Het nieuw gevormde bestuur met v.l.n.r. ondernemers Arno Gesink, Han Schut, Jack van Aalst, Cor Dales en Marcel Janssen. Projectmanager Carla Niezen-Sonneveld (tweede van rechts) heeft een ondersteunende rol. Foto: Luuk Stam
Het nieuw gevormde bestuur met v.l.n.r. ondernemers Arno Gesink, Han Schut, Jack van Aalst, Cor Dales en Marcel Janssen. Projectmanager Carla Niezen-Sonneveld (tweede van rechts) heeft een ondersteunende rol. Foto: Luuk Stam

Parkmanagement Zelhem kan nu echt van start

Ondernemers op vier Zelhemse bedrijventerreinen slaan handen ineen voor veilige en gezonde werkomgeving

Door Luuk Stam

ZELHEM – Zelhemse ondernemers trekken vanaf nu samen op in zaken als het inzamelen van zwerfafval, aanpassingen van openbaar groen, de bestrijding van overlast van lang-parkerende vrachtwagens en de aanleg van glasvezel. Daartoe is de stichting Parkmanagement Bedrijventerreinen Zelhem in het leven geroepen.

Zelhem is de eerste plaats in gemeente Bronckhorst met een dergelijk samenwerkingsverband. Aan het project doen ondernemers mee die actief zijn op de bedrijventerreinen Industriepark, Het Blek, De Hoge Voort en De Vinkenkamp. Hun deelname kan de ondernemers inkoopvoordelen op energie, afvalverwerking en beveiliging opleveren.

Het eerste stichtingsbestuur presenteerde zich op donderdag 14 november tijdens de ledenvergadering van de Industriële Kring Zelhem (IKZ), die werd gehouden bij Venstertechniek. Voorzitter is Jack van der Aalst van Transil International. Hij krijgt gezelschap van Marcel Janssen (Installatiebedrijf Janssen), Han Schut (De Hoge Voort), Arno Gesink (Gesink Transport) en Cor Dales (Dales Autoverhuur). Projectmanager Carla Niezen-Sonneveld heeft een ondersteunende rol.

In de bedrijfshal van Venstertechniek vond ook de officiële ondertekening plaats van het convenant tussen het IKZ en de gemeente Bronckhorst. Daarin is onder andere vastgelegd dat de gebruikers van de bedrijventerreinen een reclamebelasting moeten afdragen aan de gemeente. De opbrengsten daarvan gaan naar een ondernemersfonds. Uit dat fonds komt het geld dat gebruikt wordt voor de gezamenlijke activiteiten.

Het maakt dat de ondernemers op de vier bedrijventerreinen nu automatisch hun bijdrage leveren aan het project. Een ruime meerderheid liet eerder dit jaar al weten voorstander te zijn van de invoering van zo'n fonds. Dit was voor de gemeente ook een voorwaarde voor de opzet ervan. Bij de door het IKZ georganiseerde stemming zei ruim 80 procent 'ja'.

De bedoeling is dat de Zelhemse bedrijventerreinen met behulp van het Parkmanagement schoon, veilig, bereikbaar en duurzaam zijn en blijven. Waar nodig zullen verbeteringen worden doorgevoerd. Die kwaliteitsslag moet leiden tot een beter imago van deze terreinen waardoor bestaande bedrijven blijven en nieuwe bedrijven zich hier graag willen vestigen.

Hoewel het project nu pas daadwerkelijk van start gaat, is het IKZ er al twee jaar mee bezig. "We hebben ons goed georiënteerd en gekeken hoe dit op andere plekken is aangepakt", laat Parkmanagement-voorzitter en tevens IKZ-bestuurslid Jack van Aalst weten. "Zaken waarvan de gemeente zegt van; dat is onze taak niet, die proberen wij nu samen in te vullen."

In het Parkmanagement krijgt elke deelnemer inspraak. Zo krijgt iedereen de voorstellen voor activiteiten schriftelijk toegestuurd en kunnen deelnemers via een stembutton op de website aangeven of zij een voorstel wel of niet zien zitten. Is een meerderheid voor, dan gaat het voorstel in uitvoering. De Zelhemmers willen hiervoor waar mogelijk lokale partners inzetten.

Wethouder Willem Buunk toont zich enthousiast over de ontwikkelingen. "Ik ben hier hartstikke blij mee", reageert hij. "Het goed beheren van industrieterreinen is altijd een worsteling. De gemeente heeft daar een taak in en de ondernemers ook, maar dat zijn er veel. De één ervaart meer overlast van bepaalde zaken dan de ander. Het is moeilijk om daar een structuur in te vinden. Heel fijn dat ze dat hier toch voor elkaar hebben gekregen."

De wethouder wijst daarnaast op het feit dat het voor de gemeente prettig werkt wanneer er een vaste partner is zoals die zich nu in Zelhem gevormd heeft. "Ik hoop we ook met andere bedrijventerreinen in Bronckhorst kunnen kijken hoe ze het hier doen", zegt Buunk. "Het zo mooi zijn als andere ondernemers hiervan kunnen leren en kunnen nagaan of dit ook op hun bedrijventerreinen een optie zou kunnen zijn."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden