Foto: PR
Foto: PR

Oorlogsverslaggever vertelt over zijn werk

Zelhem – Hans Jaap Melissen komt maandag 20 januari naar Zelhem om te vertellen over zijn werk. Melissen is een bekend gezicht op televisie en een bekende stem op de radio. Velen zullen zich het historische fragment herinneren toen hij in Libië tijdens een radioverslag onder vuur werd genomen. Ook schrijft hij voor Vrij Nederland en Trouw.

Hans Jaap Melissen komt naar Zelhem op uitnodiging van het Nut. Het bestuur is blij dat ze zo'n toonaangevend journalist hebben kunnen strikken om te komen vertellen over zijn werk. Ook zal Melissen tijdens de avond ingaan op de situatie in het Midden-Oosten op dit moment. Hij reisde de afgelopen jaren onder meer naar Syrië, Irak, Israël/Palestina, Iran, Mali en Egypte. Voor zijn reportages over de Arabische Lente werd hij in 2012 door website Villamedia uitgeroepen tot Journalist van het Jaar. Een jaar eerder had HP/De Tijd hem al uitgeroepen tot 'Beste Midden-Oosten-correspondent. Hij schreef in 2010 het boek ''Haïti, een ramp voor journalisten''. Hierin beschrijft hij zijn zoektocht naar het juiste dodental van de aardbeving. Zijn boek werd genomineerd voor de M.J. Brusseprijs. In januari 2015 verschijnt zijn boek: IS-Tot alles in Staat. Hij schetst hierin aan de hand van zijn eigen reportages de opkomst van het extremisme in Irak, de snelle opmars van de terreurbeweging IS en hij gaat in op het verschijnsel jihadisme.

Melissen werkt onder zeer moeilijke omstandigheden. Hij bereidt zijn bezoeken aan een oorlogsgebied daarom altijd minutieus voor en probeert zo de veiligheid van zichzelf en van de mensen die hij interviewt zo goed mogelijk te waarborgen. Tijdens deze avond krijgt iedereen een uniek kijkje in de leefwereld van een oorlogsverslaggever en zal de moeilijke situatie in het Midden Oosten geduid worden. Ook zal Melissen uitleggen hoe moeilijk het is om goede informatie te onderscheiden van nepnieuws en hoe gevaarlijk het kan zijn om aan informatie te komen.

De avond wordt gehouden in het Witte Paard in Zelhem en begint om 20.00 uur. De zaal is open om 19.30. De entree bedraagt 4 euro voor niet Nut-leden.

Meer berichten