Burgemeester Besselink plant de eerste bomen van de Meuhoek fase 3. Foto: StAM
Burgemeester Besselink plant de eerste bomen van de Meuhoek fase 3. Foto: StAM

Burgemeester Besselink plant knotelzen in de Meuhoek

Algemeen

Derde fase knotelzenproject van start

HALLE - Woensdag 5 februari is de derde fase van het knotelzenproject Meuhoek bij Halle officieel van start gegaan. Burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst plantte daarvoor de drie eerste bomen.

Op dit moment zijn er al 1900 elzen beschermd, door de inspanningen van de Stichting Achterhoek Weer mooi (StAM), de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap en de gemeente Bronckhorst. De gemeente heeft nu weer een bedrag van 10.000 euro toegezegd voor uitbreiding van het arsenaal beschermde knotbomen. Nieuwe deelnemers die in het gebied wonen kunnen zich nog melden voor deelname.

De Meuhoek bij Halle is een fraai landschap met knotelzensingels dat uniek is voor de Achterhoek. Het is een kleinschalig coulisselandschap met een afwisseling van graslanden, akkers, landwegen en natuurterreinen. De knotelzen staan van oorsprong op de perceelscheidingen. In totaal zijn er circa 3000 geteld, waarvan vele bomen meer dan 200 jaar oud zijn. Omdat het gebruik van elzenhout tegenwoordig steeds minder nodig is en kleinschalige percelen moeilijk bewerkbaar zijn, dreigen de elzen in het gedrang te komen. Ook heeft het gebied te maken met verdroging.

Al 1900 knotelzen beschermd
StAM heeft in 2015 met de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap een crowdfunding op touw gezet, waarbij regionale en landelijke media een rol speelden. In de eerste fase hebben tien grondeigenaren samen een kwalitatieve verplichting ondertekend, waarmee voor 30 jaar behoud, aanplant en onderhoud van de knotelzen is verzekerd. De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap en de gemeente Bronckhorst zorgen voor de financiering van het project. Inmiddels is er een tweede fase geweest en hebben nog eens vijf eigenaren meegedaan, waardoor nu 1900 knotelzen beschermd zijn. De deelnemers dragen niet alleen bij aan het behoud van landschap en biodiversiteit, ook sluit het bomenbeheer en houtgebruik op deze wijze prima aan bij de klimaatdoelstellingen van deze tijd.

Gezamenlijke inspanning van agrariërs en niet-agrariërs
StAM stimuleert de betrokkenheid van bewoners, agrariërs en niet-agrariërs, voor een gezamenlijke inspanning om dit prachtige landschap te behouden. Zo is er ook overleg met het Waterschap voor maatregelen om het grondwater vast te houden.

Men is trots op dit unieke landschap met zijn historie. De vele positieve reacties van fietsers en voorbijgangers in de vakantieperiode dragen hier zeker aan bij.


www.achterhoekweermooi.nl

Facebook: Stichting Achterhoek Weer Mooi

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant