Reint en Fien Berendsen koninklijk onderscheiden door burgemeester Marianne Besselink. Foto: Liesbeth Spaansen
Reint en Fien Berendsen koninklijk onderscheiden door burgemeester Marianne Besselink. Foto: Liesbeth Spaansen

Reint en Fien Berendsen nemen koninklijk afscheid

ZELHEM – De Oranjehof zou te klein zijn voor het afscheid op woensdag 8 januari van haar beheerders Reint Berendsen (78) en Fien Berendsen-Dales (78) uit Zelhem. Daarom mocht het paar plaatsnemen in een huifkar om naar De Smoks te worden gebracht voor een grote afscheidsreceptie. Het feest kreeg een onverwachte wending toen ook burgemeester Marianne Besselink bleek te zijn uitgenodigd om het echtpaar toe te spreken. Vooral de slotwoorden hadden zij beide niet zien aankomen: "Het heeft hare majesteit de koning behaagd u beide te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau."

Door Liesbeth Spaansen

Het was een gezellig samenzijn in het zaaltje van De Smoks. Reint en Fien Berendsen liepen na de huifkartocht door een erehaag van de leden van folkloristische dansgroep Wi'j eren 't Olde naar de zaal. Zij mochten die middag ook genieten van een optreden van de dansgroep en luisterden naar de Doetinchemse Harmonicaclub en mooie woorden van sprekers.

Toen burgemeester Marianne Besselink binnenkwam, viel het even stil in de zaal. "Ik ben gevraagd om tijdens uw afscheidsreceptie wat tegen u te zeggen", legt ze lachend uit aan het verbaasde paar. "U bent al veertien jaar altijd aanwezig bij de Oranjehof. Maar mevrouw Berendsen, ik begin bij u. U was jarenlang bestuurslid van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen afdeling Zelhem en naast het vele bestuurswerk organiseerde u cursussen en activiteiten."

Een daarvan was het oprichten van de kruidentuin in Zelhem, samen met een aantal dames, na enkele verhuizingen nu bij het Smedekinck. "U maakte ook jams en chutneys, waarvan ik net heb gehoord dat die lekkerder zijn dan jams en dat je er meer mee kan doen." Daarnaast ging zij op zoek naar paardenbloemen voor gelei en vlierbloesem voor siroop.

"U bent vele jaren voorzitter geweest van de Huurdersvereniging Zelhem en vertegenwoordigde u de belangen van de leden bij de woningcorporatie Pro Wonen", richt burgemeester zich tot Reint Berendsen. "Ook voor de buurtbus was u vele jaren actief als vrijwilliger; als chauffeur, bestuurslid en coördinator." Naast het verzorgen van alle dienstroosters en ruilingen van diensten, zorgde hij dat de bussen werden onderhouden.

Voor de Stichting Welzijn Zelhem waren zij beide vele jaren actief. "U beiden woont in de buurt van de Oranjehof en bent in 2005 bij de opening gevraagd om sleutelbeheerder te worden. Dat leek toch niet zo'n grote taak. Maar men had al snel in de gaten dat u beiden goud waard bent, want gaandeweg is het een dagtaak geworden." Zij waren elke dag aanwezig en organiseerden bijvoorbeeld spelletjesavonden, bingo, huifkartochten, koffie drinken, buffetten of pannenkoeken, muziekavonden en cabaret. De fietsclub vertrekt vanaf de Oranjehof, er is gymnastiek, een pedicure en notarisspreekuur en oefenruimte voor harmonicaclub en zang. Sinds kort is het ook een stembureau en maakt het sociaal team van de gemeente Bronckhorst gebruik van het gebouw. "De Oranjehof is bijna uw tweede huis en u voelt zich beiden verantwoordelijk voor de Oranjehof, de agenda's, inkoop, voorraad en schoonmaak, overleg met bestuur over financiën. Zoveel inzet verdient grote waardering en ik draai daarom mijn keten om. Want het heeft zijne majesteit de koning behaagt u beiden te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Van harte gefeliciteerd. Mag ik u de versierselen opspelden?"

De woorden van burgemeester Besselink waren al een aangename verrassing geweest, het opspelden van de koninklijke onderscheidingen zorgden voor tranen van blijdschap. De Berendsens schudden vele handen, eerst nog verbouwereerd maar daarna blij en dankbaar voor de eer.

Meer berichten