KBO Keijenborg bezoekt het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Foto: Fons Stapelbroek
KBO Keijenborg bezoekt het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Foto: Fons Stapelbroek

KBO met Museum Plus Bus naar Amsterdam

KEIJENBORG - Voor een bezoek aan het Joods Historisch Museum zijn leden van KBO Keijenborg naar Amsterdam geweest.

Iets heel anders dan carnaval vieren op 'Rosenmontag': een excursie met als bestemming het Joods Historisch Museum. Na in het museumcafé koffie gedronken te hebben was er een rondleiding verzorgd door deskundige gidsen. Zij vertelden dat de Joodse bevolking die zich in de 16de eeuw in Amsterdam vestigde afkomstig was van Spanje en Portugal. De Amsterdamse bevolking verbood de Joden om lid te worden van de gilden (groepen beoefenaars van een beroep die zich verenigd hebben om de kwaliteit van hun ambachtswerk te garanderen). Beroepen die ze wel uit mochten oefenen waren makelaar, arts, diamantslijper en natuurlijk de handel.

Het gezelschap kreeg uitleg over de synagoge, de heilige Thorarollen en het dragen van een keppeltje. Verder over hoe een Joods gezin 'Sjabbat viert' en over 'koosjer' eten (vlees en melk mogen niet in één maaltijd gecombineerd worden).

Momenteel wonen er nog circa 45.000 Joden in heel Nederland, terwijl dat er voor de Tweede Wereldoorlog 160.000 waren. Heel bijzonder dat leden van KBO Keijenborg dankzij de Bank Giro Loterij deze informatieve excursie konden maken, hartelijk dank daarvoor.

Meer berichten