Zicht op Doesburg, 2019, 40 x 50 cm acrylverf op doek. Foto: Anneke Zwager
Zicht op Doesburg, 2019, 40 x 50 cm acrylverf op doek. Foto: Anneke Zwager

Anneke Zwager exposeert schilderijen

HALLE/DOETINCHEM - Tot eind januari zijn de schilderijen van Anneke Zwager uit Halle te zien in het Slingelandziekenhuis. De werken zijn te vinden in de gangen van de poliklinieken op de begane grond.

Anneke woont in het buitengebied van Halle. In het landschap om haar heen vindt zij haar inspiratie voor het schilderen. Zij maakt landschappen in acrylverf op doek, soms in zachte kleuren, soms wat harder. Zelf zegt zij daarover: "Ik heb van jongs af aan altijd veel getekend. Sinds ik in de Achterhoek woon, schilder ik. De rustige sfeer van de Achterhoek vraagt daar gewoon om. En elk seizoen heeft zijn eigen thema's en zijn eigen kleurenpalet. Genoeg inspiratie dus."

Elk schilderij begint met buiten schilderen. Dat is voor haar de basis van al het schilderwerk. En het fijnste om te doen. Buiten met de wind door de haren en de zon op de huid. In zomer en winter, geconcentreerd werken achter de ezel. Het begint met goed kijken, dan tekenen en schilderen. In het atelier wordt het schilderij verder afgemaakt. Niet altijd is het dan een letterlijke weergave van het landschap maar haar eigen verbeelding ervan. Wat opvalt in het werk is de rustige sfeer. Dat komt door de sfeer van de Achterhoek.

Zwager: "Zo gauw ik buiten kom, treft de rust en de verstilling mij altijd weer. En wat ik ook schilder, die rust sluipt er altijd weer in." Veel kijkers zeggen rustig te worden van haar schilderijen. Zelf vindt zij het van belang dat mensen zich bewust worden van het effect van een rustige omgeving op hun functioneren. Zo gaat het werk weer een eigen leven leiden.


www.annekezwager.nl

annekezwager@gmail.com

Meer berichten