niet goed. COVID-19 wordt veroorzaakt door een nieuw virus. Het is dan belangrijk om heel gedetailleerde informatie boven tafel te krijgen om precies te kunnen bepalen hoe gevaarlijk het virus is. Er is meer informatie nodig over de verspreiding van het virus, ook bij mensen die maar een beetje of helemaal niet ziek worden.

Wat is het advies voor mensen die kwetsbaar zijn of gezondheidsproblemen hebben?
Vermijd zoveel mogelijk contact met andere mensen. Vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. Aan iedereen wordt dringend verzocht om bezoek aan mensen met gezondheidsproblemen te beperken. Houd de standaard hygiënemaatregelen in acht en blijf zeker uit de buurt van mensen die ziek zijn. Lees hier meer over de hygiënemaatregelen.

Hoe lang moet je uitzieken als je thuis blijft met verhoging of verkoudheid?
Mensen met verhoging of verkoudheidsklachten moeten thuisblijven. Je moet dan ook je sociale contacten beperken. Een dag nadat de klachten voorbij zijn, ben je niet meer besmettelijk. Neem telefonisch contact op met de huisarts als je medische hulp nodig hebt, bijvoorbeeld als je hoge koorts krijgt of moeilijk ademt.

Hoe weet je of je genezen bent van het nieuwe coronavirus (COVID-19)?
Als je je beter voelt en 24 uur lang geen gezondheidsklachten hebt gehad, ben je genezen. Dan kun je anderen niet meer besmetten.

Ik ben zwanger, moet ik me extra zorgen maken?
Nee. We zien dat infectie met het virus hetzelfde verloop heeft als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus. Met de gegevens die nu bekend zijn, lijken de gevolgen van een infectie met COVID-19 bij een zwangere vrouw niet anders voor het kind en de moeder dan bij andere infectieziekten die koorts veroorzaken.

Kan ik nog op bezoek bij mijn ouders?
Iedereen ouder dan 70 en mensen met onderliggend lijden zijn extra kwetsbaar als hij/zij COVID-19 krijgt. Beperk om die reden het contact met deze groepen en ga zeker niet op bezoek als je klachten zoals koorts, hoest- of verkoudheidsklachten hebt.

Kan ik nog boodschappen doen?
Als je geen klachten hebt zoals koorts, hoest of verkoudheidsklachten, kun je gewoon boodschappen gaan doen. Als je tenminste 1,5 meter afstand houdt tot anderen, is de kans klein dat anderen je kunnen besmetten met COVID-19 of dat jij anderen besmet.

Kan ik nog de hond uitlaten?
Als je geen klachten hebt zoals koorts, hoest of verkoudheidsklachten, kun je gewoon je hond uitlaten. Als je tenminste 1,5 meter afstand houdt tot anderen, is de kans klein dat anderen je kunnen besmetten met COVID-19 of dat jij anderen besmet.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant