Marjanne Broeder, Willy Luimes en Ria Wesselink zijn gehuldigd voor tien jaar actief vrijwilliger van de Zonnebloem Zelhem-Halle. Foto: Leida van Egteren
Marjanne Broeder, Willy Luimes en Ria Wesselink zijn gehuldigd voor tien jaar actief vrijwilliger van de Zonnebloem Zelhem-Halle. Foto: Leida van Egteren

Tien jaar vrijwilliger van Zonnebloem Zelhem-Halle

Algemeen

ZELHEM/HALLE - In de algemene ledenvergadering van de Zonnebloemafdeling Zelhem-Halle zijn maar liefst drie vrijwilligers in het zonnetje gezet. Marjanne Broeder, Ria Wesselink en Willy Luimes zijn in verschillende functies tien jaar actief als vrijwilliger. Uit waardering voor dit vele werk hebben deze jubilaressen een zilveren insigne van de landelijke Zonnebloem opgespeld gekregen en de daarbij behorende oorkonde in ontvangst genomen. Van de afdeling zelf werd een boeket bloemen met een cadeaubon overhandigd.

De vrijwilligers zijn betrokken geweest bij de vele activiteiten die de Zonnebloem jaarlijks voor haar deelnemers organiseert: een nieuwjaarsmiddag met oliebollen en gezellige muziek, een bingoparty met patat en een snack, een boottocht in de Weerribben, een wandeling door 's-Heerenberg, een bezoek aan Natuurdiorama in Holten en een bezoek aan een Intratuin. De activiteitencommissie en het bestuur zoekt naar een gevarieerd aanbod, voor elk wat wils.

Om een uitstapje te organiseren voor de deelnemers moet veel geregeld worden vooraf, zoals vervoer. Er zijn mensen in een rolstoel, waarvoor een speciale rolstoelbus nodig is en een chauffeur. Deelnemers hebben soms hulp nodig bij toiletbezoek en rolstoelen moeten worden geduwd. Dat is soms een hele onderneming, maar als de mensen volop genieten en een gezellige middag beleven, is dat heel dankbaar werk.

Ook hebben ze in al die jaren veel bezoekjes gebracht aan mensen met een fysieke beperking door een handicap, ziekte of leeftijd. Elke deelnemer wordt gekoppeld aan een vrijwilliger, die de deelnemer bezoekt om samen een kopje koffie te drinken, een wandeling te maken of een andere soort van invulling. Persoonlijk contact met (kwetsbare) mensen en aandacht voor elkaar staan centraal bij het vrijwilligerswerk.

Dit tienjarig jubileum betekent een moment om weer stil te staan bij het belang van dit werk. Voor veel mensen in de samenleving is het niet vanzelfsprekend dat zij op vakantie gaan, uitstapjes maken en vaak contact met anderen hebben. Juist voor die mensen is de Zonnebloem actief. Dat houdt in dat veel vrijwilligerswerk onopvallend en geheel belangeloos wordt uitgevoerd.

Lotenverkoop
Aan alle activiteiten zijn uiteraard kosten verbonden. Een van de middelen om geld te genereren is het verkopen van loten van de Nationale Zonnebloemloterij. Dit jaar zijn er veel loten verkocht door onze vrijwilligers, waarvoor hartelijke dank.

Vrijwilligers
Om de activiteiten en het bezoekwerk te kunnen organiseren en uit te voeren zijn veel vrijwilligers nodig. De laatste jaren stijgt het aantal deelnemers gestaag. Ontwikkelingen in de samenleving zorgen ervoor dat mensen met een lichamelijke beperking langer zelfstandig blijven wonen en meer zelf moeten regelen. Dit kan leiden tot een groter sociaal isolement. Daardoor ontstaat er een situatie dat het soms moeilijk is een nieuwe deelnemer te koppelen aan een vrijwilliger. Daarom wordt altijd gezocht naar nieuwe mensen die een steentje willen bijdragen voor de Zonnebloem. Dat kan dus heel dichtbij. Het meedoen aan de activiteiten en het bezoekwerk is maatwerk. Er wordt goed geluisterd naar wat de vrijwilliger aangeeft te kunnen betekenen voor de Zonnebloem, zodat er ook ruimte is voor vrijwilligers die beperkt in tijd zijn door werk of thuissituatie.

Contact
Wie ook vrijwilliger wil worden of gewoon wat meer wil weten over de Zonnebloem, kan altijd contact opnemen met Alie Jansen (hoofd bezoekwerk) via e-mail aliejansen48@gmail.com of bel 0314-622915.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant