Uit handen van burgemeester Marianne Besselink ontvingen Noah Hageman, Thymen Gosselink, Cas Lovink en Niek Geurts (v.l.n.r) dinsdagmiddag alle vier de medaille die hoort bij de titel ‘Held van Bronckhorst’. Foto: Luuk Stam
Uit handen van burgemeester Marianne Besselink ontvingen Noah Hageman, Thymen Gosselink, Cas Lovink en Niek Geurts (v.l.n.r) dinsdagmiddag alle vier de medaille die hoort bij de titel ‘Held van Bronckhorst’. Foto: Luuk Stam

Vier vrienden benoemd tot 'Held van Bronckhorst'

Jongens krijgen medaille na het redden van man uit sloot

Door Luuk Stam

HENGELO – Niek Geurts (19), Cas Lovink (19) en Noah Hageman (18) uit Keijenborg en Thymen Gosselink (18) uit Hengelo hebben op dinsdag 11 februari de medaille ontvangen die hoort bij de titel 'Held van Bronckhorst'. Burgemeester Marianne Besselink had de vrienden hiervoor uitgenodigd op het gemeentehuis in Hengelo.

Dat deed ze omdat de jongens eind vorige maand noodzakelijke hulp boden aan een onbekende man. Deze man was kort na middernacht langs de Doetinchemseweg (N315) nabij Zelhem met zijn fiets in de sloot naast het fietspad terechtgekomen. De jongens reden langs in de auto, zagen in de berm een rood fietslampje branden, keerden om, hielpen de man uit de sloot en belden 112.

De in hun ogen wat oudere man was helemaal nat, verkleumd en in verwarde toestand. Hij had – zo bleek later – een zware diabetesaanval gehad. De politie was snel ter plaatse en nam de zorg van de jongens over. De man is uiteindelijk met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht, zo kregen de jongens later telefonisch te horen.

Op de sociale media kwamen al veel positieve reacties op de berichtgeving over het handelen van de vrienden. 'Een super actie!', schreef iemand. 'Helden!', vonden anderen. Dat vond ook burgemeester Besselink, die de jongens daarom dinsdagmiddag persoonlijk de gemeentelijke heldenmedaille omhing.

Zo'n zelfde medaille ging vorig jaar naar Hengeloër Antoon Arendsen (76). Hij hielp een buurjongen uit zijn auto nadat die vlakbij zijn huis tegen een boom was gereden en niet in staat was om zelfstandig uit het voertuig te komen. Een fractie later brandde de auto volledig uit. "Die man is nog wel een tikkeltje meer een held", vindt Keijenborger Niek Geurts.

De burgemeester is van mening dat ook Niek en zijn vrienden deze benoeming dubbel en dwars verdienen. Ze benadrukt dat de jongens ingrepen in een aanvankelijk onduidelijke situatie – 's avonds laat – waarbij ze ook aan hun eigen veiligheid moesten denken. "Jullie hebben dezelfde afwegingen moeten maken en de hulp geboden die op dat moment heel hard nodig was", stelt Besselink. "We weten niet hoe het anders was afgelopen."

De jongens kijken met een goed gevoel terug op hun actie en zijn blij dat ze de man – waarvan ze nog altijd geen idee hebben wie het was – hebben kunnen helpen. De onderscheiding van dinsdagmiddag kwam als een mooie verrassing, al blijven ze er zelf nuchter onder: "We hebben gehandeld zoals ieder ander ook zou doen."

Antoon Arendsen kreeg naast de gemeentelijke medaille overigens nog een onderscheiding voor zijn optreden. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Bronckhorst ontving hij vorige maand de Erepenning Menslievend Hulpbetoon, de oudste nog bestaande Nederlandse dapperheidsonderscheiding na de Militaire Willems-Orde.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden