De laatste eigenaar/directeur van Van Perlstein, Rein van Gent, in de weer op zijn zolder met het vinden van de juiste melanges. Een zolder, die een schatkamer was met kruiden en distillaten. Foto: familie Van Gent
De laatste eigenaar/directeur van Van Perlstein, Rein van Gent, in de weer op zijn zolder met het vinden van de juiste melanges. Een zolder, die een schatkamer was met kruiden en distillaten. Foto: familie Van Gent

De Olde Roop en de oude distilleerderij Van Perlstein in de nieuwe Kronyck

Algemeen

ZELHEM - De nieuwe Kronyck verschijnt 7 december. Het tijdschrift van de Oudheidkundige Kring Deutekom en de oudheidkundige verenigingen Salehem en Gander verschijnt zes maal per jaar. In deze editie is er onder meer aandacht voor de rijke historie Van Perlstein, de Doetinchemse distilleerderij. En ook voor de veel recentere, maar nog altijd levendige historie van de vereniging van midwinterhoornblazers uit Zelhem, de Olde Roop.

Hoe de terrazzo-familie Monasso haar tocht door het leven maakte van Italië via Bocholt naar de Achterhoek en Doetinchem? Dat is te lezen in de nieuwe Kronyck, die begin december uitkomt. Mario Monasso, nazaat van deze familie, ging terug naar zijn roots in Italië en wist heel veel gegevens boven water te krijgen. Een verhaal over moed, oorlogservaringen en economische strijd.

In hetzelfde nummer van Kronyck vindt de lezer verhalen over het dertigjarig bestaan van de Olde Roop, de vereniging van midwinterhoornblazers uit Zelhem. De oude roep van de hoorns komt juist in de komende tijd weer naar boven, wanneer er bij diverse gelegenheden geblazen wordt.

Distilleerderij Van Perlstein was vroeger gevestigd op de hoek van de Waterstraat/Gasthuisstraat en wist door groot vakmanschap bekendheid te verwerven op het gebied van allerlei likeuren. Helaas werd het bedrijf gesloten en kwam een einde aan een tijdperk. Het pand werd afgebroken en er is een modern appartementencomplex herrezen met winkels eronder, waarvan echter de naam Perlstein nog doet denken aan vroeger tijden. Kronyck schrijft over die tijden van weleer.

In Gaanderen zijn veel bedrijven verdwenen, oudheidkundige vereniging Gander houdt daar een expositie over. In dit nummer kan men lezen over de activiteiten van de familie Bosman, die veel meer omvattender waren dan men wellicht zou denken.

Een uitgebreide fotoreportage van de (oude) Varsseveldseweg geeft een indruk over deze doorgaande weg in Doetinchem. Oorspronkelijk begon deze bij de huidige Raadhuisstraat, maar door de bouw van het gemeentehuis moesten er veel oude huizen wijken. De lezer van Kronyck kan in een fraai historisch foto-overzicht zien hoe deze weg van dat punt tot aan de afslag Slangenburg er heeft uitgezien.

De Doetinchemse kweekscholen hebben in zwaar weer verkeerd en het was nog maar de vraag of ze voor Doetinchem behouden konden blijven. Dat is wel gelukt, Iselinge Hogeschool is daar het bewijs van. Hoe dat zijn beslag vond kan men lezen in een serie verhalen. Deze keer gaat het over de Kleywegt kweekschool. Een interessant verhaal, zeker voor wie erbij betrokken was.
In de zuidwesthoek van de Ambtsbegraafplaats in Doetinchem ligt het onopvallende graf van Jan Klootsema, onder meer directeur van het rijksopvoedingsgesticht voor jongens in de Kruisberg. Hij speelde een grote rol in de aanpak van kinderen met problemen en kreeg daarvoor veel erkenning van allerlei kanten. Kronyck belicht zijn verdiensten. En wie weet dat er in de Kruisberg zelfs nog altijd een Klootsemabank staat?
Het Doetinchemse gemeentehuis bestaat vijftig jaar, een jubileum dat gevierd wordt met onder andere een expositie in de hal van het stadhuis. Oude foto's en teksten geven een beeld over de tijd van het ontstaan van het gebouw. De eerste aanzet van het ontwerp kwam tot stand als tekening op een servetje in New York. Leuk om te lezen, ook leuk om de expositie te bezoeken.
Vaak vragen wij ons af hoe Doetinchem is ontstaan, welke mensen er bij waren betrokken en wat daarvan vastligt. Onlangs mocht de Doetinchemse burgemeester de familie Von Doetinchem ontvangen, een familie die rechtstreekse lijnen heeft naar 750 jaar geleden. In Kronyck staat te lezen hoe hun namen in de loop van de jaren veranderden in Van Duttinchem in Von Doetinchem de Rande. Een familiegeschiedenis die gelijk oploopt met de geschiedenis van Doetinchem.

Kronyck is verkrijgbaar bij boekhandel Raadgeep & Berrevoets en het Stadsmuseum in Doetinchem, bij Drogisterij DEO in Gaanderen en de Readshop in Zelhem.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant