Kjeld, Yassin, Ellen, Patricia en Nisrin met zusje Tirza op schoot (v.l.n.r.). Samen spelen zij de kinderversie van het bordspel. Foto: Ceciel Bremer
Kjeld, Yassin, Ellen, Patricia en Nisrin met zusje Tirza op schoot (v.l.n.r.). Samen spelen zij de kinderversie van het bordspel. Foto: Ceciel Bremer

'Ik vind een kermis heel druk'

Algemeen

Introductie nieuw bordspel bij opening BSO Eikenlaan

Door Ceciel Bremer

HOOG KEPPEL - De Dremptse Ellen Spanjers zocht een geschikte locatie in de gemeente Bronckhorst voor de introductie van het bordspel 'Is dat raar?' voor kinderen. Bij de nieuwe buitenschoolse opvang (BSO) Eikenlaan in Hoog-Keppel vond ze de plek die ze voor ogen had. En zo besloot Patricia Hulsman, eigenares van de opvang, de introductie van het spel afgelopen zaterdag te koppelen aan de officiële opening van de nieuwe BSO.

Na 23 jaar werken bij kinderdagverblijf Nijntje in Laag-Keppel besloot Patricia Hulsman vorig jaar dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. In de prachtig verbouwde schuur naast hun huis aan de Rijksweg in Hoog-Keppel startte ze per 1 januari met een buitenschoolse opvang. "Heel spannend maar de aanmeldingen stroomden voor januari al binnen dus dat gaf een goed gevoel", vertelt de kersverse ondernemer die inmiddels kinderen van basisscholen in Hummelo, Drempt en Doesburg opvangt.

Terwijl Patricia eind vorig jaar druk bezig was met de voorbereidingen voor haar nieuw te openen BSO, was de Dremptse Ellen Spanjers van Stichting De Bagagedrager op zoek naar een locatie in de gemeente Bronckhorst om de kinderversie van het bordspel te introduceren. Ellen: "Is dat raar? bestond al voor volwassenen onder de naam Een Steekje Los? maar op verzoek ontwikkelden we het spel ook voor kinderen. Het is een bordspel voor kinderen van 7 tot 13 jaar en hun omgeving. Het spel zorgt ervoor dat je spelenderwijs met elkaar in gesprek komt over wat je meemaakt in je leven en wat je daarbij denkt en voelt. We hadden deze kinderversie al op twee plekken elders in het land geïntroduceerd. Maar omdat er foto's in het spel zitten van drie kinderen uit Drempt en omdat ik er zelf ook woon, wilde ik het spel ook graag in mijn eigen gemeente introduceren." Ellen en Patricia kwamen met elkaar in contact waarna Patricia besloot de officiële opening van haar BSO te combineren met de introductie van 'Is dat raar?'.

Elkaar beter leren kennen
Nadat de drie kinderen van Patricia het naambord van de BSO buiten hadden onthuld, konden alle aanwezigen binnen een kijkje nemen in de BSO en kennis maken met het bordspel. Kjeld Kempers, jeugdburgemeester van de gemeente Bronckhorst, reageerde positief op de uitnodiging om deze middag bij te wonen en nam direct plaats aan de speeltafel. Ook Nisrin en Yassin, de Dremptse zus en broer die op foto's staan die in het spel worden gebruikt, schoven aan om het spel met Kjeld, Ellen en Patricia te spelen.

Ellen legt hen uit hoe het spel werkt: "Er zijn 9 speelborden met vragen over bijvoorbeeld dromen, thuis, gezondheid of school. Iedereen heeft een pion en mag zelf weten welke route je op het speelveld neemt. Het aantal ogen dat je gooit met de dobbelsteen, is het aantal stappen dat je zet op het speelveld. Het vakje waar je terecht komt, is gekoppeld aan een thema. De ene keer is dat een quizvraag, wordt er naar je mening gevraagd of wordt de vraag gesteld welke foto je het meest aanspreekt. De andere keer is het een stelling of mag je iets uitbeelden of tekenen. Voor ieder goed antwoord ontvang je een complimunt en de speler die van alle thema's één munt heeft, heeft gewonnen."

Wat vind je leuk aan je gezin?
Dat is de vraag die Patricia krijgt voorgelegd. Ze denkt na over een antwoord als Yassin zijn mening al geeft: "Onze familie is gewoon heel gezellig." En daar is zijn zus Nisrin het mee eens. Kjeld mag even later een spook tekenen dat vrij snel geraden wordt door Yassin. In de rondes daarna krijgt de jeugdburgemeester de vraag voorgelegd wanneer hij voor het laatst in het ziekenhuis is geweest en mag hij raden hoeveel klontjes suiker er in een blikje cola zitten. "Het spel is heel divers", legt Ellen uit. "Er zitten wat algemene luchtige vragen bij maar ook wat moeilijke onderwerpen komen aan bod zoals hoe vraag je hulp bij iets dat geheim is of is een jongen in een rokje raar. Het nodigt kinderen uit om daarover met elkaar in gesprek te gaan, elkaar beter te leren kennen en meer begrip te krijgen voor elkaar."

Verrassende gesprekken
Een foto van een verbaasde Yassin tijdens de Dremptse kermis werd door zijn moeder gedeeld op Facebook. Ellen Spanjers zag de foto en vond hem heel geschikt om in haar spel op te nemen. Later volgden er nog drie foto's van Yassin, zijn zus Nisrin en zusje Tirza.

Wat vinden de kinderen daar eigenlijk zelf van?
Nisrin: "Ik vertelde op school heel enthousiast dat mijn foto in een spelletje zit maar niemand begreep er wat van." Yassin is al even enthousiast: "Wanneer komt het nu voor dat je in een spel zit." Nisrin komt op een vakje terecht waar ze een fotovraag krijgt. Ze mag uit vier foto's de foto kiezen die haar het meest aanspreekt: "Die!", zegt ze beslist en wijst naar een foto van een groot reuzenrad dat haar doet denken aan de kermis. "De kermis is gezellig", verklaart ze haar keuze. Voor Kjeld is die foto helemaal geen logische keuze vertelt hij later. "Ik vind een kermis heel druk. Ik heb een vorm van autisme en voor mij betekent een kermis veel lawaai en veel prikkels. Als jeugdburgemeester wil ik me inzetten voor een prikkelarme kermis."

Kijk, dat is nu precies waar dit spel voor bedoeld is, zegt Ellen. "Om met elkaar in gesprek te komen over onderwerpen waar je anders niet zo snel over praat. Je kunt het spel thuis spelen maar ook op school of een bso. Spelenderwijs krijg je zo verrassende, openhartige gesprekken. We hebben vanuit onze stichting spelleiders paraat om het spel te begeleiden voor wie dat wil."

Nisrin met zusje Tirza op de arm en broer Yassin poseren net zoals op de foto die is opgenomen in het bordspel 'Is dat raar?'. Foto: Ellen Spanjers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant