Kasteel Ulenpas Hoog-Keppel, ca. 1910. Foto: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers
Kasteel Ulenpas Hoog-Keppel, ca. 1910. Foto: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers

Lezing Tuinmansleven op de Ulenpas

REGIO/DOETINCHEM - Donderdag 13 februari wordt in Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers 't Brewinc aan de IJsselkade 13 te Doetinchem door Mies Dagevos een lezing gegeven over het 'Tuinmansleven op de Ulenpas'. Aanvang 14.30 (inloop 14.00) tot 16.30 uur.

In december 2019 verscheen het boek 'Tuinmansleven op de Ulenpas', geschreven door Mies Dagevos. Zij gaf het boek de ondertitel 'Van seizoenarbeider uit Duitsland tot tuinbaas/rentmeester in Hummelo en Keppel, 1770-1930'. De seizoenarbeider is haar oudvader Johann Knake die zich in 1789 vanuit Osnabrück in Holland vestigt en in 1810 wordt aangesteld als tuinman op landgoed Enghuizen in Hummelo. Zowel zijn zoon Jan Fredrik als zijn kleinzoon Jan Bernard treden in zijn voetsporen op landgoed de Ulenpas te Hoog-Keppel. Jan Bernard Knake wordt er eind 19de eeuw tuinbaas en later rentmeester.

Zijn dochter, Mies Knake (oudtante van Mies Dagevos) legt van 1907 tot 1923 in dagboeken het dagelijkse leven van haarzelf en haar familie vast en toont hierbij een helder observerend oog. Er is een sterke verbondenheid met het kasteel, de eigenaren, de familie Van Schuijlenburch en de dorpsgenoten.
De gezinsleden hebben hun liefde voor de natuur gemeen maar ook hun interesse in de medemens. Zo is Mies naaister en lerares aan verschillende naaischolen, haar zus Iet verpleegster en diacones, haar zus Cor onderwijzeres, evenals haar broers Frits en Johannes en is Jan als inspecteur bij de Heidemaatschappij dichter bij het beroep van zijn vader gebleven.

Mies Dagevos vertelt in haar lezing de geschiedenis van haar familie en biedt hiermee een inkijk in het leven op de Ulenpas, in de dorpsgemeenschap van Hoog-Keppel in de 19de en begin 20ste eeuw en tevens in historische ontwikkelingen elders in Nederland en grensstreken.

Entree 2,50 euro, inclusief koffie/thee. Aanmelden kan via info@ecal.nu of bel 0314-787078.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden