Burgemeester Besselink ontvangt de eerste 'Um Zellem' van voorzitter Schultheiss. Foto: Margreet Nusselder
Burgemeester Besselink ontvangt de eerste 'Um Zellem' van voorzitter Schultheiss. Foto: Margreet Nusselder

Eerste uitgave 'Um Zellem' voor burgemeester Besselink

ZELHEM - In een goed gevuld Museum Smedekinck is op 21 februari het eerste exemplaar van het kwartaaltijdschrift 'Um Zellem' overhandigd aan burgemeester Marianne Besselink.

Door Margreet Nusselder

Frits Schultheiss, voorzitter van de oudheidkundige vereniging Salehem, vertelde over het ontstaan van Museum Smedekinck en de oudheidkundige vereniging Oud Zelhem, die al bestaat sinds 1 juli 1976. Gaandeweg werd een collectie opgebouwd die eerst in het café De Ploeg en vanaf 1984 in de boerderij Erve Tenk in de Heidenhoek tentoon werd gesteld.

Op 6 april 2005 werd door de gemeente Zelhem de boerderij voor een euro verkocht om te worden ingericht als museum. De collectie verhuisde op 28 oktober 2006 van Erve Tenk naar Museum Smedekinck. Er zijn inmiddels veel verschillende activiteiten en er is een goede samenwerking met de oudheidkundige vereniging. Zo'n 200 vrijwilligers zetten zich in voor het museum. Het is een heel sociaal gebeuren en er is veel verbondenheid.

Tot voor kort werd de informatie gepubliceerd in de uitgaves van Kronyck, uitgegeven door de Historische Vereniging Deutekom. Nu is er een eigen kwartaaltijdschrift met meer ruimte voor verenigingsnieuws en historische verhalen uit Zelhem en omstreken en er is ruimte voor de streektaal. De heer Gerbert Abbink onderstreept het belang hiervan. Het Nedersaksisch komt letterlijk ter sprake op de oogstdag of bij de slachtvisite. De jeugd leert spelenderwijs het dialect via het blad 'De Wiesneus', waarvan al zestig basisscholen gebruik maken.

Burgemeester Marianne Besselink vindt het cultureel erfgoed erg belangrijk. "Het geeft aan waar je precies vandaan komt en waar je heen wilt. Ik heb de kinderen voorgelezen uit 'De Wiesneus' en we hebben erg genoten. Ik ben dan wel geboren in Twente en opgegroeid in Drenthe, maar uit onderzoek is gebleken dat ik voorvaderen heb die in de Keijenborg een boerderij hadden, dus toch nog Zelhemse wortels,"'. Het tijdschrift wordt een keer per kwartaal gepubliceerd voor de leden en is in de vrije verkoop beschikbaar.

Meer berichten