Vanaf begin maart tot eind september gaan de verschillende groepen van VRTC de 8 Kastelenrijders vanaf het Vordense Kerkplein de weg op. Foto: Henk Nijhof.
Vanaf begin maart tot eind september gaan de verschillende groepen van VRTC de 8 Kastelenrijders vanaf het Vordense Kerkplein de weg op. Foto: Henk Nijhof. (Foto: )

Veertig jaar op de weg

Jarige VRTC de 8 Kastelenrijders presenteert nieuwe wielershirts en website

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Je ziet ze met grote regelmatig in hun opvallende gele shirts in Vorden en wijde omtrek in groepsverband rondfietsen: de toerfietsers van de Vordense Rijwiel- en Toer Club (VRTC) de 8 Kastelenrijders. En dat doen ze al veertig jaar. Op zaterdagavond 15 februari viert de ruim 160 leden tellende club in Eet-, drink- en feestgelegenheid De Herberg haar verjaardag. Tijdens deze jubileumavond wordt een aantal leden die er vanaf het eerste uur bij zijn gehuldigd, zal er een nieuw clubtenue gepresenteerd worden en zal ook de vernieuwde website online gaan.

Op initiatief van de bekende Vordense sportman en de tot erelid benoemde Johan Pardijs (79) werd VRTC de 8 Kastelenrijders begin 1980 opgericht. Bij die oprichting waren ook Adriaan Eskes (63) en Wim Bargeman (60) betrokken. Samen met de huidige voorzitter Henk Nijhof en bestuurslid Peter Nijenhuis vormen Eskes en Bargeman de jubileumcommissie van de Vordense vereniging. Een kort bericht in de editie van Contact Vorden uit februari 1980 laat weten dat het de bedoeling is dat er met ingang van april van dat jaar elke maandagavond getraind zal worden en dat men in groepsverband de weg opgaat. Ook zal er in mei 1980 een Avondfietsvierdaagse worden georganiseerd.
Veertig jaar na dato vinden de trainingsavonden nog steeds wekelijks plaats. Weliswaar niet meer op de maandag- maar op de dinsdagavond. En er wordt zelfs door een fanatieke groep ook op zondagmorgen gefietst. De Avondfietsvierdaagse was geen lang leven beschoren. Mede omdat plattelandsjongerenorganisatie Jong Gelre Vorden al in 1979 met de organisatie van zo'n Avondfietsvierdaagse was begonnen.
In tegenstelling tot de beginjaren is de groep toerfietsers inmiddels opgesplitst in maar liefst vijf groepen. "Die zijn ingedeeld naar tempo. De A-groep is voor mensen die snel willen fietsen. Groep B bestaat uit leden die het net iets rustiger aan willen doen en Groep C is bedoeld voor mensen die rustig willen 'toeren'. En dat is wel net zo leuk", zo verklaart Henk Nijhof. Een sterk groeiende groep leden is de zogenaamde 'Dikke banden'-groep voor de echte toerfietsers die in tegenstelling tot de A-, B- en C-groep niet op wielrennersfietsen maar op gewone toerfietsen rijden. Al dan niet met elektrische ondersteuning. En sinds vorig jaar april kent VRTC de 8 Kastelenrijders ook een 'damesgroep' die zestien officiële leden telt. Peter Nijenhuis: "Zo is er voor iedereen een groep naar keuze naar eigen kunnen en vermogen. Kortom, we zijn een actieve levendige vereniging waar gezelligheid de basis vormt."

'Toerfietsleiders'
Voor elke groep zijn er 'toerfietsleiders' aangesteld. "Zij hebben bij de trainingen die vanaf begin maart tot eind september plaatsvinden de leiding en bepalen vanaf het Vordense Kerkplein waar de tocht heen gaat en hoeveel kilometer er gefietst wordt. Ook bepalen zij in overleg met de groep waar de maandelijkse 'Zondag-Klassieker' naar toe zal gaan. De toerfietsleiders vangen tevens de nieuwe leden op en houden de verkeersveiligheid in de gaten", zegt Adriaan Eskes die meefietst bij de C-groep.

Mountainbike
Naast de wekelijkse trainingsavonden organiseert VRTC de 8 Kastelenrijders door het jaar heen ook een aantal tochten, zowel op de weg als in het veld. Wim Bargeman: "Een keer per jaar organiseren we een toertocht op de weg, de zogenaamde Lentetocht (80 en 110 kilometer) en in de winter drie mountainbiketochten: de Najaarstocht, de Grote Veldrit en de Kastelenveldrit (30 en 45 kilometer). Een groot deel van onze leden fietst in de winterperiode namelijk ook op een mountainbike. Ook sporten we in die periode in groepsverband bij Indoor Sport Vorden om de conditie en het verenigingsgevoel vast te houden."

Monstertochten
Peter Nijenhuis, Adriaan Eskes en Wim Bargeman weten zich ook nog goed te herinneren dat naast deze tochten in het verleden ook diverse meerdaagse monstertochten werden georganiseerd. Peter Nijenhuis denkt daarbij direct aan de tocht van Parijs naar Vorden en die naar de Noordkaap. "Prachtige belevenissen waren dat. Zelfs naar Engeland zijn we geweest. Dat was wel even opletten om aan de andere kant van de weg te moeten fietsen. Heden ten dage organiseren we niet meer van dergelijke tochten. Er is geen behoefte meer aan. Maar wie weet pakken we in de toekomst dit fenomeen nog wel weer eens op."

Trots
Aan het eind van het gesprek
laat Henk Nijhof weten dat de 8 Kastelenrijders naast een actieve levendige vereniging, waar gezelligheid de basis vormt, ook een heel sociale vereniging is. "Want een aantal leden fietst wekelijks met een aantal mensen met een beperking met tandems en duofietsen rond. Dat doen we in Vorden met een aantal bewoners van Wooncentrum De Zon.En daarnaast gaan we wekelijks met een aantal vrijwilligers op zaterdag naar Wilp waar we met bewoners van De Lathmer fietsen. En dat vinden de mensen prachtig. Het is dan ook een eervolle bezigheid. De tandemfietsen die we daarvoor gebruiken hebben we mede kunnen aanschaffen door een schenking van de Veilingcommissie Vorden van Kringloopwinkel De Werf. En dat is toch prachtig. Ik ben daar trots op."
Voorzitter Nijhof heeft nog wel een grote wens voor de toekomst van de VRTC de 8 Kastelenrijders: dat zich nieuwe jonge leden aanmelden. "De club 'vergrijst' namelijk wel een beetje."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden