Danique Beeftink, Marthijn Beeftink en Gerrit Beeftink en de kerstcommissie, bestaand uit Irene Burger, Marco Helmink, Karin Krijt-Garritsen, Eddy Klein Brinke en Marianne Weulen Kranenbarg. Foto: PR
Danique Beeftink, Marthijn Beeftink en Gerrit Beeftink en de kerstcommissie, bestaand uit Irene Burger, Marco Helmink, Karin Krijt-Garritsen, Eddy Klein Brinke en Marianne Weulen Kranenbarg. Foto: PR

Kerstmarkt met aandacht voor het ambacht

VORDEN - Dit jaar wordt tijdens de Kerstmarkt in Vorden extra aandacht besteed aan het ambacht. Bij een Kerstmarkt denkt iedereen al snel aan nostalgie en vroeger. Aan houten kramen, vuur om je warm te houden, glühwein en tradities. Op 14 december om 14.00 uur zal de voorzitter van de Vordense Ondernemers Vereniging, Peter Besselink de kerstmarkt openen in het centrum van Vorden. De markt is geopend tot 19.00 uur.

De Kerstmarkt in Vorden is zo'n 'echte' kerstmarkt. De Kerstcommissie van Vorden (onderdeel van de Vordense Ondernemers Vereniging) vindt dit dé plek om het respect voor ambachten te laten zien en voelen. Er is daarom extra aandacht in de kraampjes voor bijvoorbeeld houtsnijwerk, glas en lood en de midwinterhoorn.
Dinant Beunk is al jaren te vinden op de Kerstmarkt in Vorden met zijn midwinterhoorn. Hij blaast op de kerstmarkt, maar wat misschien niet iedereen weet is, dat hij enorm veel kennis heeft over de geschiedenis en het bouwen van de midwinterhoorn. Om 13.00 uur begint in de dorpskerk een speciaal programma over de traditie van het midwinterhoornblazen met foto's en gedichten, om 13.45 uur vertrekken de blazers naar de kerstmarkt.
Een hele andere vorm van ambacht brengt Beeftink Vorden naar de Kerstmarkt. Met groot materiaal brengt deze elk jaar de aankleding en 'meubels' naar de kerstmarkt. Dit jaar pakt het bedrijf groots uit door een grote boomstronk in het midden van de kerstmarkt te plaatsen. Daaraan komt verlichting voor nog meer sfeer. Beeftink Vorden geeft graag een functie aan mooie, grote houtstronken die overblijven en doet dit werk vrijwillig voor de Kerstmarkt in Vorden. Zij zijn een specialist in landschapswerken, machinale bosbouw en grondwerk. Het is een vak, waar moeilijk een opleiding voor te vinden is. Daarom leidt het bedrijf zelf mensen op, die het ambacht kunnen voortzetten. Ook is er voor de kinderen genoeg te doen.
Tot slot zijn er 'ambachtelijke gerechten' die bij de traditionele Duitse kerstmarkten horen. Er is zoals altijd Glühwein, warme chocolade, gebakken champignons en nog veel meer lekkernijen. De toegang is gratis, parkeren kan op 'De Bleek'.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden