Klaas Terpstra aan het werk. Foto: PR
Klaas Terpstra aan het werk. Foto: PR

Expositie: De kijk op Gelderland

HOOG KEPPEL - PleinAir schildergroep Pictura Gelria exposeert 'De Kijk op Gelderland' op 29 februari en 1 maart in de oude Dorpskerk van Hoog Keppel, Burgemeester van Panhuysbrink 11 in Hoog-Keppel. Geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De opening wordt verricht door de voorzitter van Museum Veluwezoom in kasteel Doorwerth, mr. Egbert Reinders op 29 februari om 11.00 uur.

Sinds de uitvinding van de verftube zo eind 19de eeuw trekken schilders naar buiten om naar directe waarneming in de openlucht te schilderen. Beroemd zijn daarmee met name de Franse Impressionisten geworden. Vanwege die Franse oorsprong wordt dit dan ook 'en plein air' schilderen genoemd.

Pictura Gelria is een groep van hedendaagse PleinAir schilders die iedere week ergens in Gelderland schildert. Pictura Gelria heeft haar naam ontleend aan 'Pictura Veluvensis'. Dat is de schildergroep die actief was rond 1900 in de omgeving van Oosterbeek. Deelnemers waren toen onder andere Bilders, Maris, Mauve, de Bock en Ferwerda. De schilders van nu zijn ook in Oosterbeek geweest maar trekken nu verder, zolang het maar Gelderland is.

De expositie laat een selectie zien van wat de schilders en tekenaars in de afgelopen periode hebben gemaakt in Gelderland en met name de Veluwezoom en IJsselstreek zijn rijk vertegenwoordigd. Dat de voorzitter van Museum de Veluwezoom kasteel Doorwerth de opening verricht past geheel in die schildertraditie. Het bezit een belangrijke collectie van de Pictura Veluvensis schilders.

Te zien is werk van de deelnemende schilders: Jan Baggen, Tommy Bauling, Anita Droog, Arnold Galavazi, Ger Hoogkamp, Elma van Ishoven, Loes Steijgerwalt, Ingrid Terpstra, Klaas Terpstra, Jan Wiegers en King Wullur.


www.picturagelria.nl

Meer berichten