Een mooi ommetje nabij kasteel Hackfort. Foto: Cees Corts
Een mooi ommetje nabij kasteel Hackfort. Foto: Cees Corts

Het Nut verkent de Achterhoek

ZELHEM - In de ledenavond van het Nut van 18 november in Het Witte Paard in Zelhem neemt Joke Hoitink, educatief boswachter bij het Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK), de aanwezigen mee naar de 'parels' van de Achterhoek en maakt hen deelgenoot van hun geschiedenis en hun bewoners. De zaal is open om 19.30 uur. Aanvang 20.00 uur.

GLK beheert natuurterreinen, kastelen en landgoederen: "We willen de karakteristieke rijkdom van Gelderland behouden en beschermen zodat iedereen er nu en in de toekomst van kan blijven genieten." Ook in de Achterhoek beheert GLK een groot aantal parels: wie kent niet kasteel Verwolde in Laren met zijn dikke eik of de Scholtegoederen in Winterswijk, die nog niet zo lang geleden zijn aangekocht en gerestaureerd? Denk ook de Vordense kastelen Kieftskamp en De Wildenborch, allemaal met een rijke historie. Wellicht minder bekend is dat landgoed Hagen bij Doetinchem maar ook het Elzenbroekbos in de Wittebrink door GLK worden beheerd.
Maar GLK beheert behalve landgoederen ook een fenomenale kunstcollectie. In de huizen en kastelen van Geldersch Landschap herleeft de oude sfeer door de inrichting met diverse objecten. De collectie bestaat uit een veelheid van voorwerpen: van prachtige kroonluchters tot eenvoudig kookgerei. Op meerdere kastelen is de collectie toegankelijk voor publiek.

Joke Hoitink zal de belangstellenden die avond met een kleurrijke fotoreportage door het Achterhoekse landschap leiden en nog veel verrassends laten zien.
De avond is gratis toegankelijk voor leden van het Nut, maar ook andere belangstellenden zijn hartelijk welkom; zij betalen dan 4 euro.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden