Jan Radstake met 'zijn' AED. Foto: PR
Jan Radstake met 'zijn' AED. Foto: PR

AED aan de Bielemansdijk in Halle

HALLE - Al langere tijd leefde er bij bewoners van de Bielemansdijk in Halle de wens een automatische Externe Defibrillator (AED) aan te schaffen. Maar het was er nog niet van gekomen. Één van de initiatiefnemers, André Visschers, vertelt waarom. "We weten natuurlijk allemaal wel dat een AED levens kan redden, maar er zit meer aan vast dan alleen de aanschaf. Je moet er een goede plek voor hebben die dag en nacht bereikbaar is. Je moet zorgen dat mensen opgeroepen worden als er echt iets aan de hand is en je moet mensen hebben die de AED kunnen bedienen. En dat was allemaal nog niet geregeld."

Het kwam echter allemaal in een stroomversnelling toen een oud-bewoner van de Bielemansdijk, Jan Radstake, besloot een AED aan de buurt te schenken. Jan, die tegenwoordig in een woon-zorgcomplex in Duiven woont, zegt daarover: "Samen met mijn broers heb ik eigenlijk mijn hele leven aan de Bielemansdijk gewoond en al die tijd hebben we veel steun gehad aan de buurt. Die stond altijd klaar als we hulp nodig hadden. Enkele jaren geleden ben ik verhuisd naar Duiven en zijn mijn broers aan de Bielemansdijk gebleven. Die zijn inmiddels overleden en de buurt heeft de crematie geregeld en gezorgd voor een passend afscheid. Ik vond een blijk van erkentelijkheid op zijn plaats en toen ik hoorde van de wens om een AED aan te schaffen heb ik besloten er één aan de buurt te schenken."

Een prachtig gebaar dat er wel toe leidde dat snel een aantal zaken geregeld moest worden. Allereerst de plaats. Die is gevonden bij Loonbedrijf Wassink van de Schotman. Vervolgens is de AED aangemeld bij 'HartslagNu'. Deze organisatie zorgt er voor dat, samen met de mensen achter het alarmnummer 112, in geval van nood vrijwilligers worden opgeroepen die deskundige hulp kunnen verlenen. En toen moesten buurtbewoners die al beschikken over een AED-certificaat zich aanmelden als vrijwilliger. Ook dat is gelukt. Ook heeft een aantal buurtbewoners aangegeven het certificaat te willen halen en daarom wordt er begin volgend jaar een cursus georganiseerd.

Zondag 3 november, op zijn 72ste verjaardag heeft Jan Radstake de AED officieel in gebruik genomen met de woorden "Ik hoop dat jullie hem nooit nodig zullen hebben".

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden